ОБЛІК ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ З ПЕРЕРОБКИ ФРУКТІВ ТА ЯГІД: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Ключові слова: готова продукція, облік готової продукції, підприємства з переробки фруктів та ягід, собівартість продукції, документування готової продукції, методи оцінки готової продукції, аналітичний облік готової продукції

Анотація

У статті досліджено сутність готової продукції як кінцевого результату технологічної обробки сировини, що відповідає стандартам якості та безпеки і призначений для реалізації. Проаналізовано нормативно-правове регулювання обліку готової продукції. Виокремлено специфічні особливості галузі, зокрема сезонність виробництва, наявність біологічних активів у процесі переробки, втрати та відходи. Розглянуто документообіг, який включає етапи оприбуткування, зберігання та відвантаження продукції з використанням типових форм, електронного документообігу й інвентаризації. Обґрунтовано значення аналітичного обліку, який забезпечує деталізацію за видами, якістю, упаковкою, партіями, місцем зберігання та каналами збуту. Представлено приклад робочого плану рахунків та відповідної кореспонденції бухгалтерських проводок. Проаналізовано методи оцінки готової продукції. Визначено ключові проблеми обліку та запропоновано шляхи їх вирішення. Перспективи розвитку обліку пов’язані з цифровізацією процесів, розвитком аналітичного обліку, інтеграцією з логістичними системами, прозорістю контролю якості, удосконаленням методики оцінки та гармонізацією з міжнародними стандартами.

Посилання

Мулик Т. О. Забродський І. Т. Готова продукція підприємств з переробки фруктів та ягід як об’єкт обліку та контролю. Актуальні питання економічних наук. 2025. № 8. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14956928

Забродський І. Класифікація готової продукції підприємств з переробки фруктів та ягід для потреб обліку та контролю. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Science. 2025. № 340 (2). С. 224-229. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-340-36

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.1999 р. № 996-XIV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/996-14

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси»: наказ Міністерства фінансів України 02.11.99 № 246. URL: https://zakon.rada.gov.ua /laws/show/z0751-99#Text

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати»: наказ Міністерства фінансів України 31.12.99 № 318. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0860-99#Text

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід»: наказ Міністерства фінансів України 29.11.99 № 290. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00#Text

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 2 (МСБО 2). Запаси: міжнародний стандарт від 01.01.2012 № 929_021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/929_021

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 41 (МСБО 41) Сільське господарство: міжнародний стандарт від 01.01.2012 № 929_027. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/929_027#Text

Баланюк І.Ф., Григорів О.О., Іванюк Т.Л. Організація обліку та контролю готової продукції підприємства. Інноваційна економіка. 2020. № 1-2. С. 157-163.

Ткаченко Н. М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування і звітність: підручник. Київ : Алерта, 2015. 1080 с.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0893-99#Text

Mulyk, T.O. & Zabrodskyi, I.T. (2025). Hotova produktsiia pidpryiemstv z pererobky fruktiv ta yahid yak obiekt obliku ta kontroliu [Finished products of fruit and berry processing enterprises as an object of accounting and control]. Aktualni pytannia. ekonomichnykh nauk Actual problems of economic sciences, 8. https://doi.org/10.5281/zenodo.14956928 (accessed September 10, 2025) [in Ukrainian].

Zabrodskyi I. (2025) Klasyfikatsiia hotovoi produktsii pidpryiemstv z pererobky fruktiv ta yahid dlia potreb obliku ta kontroliu [Classification of finished products of fruit and berry processing enterprises for the needs of accounting and control]. Herald of Khmelnytskyi National University. Economic Science, 340 (2). 224-229. https://doi.org/10.31891/2307-5740-2025-340-36 [in Ukrainian].

Pro bukhhalterskyi oblik ta finansovu zvitnist v Ukraini [On Accounting and Financial Reporting in Ukraine]: Zakon Ukrainy vid 16.07.1999 r. № 996-XIV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ card/996-14. (accessed September 10, 2025) [in Ukrainian].

Natsionalne polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 9 «Zapasy» [National Regulation (Standard) of Accounting 9 «Inventories»]: nakaz Ministerstva finansiv Ukrainy 02.11.99 № 246. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0751-99#Text. (accessed September 12, 2025) [in Ukrainian].

Natsionalne polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 16 «Vytraty» [National Regulation (Standard) of Accounting 16 «Expenses»]: nakaz Ministerstva finansiv Ukrainy 31.12.99 № 318. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0860-99#Text. (accessed September 12, 2025) [in Ukrainian].

Natsionalne polozhennia (standart) bukhhalterskoho obliku 15 «Dokhid» [National Regulation (Standard) of Accounting 15 «Revenue»]: nakaz Ministerstva finansiv Ukrainy 29.11.99 № 290. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00#Text. (accessed September 12, 2025) [in Ukrainian].

Mizhnarodnyi standart bukhhalterskoho obliku 2 (MSBO 2). Zapasy [International Accounting Standard 2 (IAS 2). Inventories]: mizhnarodnyi standart vid 01.01.2012 № 929_021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/929_021. (accessed September 12, 2025 [in Ukrainian].

Mizhnarodnyi standart bukhhalterskoho obliku 41 (MSBO 41) Silske hospodarstvo [International Accounting Standard 41 (IAS 41) Agriculture]: mizhnarodnyi standart vid 01.01.2012 № 929_027. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/929_027#Text. (accessed September 12, 2025) [in Ukrainian].

Balaniuk, I.F., Hryhoriv, O.O. & Ivaniuk T.L. (2020) Orhanizatsiia obliku ta kontroliu hotovoi produktsii pidpryiemstva [Organization of accounting and control of finished products of the enterprise]. Innovatsiina ekonomika Innovative Economy, 1-2, 157-163. [in Ukrainian].

Tkachenko, N.M. (2015). Bukhhalterskyi finansovyi oblik, opodatkuvannia i zvitnist [Accounting, Financial Accounting, Taxation and Reporting]: pidruchnyk. Kyiv: Alerta, 1080. [in Ukrainian].

Instruktsiia pro zastosuvannia Planu rakhunkiv bukhhalterskoho obliku aktyviv, kapitalu, zoboviazan i hosp-odarskykh operatsii pidpryiemstv i orhanizatsii [Instructions on the application of the Chart of Accounts for accounting of assets, capital, liabilities and business operations of enterprises and organizations]: Nakaz Ministerstva finansiv Ukrainy No 291 vid 30.11.1999 r. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0893-99#Text (accessed August 15, 2025). (in Ukrainian).

Переглядів статті: 3
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-08-25
Як цитувати
Забродський, І. (2025). ОБЛІК ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ З ПЕРЕРОБКИ ФРУКТІВ ТА ЯГІД: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ. Економіка та суспільство, (78). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-78-63
Розділ
ФІНАНСИ, БАНКІВСЬКА СПРАВА ТА СТРАХУВАННЯ