ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ: ВІД ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДО ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ

  • Інна Тищук Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0003-1042-9495
  • Михайло Пасічник Волинський національний університет імені Лесі Українки https://orcid.org/0000-0002-1813-0618
  • Максим Пилипчук Фаховий коледж технологій бізнесу та права Волинського національного університету імені Лесі Українки https://orcid.org/0009-0002-2924-4167
Ключові слова: інноваційні технології, автоматизація, готельно-ресторанний бізнес, цифровізація, віртуальна реальність, CRM, блокчейн

Анотація

У статті розглянуто сучасні інноваційні технології, що активно впроваджуються в індустрії гостинності, зокрема автоматизовані системи управління, електронне бронювання, CRM, чат-боти, технології штучного інтелекту, віртуальної та доповненої реальності, а також блокчейн. Визначено їхній вплив на підвищення ефективності управління, якості обслуговування та персоналізацію готельних і ресторанних послуг. Обґрунтовано значення цифровізації як ключового чинника розвитку конкурентоспроможного готельно-ресторанного бізнесу. Зазначено, що впровадження новітніх технологій сприяє оптимізації бізнес-процесів, зниженню витрат, підвищенню рівня задоволеності клієнтів і формуванню позитивного іміджу підприємств сфери гостинності в умовах глобальної конкуренції. У роботі акцентовано увагу на використанні глобальних систем бронювання Amadeus, Galileo, Sabre, Worldspan, а також альтернативних платформ Expedia, Orbitz, HRS, Travelocity, Priceline. Окреслено роль інтелектуальних систем управління енергією (EMS), голосового керування та біометричних технологій у підвищенні комфорту й безпеки гостей. Показано значення CRM-програм для формування клієнтоорієнтованої моделі управління. Підкреслено, що комплексне впровадження цифрових інновацій забезпечує перехід галузі гостинності до нового рівня ефективності та стійкого розвитку.

Посилання

. Лисюк Т., Терещук О., Пасічник М. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство, (40). 2022. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11

Тищук І., Ільїна О. Digital-технології у сучасному туристичному бізнесі: особливості розвитку та перспективи. Економічний форум. 2023. 1(4). С. 38-50. http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2023-4-5

Братко О. С., Саламон І. Р. Використання цифрових технологій для просування продукції на міжнародних ринках. Ефективна економіка. 2022. № 5. (дата звернення: 11.10.2025). DOI: 10.32702/2307-2105-2022.5.80

Тищук І., Терещук О. Інноваційні технології у готельно–ресторанному бізнесі: ефективність, персоналізація, автоматизація. Економіка та суспільство, (71). 2025. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-61

Лисюк Т. Інноваційні рішення в готельно-ресторанному бізнесі: технології автоматизації та персоналізації послуг. Економіка та суспільство, (67). 2024. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13

Чуєва І. Жестков С., Сидорук А. Сучасні тенденції розвитку онлайн бронювання туристичних послуг в Україні. Економіка та суспільство, (27). 2021. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-27-11

Myskiv G., Nycz-Wojtan S. Reservation systems as a tool of tourist services marketing. Economics, Entrepreneurship, Management, 9(2), 2022. 7-18. https://doi.org/10.56318/eem2022.02.007

Розпізнавання обличчя у реальному часі: безпечна технологія в режимі реального часу для підвищення безпеки. URL: https://www.necsws.com/

Ковалевська І., Осіпчук А. Аналіз використання національних комп`ютерних систем бронювання в туристичному бізнесі України. Економіка та суспільство, (56), 2023. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-128

Lysiuk, T., Tereshchuk, O., & Pasichnyk, M. (2022). Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies in hotel and restaurant management]. Ekonomika ta suspilstvo – Economics and Society, (40). Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 [in Ukrainian]

Tyshchuk, I., & Ilina, O. (2023). Digital-tekhnolohii u suchasnomu turystychnomu biznesi: osoblyvosti rozvytku ta perspektyvy [Digital technologies in modern tourism business: development features and prospects]. Ekonomichnyi forum – Economic Forum, vol. 1(4), pp. 38-50. Available at: http://dx.doi.org/10.36910/6775-2308-8559-2023-4-5. [in Ukrainian]

Bratko, O. S., & Salamon, I. R. (2022). Vykorystannia tsyfrovykh tekhnolohii dlia prosuvannia produktsii na mizhnarodnykh rynkakh [Use of digital technologies for promoting products on international markets]. Effective Economy, (5). Available at: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2022.5.80 [in Ukrainian]

Tyshchuk, I., & Tereshchuk, O. (2025). Innovatsiini rishennia v hotelno-restorannomu biznesi: tekhnolohii avtomatyzatsii ta personalizatsii posluh [Innovative technologies in hotel and restaurant business: Efficiency, personalization, automation]. Ekonomika ta suspilstvo – Economics and Society, (71). Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-61 [in Ukrainian]

Lysiuk, T. (2024). Innovatsiini rishennia v hotelno-restorannomu biznesi: tekhnolohii avtomatyzatsii ta personalizatsii posluh [Innovative solutions in the hotel and restaurant business: automation and personalization technologies]. Ekonomika ta suspilstvo – Economics and Society, (67). Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-13. [in Ukrainian]

Chueva, I., Zhestkov, S., & Sydoruk, A. (2021). Suchasni tendentsii rozvytku onlain broniuvannia turystychnykh posluh v Ukraini [Modern trends in online booking of tourism services in Ukraine]. Economics and Society, (27). Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-27-11 [in Ukrainian]

Myskiv, G., & Nycz-Wojtan, S. (2022). Reservation systems as a tool of tourist services marketing. Economics, Entrepreneurship, Management, 9(2), pp. 7–18. Available at: https://doi.org/10.56318/eem2022.02.007

NEC Software Solutions. Rozpiznavannia oblychchia u realnomu chasi: bezpechna tekhnolohiia v rezhymi realnoho chasu dlia pidvyshchennia bezpeky [Live Facial Recognition: real-time, secure technology to enhance security]. URL: https://www.necsws.com/article/public-safety/live-facial-recognition-technology#google_vignette (accessed: January 20, 2025)

Kovalevska, I., & Osipchuk, A. (2023). Analiz vykorystannia natsionalnykh komp`iuternykh system broniuvannia v turystychnomu biznesi Ukrainy [Analysis of national computer reservation systems use in the tourism business of Ukraine]. Economics and Society, (56). Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-128 [in Ukrainian]

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-09-29
Як цитувати
Тищук, І., Пасічник, М., & Пилипчук, М. (2025). ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ: ВІД ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДО ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ. Економіка та суспільство, (79). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-79-120
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА