ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД У ВИРОБНИЦТВІ ТА ЕКСПОРТІ ЯБЛУК: МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ РИНКУ УКРАЇНИ
Анотація
Стаття присвячена аналізу досвіду країн Європейського Союзу у виробництві та експорті яблук з метою визначення можливих шляхів адаптації цього досвіду на українському ринку яблук. У роботі розглядаються ключові аспекти, які забезпечують успішний розвиток аграрного сектору в ЄС, зокрема впровадження інноваційних технологій, дотримання стандартів якості, організація логістичних процесів, розвиток кооперації та маркетингові стратегії. Значну роль відіграє сертифікація відповідно до міжнародних стандартів (GlobalG.A.P., HACCP), яка гарантує безпечність та високу якість продукції, що є обов’язковою умовою для виходу на міжнародні ринки. У статті підкреслено необхідність розвитку ефективної логістики та розробки експортних стратегій ринку яблук, що включають оптимізацію ланцюгів постачання та застосування холодових ланцюгів для транспортування.
Посилання
Canavari M. (2018). Marketing Research on Fruit Branding. In Case Studies in the Traditional Food Sector; Elsevier BV: Amsterdam, The Netherlands, pp. 239–254.
Dorigoni A. (2015). Innovative fruit tree architecture as a nexus to improve sustainability in orchards. International Symposium on Innovation in Integrated and Organic Horticulture (INNOHORT). №1137. Р. 1-10
Fedchyshyn D. (2020). Theoretical bases of formation and development of agricultural organic production in Uukraine in modern economic conditions. Economics of Agriculture. Vol. 67, No. 3, P. 939-953, sep. doi: https://doi.org/10.5937/ekoPolj2003939F
Hoek, A.; Pearson, D.; James, S.; Lawrence, M.; Friel, S. (2017). Healthy and environmentally sustainable food choices: Consumer responses to point-of-purchase actions. Food Qual. Prefer. №58, рр. 94–106
Huc-Mathis D., Journet C., Fayolle N., Bosc V. (2019). Emulsifying Properties of Food By-Products: Valorizing Apple Pomace and Oat Bran. Colloids Surf. Physicochem. Eng. Asp. №568, рр. 84–91
Fudala B., Galchynska J.M., Makarchuk O.G. Competitiveness of food and vegetables processing industry enterprises on the example of the Polish market. Young scientist. 2016. №7 (34). pp. 150-154.
Kuts T., Makarchuk O. Supply chain in the crop production industry of Ukraine: main participants and peculiarities of integration. Journal of European Economy, vol. 21, no. 4, Feb. 2023, pp. 435-47, doi:10.35774/jee2022.04.435.

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

