MARKET REVIEW AND RESEARCH ON THE AUTOMATION OF PRODUCTION PROCESSES IN THE CONFECTIONERY INDUSTRY
Abstract
The article examines the development of the food and confectionery industry in Ukraine in 2021–2024, taking into account changes in the production volumes and exports of the main commodity groups in the confectionery industry. Based on statistical data, it shows how the industry responded to economic difficulties and external challenges, as well as how companies adapted to new market conditions. It was found that despite noticeable fluctuations, the production of food and confectionery products gradually increased, and exports of certain product groups showed positive dynamics. Supplies of cocoa products and flour confectionery products grew particularly rapidly, indicating an increase in demand for Ukrainian products abroad and the strengthening of the position of domestic producers in international markets. The paper also analyzes the changes in technological processes that accompanied the development of the industry. The growth of production volumes and the complexity of market conditions have led to the need to implement modern digital and automated solutions. It is shown that automation makes it possible to increase productivity, reduce costs, reduce the number of errors and ensure stable product quality even in unstable external environments. The use of digital approaches also helps enterprises respond faster to demand, control the safety of goods and maintain compliance with international standards. The results of the study show that the development of the confectionery market and technological modernization are interrelated. Increasing the level of automation is becoming an important condition for maintaining the competitiveness of Ukrainian manufacturers, especially in the context of growing competition and the need to improve efficiency. Thus, digital transformation is a key driver of the development of the confectionery and food industry, providing opportunities for further expansion of production and strengthening positions in foreign markets.
References
Мащак, Н. М., Третьякова, В. В. Дослідження ринку кондитерських виробів України: виклики війни та тенденції розвитку. Академічні візії, 2025. Випуск 45. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/2120/2001 (дата звернення 14.11.2025 )
Бочко О.Ю., Балик У.О., Карпій О.П. Дослідження ринку кондитерських виробів: вплив пандемії та війни. The actual problems of regional economy development. 2022. No.2(18). P. 264–273.
Сорокіна А.М. Тенденції розвитку сучасної кондитерської галузі України. Проблеми сучасних трансформацій. 2023. Вип. 7. URL: https://reicst.com.ua/pmt/article/view/2023-7-04-15 (дата звернення 14.11.2025 )
Чмут А.В. Аналіз розвитку підприємств кондитерської галузі українив умовах військового стану. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2024. Випуск 51.С. 45-50.
Хорольський В. П. Автоматизація виробничих процесів харчових технологій: підруч. Кривий Ріг: [ДонНУЕТ], 2023. 557 с.
Швець І. Б., Распопов Р. С. Управління виробничими потужностями на підприємствах кондитерської галузі: монографія. Донецьк: Норд-Пресс, 2010. 156 с.
Shumylo O., Lukianets H. Robotization of the food industry: матеріали 90-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді — вирішення проблем харчування людства у XXI столітті» Ч. 3. Київ: НУХТ, 2024. С.468
Кобрін В. М., Постнова О. М., Віннікова В. О. Принципи Кодексу Аліментаріус у вирішенні проблеми безпечного харчування в Україні. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2012. Вип. 2(16). C. 158-162.
Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі. Вимоги: ДСТУ ISO 22000:2019 - [Чинний від 2021-09-01]. - Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2021. 39 с. (Національні стандарти України). URL: https://dev.plus.oblik.ua/wp-content/uploads/2023/09/2019-dstu_iso_22000.pdf (дата звернення 14.11.2025).
Програми-передумови безпечності харчових продуктів (Частина 1). Вимоги: ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 - [Чинний від 2021-08-01]. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2021. 20 с. – (Національні стандарти України). URL: https://zakon.isu.net.ua/sites/default/files/normdocs/dstu_iso_ts_22002-1_2019_0.pdf (дата звернення: 14.11.2025).
ТОР-1000 компаній України. Рейтинг компаній галузі «Харчова промисловість» (підгалузь «Виробництво кондитерських виробів»). URL: https://top-1000.com.ua/ratings/year-2024/sector-5/sub-sector-24 (дата звернення 16.11.2025).
Офіційний сайт державної служби статистики України URL: http://ukrstat.gov.ua (дата звернення 16.11.2025).
Державна митна служба України. URL: https://customs.gov.ua/ (дата звернення 16.11.2025).
Dwivedi Sh. Machine Learning Methods in Automated Food Quality Control. Journal of Intelligent Manufacturing. 2022. Vol. 33. P. 1527–1541.
Wakchaure Y. B. , Patle B. K. Pawar Sachin. Prospects of robotics in food processing: an overview. Journal of Mechanical Engineering Automation and Control Systems. 2023 Vol. 4(1) Р.17-37 DOI: 10.21595/jmeacs.2023.23209
Mashchak, N. M., Tretiakova, V. V. (2025) Doslidzhennia rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy: vyklyky viiny ta tendentsii rozvytku. [Research on the Ukrainian confectionery market: challenges of war and development trends] Akademichni vizii - Academic visions, Vol 45. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/2120/2001. (accessed 14 November.2025).
Bochko, O.Yu., Baly`k, U.O., Karpij, O.P. (2022). Doslidzhennya ry`nku kondy`ters`ky`x vy`robiv: vply`v pandemiyi ta vijny`[Confectionery market research: impact of pandemic and war]. Aktual`ni problemy` rozvy`tku ekonomiky` regionu –Current problems of regional economic development, 18(2), 264-273.
Sorokina A.M. (2023). Tendentsii rozvytku suchasnoi kondyterskoi haluzi Ukrainy [ Trends in the development of the modern confectionery industry of Ukraine]. Problemy suchasnykh transformatsii - Problems of modern transformations... Vol. 7. URL: https://reicst.com.ua/pmt/article/view/2023-7-04-15 (accessed 14 November.2025).
Chmut,A.V. (2024). Analiz rozvy`tku pidpry`yemstv kondy`ters`koyi galuzi Ukrayiny` v umovax vijs`kovogo stanu[Analysis of the development of confectionery enterprises in Ukraine under martial law].Naukovy`j visny`k Xersons`kogo derzhavnogo universy`tet–Scientific Bulletin of Kherson State University, 51,45-50.
Khorolskyi V. P. (2023). Avtomatyzatsiia vyrobnychykh protsesiv kharchovykh tekhnolohii [ Automation of food technology production processes ], pidruchnyk [textbook], Kryvyi Rih: [DonNUET], 557 p. . (in Ukrainian)
Shvets I. B., Raspopov R. S. (2010) Upravlinnia vyrobnychymy potuzhnostiamy na pidpryiemstvakh kondyterskoi haluzi [Production capacity management at confectionery enterprises], monohrafiia [monograph.], Donetsk: Nord-Press,. 156 p. (in Ukrainian)
Shumylo O., Lukianets H. (2024). Robotization of the food industry. Naukovi zdobutky molodi — vyrishennia problem kharchuvannia liudstva u XXI stolitti: Materialy 90-yi Mizhnarodnoi naukovoi konferentsii molodykh uchenykh, aspirantiv i studentiv P. 3. (Kiev, 11-12 April, 2024) Kyiv: NUKhT,.Р. 468 (in English)
Kobrin V. M., Postnova O. M., Vinnikova V. O. (2012) .Pryntsypy Kodeksu Alimentarius u vyrishenni problemy bezpechnoho kharchuvannia v Ukraini [Principles of the Codex Alimentarius in solving the problem of safe food in Ukraine] Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli - Progressive equipment and technologies of food production, restaurant industry and trade. Vol. 2(16). P. 158-162.
Requirements for any organization in the food chain. Requirements (2021). DSTU ISO 22000:2019 from 01 September 2021. - Kyiv: Derzhstandart Ukraine, 39 р. URL: https://dev.plus.oblik.ua/wp-content/uploads/2023/09/2019-dstu_iso_22000.pdf (accessed 14 November 2025)
Food Safety Prerequisite Programs (Part 1). Requirements (2021). DSTU ISO/TS 22002-1:2019 from 01 August 2021. Kyiv: Derzhstandart Ukraine, 20 p. URL: https://zakon.isu.net.ua/sites/default/files/normdocs/dstu_iso_ts_22002-1_2019_0.pdf (accessed 14 November 2025).
TOР-1000 kompanii Ukrainy. Reitynh kompanii haluzi «Kharchova promyslovist» (pidhaluz «Vyrobnytstvo kondyterskykh vyrobiv») [TOP-1000 companies of Ukraine. Rating of companies in the "Food Industry" sector (sub-sector "Confectionery Production")]. Available at: https://top-1000.com.ua/ratings/year-2024/sector-5/sub-sector-24 (accessed 16 November 2025).
Ofitsiinyi sait derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Committee of Ukraine]. Available at: http://ukrstat.gov.ua (accessed 16 November 2025).
Derzhavna mytna sluzhba Ukrainy [State Customs Service of Ukraine]. Available at: https://customs.gov.ua/ (accessed 16 November 2025).
Dwivedi Sh. (2022). Machine Learning Methods in Automated Food Quality Control. Journal of Intelligent Manufacturing.. Vol. 33. P. 1527–1541.( in English)
Wakchaure Y. B. , Patle B. K. ( 2023) Pawar Sachin. Prospects of robotics in food processing: an overview. Journal of Mechanical Engineering Automation and Control Systems, Vol. 4(1) Р.17-37 DOI: 10.21595/jmeacs.2023.23209 (in English)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

