ОГЛЯД РИНКУ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ У КОНДИТЕРСЬКІЙ ГАЛУЗІ

  • Віра Косовська Національний університет «Львівська політехніка»; Державна установа «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього Національної академії наук України» https://orcid.org/0000-0001-6627-1856
  • Наталія Дребот Державна установа «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього Національної академії наук України» https://orcid.org/0000-0003-0742-0967
  • Павло Сідляр Національний університет «Львівська політехніка» https://orcid.org/0009-0001-3718-0047
Ключові слова: харчова промисловість, кондитерська галузь, ринок кондитерської продукції, автоматизація, цифрові технології, технологічні процеси

Анотація

Дослідження спрямоване на аналіз ринку харчової промисловості та кондитерської галузі України у 2021–2024 рр. та оцінці тенденцій її технологічної модернізації. На основі проведеного аналізу встановлено, що галузь зберігає значний потенціал розвитку попри зовнішні виклики, демонструючи поступове відновлення виробництва й активізацію зовнішньої торгівлі. Проаналізовано динаміку обсягів виробництва харчової галузі, зміни структури ринку, тенденції внутрішнього споживання та експорту продукції. Показано вплив економічних і технологічних чинників на діяльність підприємств харчової промисловості. Показано зростання ролі технологічних інновацій, зокрема автоматизації, цифрових систем керування та роботизованих рішень. Визначено, що автоматизація є не лише інструментом технічної модернізації, а стратегічною умовою підвищення конкурентоспроможності кондитерських підприємств, їх відповідності міжнародним стандартам безпечності та якості, а також ключовим чинником довгострокової стійкості галузі.

Посилання

Мащак, Н. М., Третьякова, В. В. Дослідження ринку кондитерських виробів України: виклики війни та тенденції розвитку. Академічні візії, 2025. Випуск 45. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/2120/2001 (дата звернення 14.11.2025 )

Бочко О.Ю., Балик У.О., Карпій О.П. Дослідження ринку кондитерських виробів: вплив пандемії та війни. The actual problems of regional economy development. 2022. No.2(18). P. 264–273.

Сорокіна А.М. Тенденції розвитку сучасної кондитерської галузі України. Проблеми сучасних трансформацій. 2023. Вип. 7. URL: https://reicst.com.ua/pmt/article/view/2023-7-04-15 (дата звернення 14.11.2025 )

Чмут А.В. Аналіз розвитку підприємств кондитерської галузі українив умовах військового стану. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2024. Випуск 51.С. 45-50.

Хорольський В. П. Автоматизація виробничих процесів харчових технологій: підруч. Кривий Ріг: [ДонНУЕТ], 2023. 557 с.

Швець І. Б., Распопов Р. С. Управління виробничими потужностями на підприємствах кондитерської галузі: монографія. Донецьк: Норд-Пресс, 2010. 156 с.

Shumylo O., Lukianets H. Robotization of the food industry: матеріали 90-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді — вирішення проблем харчування людства у XXI столітті» Ч. 3. Київ: НУХТ, 2024. С.468

Кобрін В. М., Постнова О. М., Віннікова В. О. Принципи Кодексу Аліментаріус у вирішенні проблеми безпечного харчування в Україні. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2012. Вип. 2(16). C. 158-162.

Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі. Вимоги: ДСТУ ISO 22000:2019 - [Чинний від 2021-09-01]. - Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2021. 39 с. (Національні стандарти України). URL: https://dev.plus.oblik.ua/wp-content/uploads/2023/09/2019-dstu_iso_22000.pdf (дата звернення 14.11.2025).

Програми-передумови безпечності харчових продуктів (Частина 1). Вимоги: ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 - [Чинний від 2021-08-01]. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2021. 20 с. – (Національні стандарти України). URL: https://zakon.isu.net.ua/sites/default/files/normdocs/dstu_iso_ts_22002-1_2019_0.pdf (дата звернення: 14.11.2025).

ТОР-1000 компаній України. Рейтинг компаній галузі «Харчова промисловість» (підгалузь «Виробництво кондитерських виробів»). URL: https://top-1000.com.ua/ratings/year-2024/sector-5/sub-sector-24 (дата звернення 16.11.2025).

Офіційний сайт державної служби статистики України URL: http://ukrstat.gov.ua (дата звернення 16.11.2025).

Державна митна служба України. URL: https://customs.gov.ua/ (дата звернення 16.11.2025).

Dwivedi Sh. Machine Learning Methods in Automated Food Quality Control. Journal of Intelligent Manufacturing. 2022. Vol. 33. P. 1527–1541.

Wakchaure Y. B. , Patle B. K. Pawar Sachin. Prospects of robotics in food processing: an overview. Journal of Mechanical Engineering Automation and Control Systems. 2023 Vol. 4(1) Р.17-37 DOI: 10.21595/jmeacs.2023.23209

Mashchak, N. M., Tretiakova, V. V. (2025) Doslidzhennia rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy: vyklyky viiny ta tendentsii rozvytku. [Research on the Ukrainian confectionery market: challenges of war and development trends] Akademichni vizii - Academic visions, Vol 45. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/2120/2001. (accessed 14 November.2025).

Bochko, O.Yu., Baly`k, U.O., Karpij, O.P. (2022). Doslidzhennya ry`nku kondy`ters`ky`x vy`robiv: vply`v pandemiyi ta vijny`[Confectionery market research: impact of pandemic and war]. Aktual`ni problemy` rozvy`tku ekonomiky` regionu –Current problems of regional economic development, 18(2), 264-273.

Sorokina A.M. (2023). Tendentsii rozvytku suchasnoi kondyterskoi haluzi Ukrainy [ Trends in the development of the modern confectionery industry of Ukraine]. Problemy suchasnykh transformatsii - Problems of modern transformations... Vol. 7. URL: https://reicst.com.ua/pmt/article/view/2023-7-04-15 (accessed 14 November.2025).

Chmut,A.V. (2024). Analiz rozvy`tku pidpry`yemstv kondy`ters`koyi galuzi Ukrayiny` v umovax vijs`kovogo stanu[Analysis of the development of confectionery enterprises in Ukraine under martial law].Naukovy`j visny`k Xersons`kogo derzhavnogo universy`tet–Scientific Bulletin of Kherson State University, 51,45-50.

Khorolskyi V. P. (2023). Avtomatyzatsiia vyrobnychykh protsesiv kharchovykh tekhnolohii [ Automation of food technology production processes ], pidruchnyk [textbook], Kryvyi Rih: [DonNUET], 557 p. . (in Ukrainian)

Shvets I. B., Raspopov R. S. (2010) Upravlinnia vyrobnychymy potuzhnostiamy na pidpryiemstvakh kondyterskoi haluzi [Production capacity management at confectionery enterprises], monohrafiia [monograph.], Donetsk: Nord-Press,. 156 p. (in Ukrainian)

Shumylo O., Lukianets H. (2024). Robotization of the food industry. Naukovi zdobutky molodi — vyrishennia problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti: Materialy 90-yi Mizhnarodnoi naukovoi konferentsii molodykh uchenykh, aspirantiv i studentiv P. 3. (Kiev, 11-12 April, 2024) Kyiv: NUKhT,.Р. 468 (in English)

Kobrin V. M., Postnova O. M., Vinnikova V. O. (2012) .Pryntsypy Kodeksu Alimentarius u vyrishenni problemy bezpechnoho kharchuvannia v Ukraini [Principles of the Codex Alimentarius in solving the problem of safe food in Ukraine] Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli - Progressive equipment and technologies of food production, restaurant industry and trade. Vol. 2(16). P. 158-162.

Requirements for any organization in the food chain. Requirements (2021). DSTU ISO 22000:2019 from 01 September 2021. - Kyiv: Derzhstandart Ukraine, 39 р. URL: https://dev.plus.oblik.ua/wp-content/uploads/2023/09/2019-dstu_iso_22000.pdf (accessed 14 November 2025)

Food Safety Prerequisite Programs (Part 1). Requirements (2021). DSTU ISO/TS 22002-1:2019 from 01 August 2021. Kyiv: Derzhstandart Ukraine, 20 p. URL: https://zakon.isu.net.ua/sites/default/files/normdocs/dstu_iso_ts_22002-1_2019_0.pdf (accessed 14 November 2025).

TOР-1000 kompanii Ukrainy. Reitynh kompanii haluzi «Kharchova promyslovist» (pidhaluz «Vyrobnytstvo kondyterskykh vyrobiv») [TOP-1000 companies of Ukraine. Rating of companies in the "Food Industry" sector (sub-sector "Confectionery Production")]. Available at: https://top-1000.com.ua/ratings/year-2024/sector-5/sub-sector-24 (accessed 16 November 2025).

Ofitsiinyi sait derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Committee of Ukraine]. Available at: http://ukrstat.gov.ua (accessed 16 November 2025).

Derzhavna mytna sluzhba Ukrainy [State Customs Service of Ukraine]. Available at: https://customs.gov.ua/ (accessed 16 November 2025).

Dwivedi Sh. (2022). Machine Learning Methods in Automated Food Quality Control. Journal of Intelligent Manufacturing.. Vol. 33. P. 1527–1541.( in English)

Wakchaure Y. B. , Patle B. K. ( 2023) Pawar Sachin. Prospects of robotics in food processing: an overview. Journal of Mechanical Engineering Automation and Control Systems, Vol. 4(1) Р.17-37 DOI: 10.21595/jmeacs.2023.23209 (in English)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-10-27
Як цитувати
Косовська, В., Дребот, Н., & Сідляр, П. (2025). ОГЛЯД РИНКУ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ У КОНДИТЕРСЬКІЙ ГАЛУЗІ. Економіка та суспільство, (80). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-80-152
Розділ
ПІДПРИЄМНИЦТВО, ТОРГІВЛЯ ТА БІРЖОВА ДІЯЛЬНІСТЬ