РОЛЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО УСТАТКУВАННЯ У ФОРМУВАННІ ВИННОГО СЕРВІСУ ТА БАРНОЇ КУЛЬТУРИ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ЗАКЛАДАХ
Анотація
У статті розглянуто значення технологічного устаткування у формуванні винного сервісу та барної культури в готельно-ресторанних закладах. Зазначено, що сучасне обладнання виконує функціональну, та репрезентативну роль, впливаючи на сприйняття рівня сервісу і імідж закладу. Акцентовано увагу на тенденціях автоматизації, цифровізації, розвитку безконтактних систем обслуговування й устаткування для підтримання стандартів гігієни та естетики подачі напоїв. Обґрунтовано, що ефективний вибір і використання технологічних рішень забезпечує якість винного сервісу, підвищує конкурентоспроможність і сприяє створенню унікального гостьового досвіду. Практична значущість дослідження полягає у можливості застосування його висновків для оптимізації технологічного забезпечення закладів індустрії гостинності та формування сучасної культури барного сервісу.
Посилання
Братіцел М., Даниленко О., Красовський С. Трансформація підходів до забезпечення ефективності використання устаткування в закладах ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 55. DOI: https://doi.org/[0.32782/2524-0072/2023-55-37 (дата звернення 20.09.2025)
Ганич Н. М., Гаталяк О. М. Екологізація готельного та ресторанного бізнесу. Географія та туризм. 2018. Вип. 43. С. 39-47.
Завадинська О.Ю., Кінчур А.А., Деревицький Є.В. Сучасні тенденції впровадження інноваційних форм обслуговування в закладах ресторанного господарства. Підприємництво і торгівля. 2019. Вип. 25. С. 54-59.
Поворознюк І. Інноваційні технології в ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-17 (дата звернення 25.09.2025)
Ратинський В., Шерстюк Р., Паляниця В. Інновації в барній справі: від CRM до обладнання готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 70. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-70-192 (дата звернення 26.09.2025)
Терещук Н. В., Транченко Л. В., Транченко О. М., Шашеро А. М. Екологізація готельно-ресторанного бізнесу. Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки. 2023. Т. 28. №42. С. 105-114.
Experience is everything: Here’s how to get it right. URL: https://www.pwc.de/de/consulting/pwc-consumer-intelligence-series-customer-experience.pdf (дата звернення 30.09.2025)
Restaurant Technology Landscape Report 2024. URL: https://go.restaurant.org/rs/078-ZLA-461/images/NatRestAssoc_TechLandscapeReport_2024.pdf?version=0 (дата звернення 01.10.2025)
Sustainability in the hospitality industry: Going the extra mile URL: https://hospitalityinsights.ehl.edu/sustainability-in-the-hospitality-industry (дата звернення 03.10.2025)
Bratitsel M., Danylenko O., Krasovskyi S. (2023) Transformatsiia pidkhodiv do zabezpechennia efektyvnosti vykorystannia ustatkuvannia v zakladakh restorannoho biznesu [Transformation of approaches to ensuring the efficient use of equipment in restaurant businesses]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 55. DOI: https://doi.org/[0.32782/2524-0072/2023-55-37 (accessed September 20, 2025)
Hanych N.M., Hataliak O.M. (2018) Ekolohizatsiia hotelnoho ta restorannoho biznesu [Ecologization of the hotel and restaurant business]. Heohrafiia ta turyzm – Geography and tourism. vol. 43, pp. 39-47.
Zavadynska O. Yu., Kinchur A. A., Derevytskyi Ye. V. (2019) Suchasni tendentsii vprovadzhennia innovatsiinykh form obsluhovuvannia v zakladakh restorannoho hospodarstva [Current trends in the implementation of innovative forms of service in restaurant establishments]. Pidpryiemnytstvo i torhivlia – Entrepreneurship and Trade. Vol. 25, pp. 54-59.
Povorozniuk I. (2021) Innovatsiini tekhnolohii v restorannomu biznesi [Innovative technologies in the restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 30. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-70-192 (accessed September 25, 2025)
Ratynskyi V., Sherstiuk R., Palianytsia V. (2024) Innovatsii v barnii spravi: vid CRM do obladnannia hotelno-restorannoho biznesu [Innovations in the bar business: from CRM to hotel and restaurant equipment]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and Society, vol. 70. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-70-192 (accessed September 26, 2025)
Tereshchuk N. V., Tranchenko L. V., Tranchenko O. M., Shashero A. M. (2023) Ekolohizatsiia hotelno-restorannoho biznesu [Ecologization of the hotel and restaurant business]. Visnyk Odeskoho natsionalnoho universytetu. Heohrafichni ta heolohichni nauky – Bulletin of Odessa National University. Geographical and Geological Sciences. Vol. 28, pp. 105-114.
Experience is everything: Here’s how to get it right. Available at: https://www.pwc.de/de/consulting/pwc-consumer-intelligence-series-customer-experience.pdf (accessed September 30, 2025)
Restaurant Technology Landscape Report 2024. Available at: https://go.restaurant.org/rs/078-ZLA-461/images/NatRestAssoc_TechLandscapeReport_2024.pdf?version=0 (accessed October 01 , 2025)
Sustainability in the hospitality industry: Going the extra mile Available at: https://hospitalityinsights.ehl.edu/sustainability-in-the-hospitality-industry (accessed October 03 , 2025)

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

