ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ СНЕКОВИХ БАТОНЧИКІВ У СКЛАДІ СУХИХ ПАЙКІВ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Ключові слова: сухі пайки, армійський раціон, снекові енергетичні батончики, повітряні зерна ячменю, енергетична цінність, харчування

Анотація

Снекові батончики набувають все більшої популярності у світі як серед населення, так і у продуктових наборах для харчування військовослужбовців. Ці вироби, як правило, дрібновагові, упаковані в індивідуальне пакування, мають тривалий термін зберігання, зручні у використанні. У статті проведено аналіз армійських наборів іноземного виробництва та виявлено, що більшість з них у своєму складу мають енергетичні цільнозлакові снекові батончики для перекусу. Досліджено перспективи розроблення рецептурного складу та технології снекових батончиків підвищеної харчової та енергетичної цінності, багатих на вітамінно-мінеральні компоненти, і доцільність включення їх у раціон сухих пайків для військовослужбовців. Наведено результати оцінювання якості розроблених виробів порівняно з продуктами-аналогами вітчизняного виробництва.

Посилання

Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту / постанова КМУ № 426 від 29.03.2002 р. зі змінами у редакції від 17.11.2023 р. URL : https://ips.ligazakon.net/document/KP020426?an=7.

У ЗСУ запровадять уніфіковану систему меню харчування за НАТОвським зразком. URL : https://www.unian.ua/society/u-zsu-zaprovadyat-unifikovanu-sistemu-menyu-harchuvannya-za-natovskim-zrazkom-12122532.html.

Про внесення змін до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань / постанова КМУ № 526 від 26.05.2021 р. URL : https://zakononline.com.ua/documents/show/496021___673539.

Про внесення зміни до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань / постанова КМУ № 898 від 12.09.2022 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/898-2022-%D0%BF#Text.

Норми забезпечення військовослужбовців. URL : https://www.ukrmilitary.com/p/reference-standards.html.

Військові на Донеччині харчуються сухпаями: з чого складається раціон захисників. URL : https://donbas24.news/news/doslidniki-rozpovili-yak-mayut-xarcuvatisya-viiskovi-na-peredovii.

Досвід організації санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення військ (сил) під час проведення антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) : монографія / А. М. Сердюк та ін. Київ : Софія-А, 2019. 280 с.

Наукове обґрунтування удосконалення норм харчування військовослужбовців збройних сил України відповідно до стандартів НАТО / М. П. Гуліч та ін. Київ : 2017. Вип. 3. С. 279-313.

Рибалка О. І., Моргун Б. В., Поліщук С. С. Ячмінь як продукт функціонального харчування : монографія. Київ : Логос, 2016. 670 с.

FDA (U.S. Food and Drug Administration) Food labeling: health claims; soluble dietary fiber from certain foods and coronary heart disease // Fed. Reg. – 2006. – V. 71(98). URL : https://www.fda.gov.

Pro normy kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl, inshykh viiskovykh formuvan ta Derzhavnoi sluzhby spetsialnoho zviazku ta zakhystu informatsii, politseiskykh, osib riadovoho, nachalnytskoho skladu orhaniv i pidrozdiliv tsyvilnoho zakhystu / postanova KMU № 426 vid 29.03.2002 r. zi zminamy u redaktsii vid 17.11.2023 r. [On the nutrition standards of servicemen of the Armed Forces, other military formations and the State Service for Special Communications and Information Protection, police officers, members of the rank-and-file, senior members of civil defense bodies and units]. URL : https://ips.ligazakon.net/document/KP020426?an=7.

U ZSU zaprovadiat unifikovanu systemu meniu kharchuvannia za NATOvskym zrazkom [A unified system of food menus based on the NATO model will be introduced in the Armed Forces]. URL : https://www.unian.ua/society/u-zsu-zaprovadyat-unifikovanu-sistemu-menyu-harchuvannya-za-natovskim-zrazkom-12122532.html.

Pro vnesennia zmin do norm kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl ta inshykh viiskovykh formuvan / postanova KMU № 526 vid 26.05.2021 r. [On making changes to the food standards of servicemen of the Armed Forces and other military formations]. URL : https://zakononline.com.ua/documents/show/ 496021_6.

Pro vnesennia zminy do norm kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl ta inshykh viiskovykh formuvan / postanova KMU № 898 vid 12.09.2022 r. [On making changes to the food standards of servicemen of the Armed Forces and other military formations]. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/898-2022-%D0%BF#Text.

Normy zabezpechennіa viіsіkovosluzhbovciv [Norms of provision of servicemen]. URL : https://www.ukrmilitary.com/p/reference-standards.html.

Viiskovi na Donechchyni kharchuiutsia sukhpaiamy: z choho skladaietsia ratsion zakhysnykiv [The military in Donetsk region eat dry food: what does the diet of the defenders consist of]. URL : https://donbas24.news/news/doslidniki-rozpovili-yak-mayut-xarcuvatisya-viiskovi-na-peredovii.

Dosvid orhanizatsii sanitarno-hihiienichnoho ta protyepidemichnoho zabezpechennia viisk (syl) pid chas provedennia antyterorystychnoi operatsii (operatsii obiednanykh syl) [Experience in the organization of sanitary, hygienic and anti-epidemic provision of troops (forces) during an anti-terrorist operation (operation of joint forces)]. monohrafiia [monograph] / A.M. Serdiuk ta in. Kyiv : Sofiia-A, 2019. 280 s. (in Ukrainian).

Naukove obgruntuvannia udoskonalennia norm kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv zbroinykh syl Ukrainy vidpovidno do standartiv NATO [Scientific substantiation of the improvement of food standards of servicemen of the armed forces of Ukraine in accordance with NATO standards]/ M. P. Hulich ta in. Kyiv : 2017. Vyp. 3. S. 279-313. (in Ukrainian)/

Rybalka O. I., Morhun B. V., Polishchuk S. S. (2016) Yachmin yak produkt funktsionalnoho kharchuvannia [Barley as a product of functional nutrition]. monohrafiia [monograph]. Kyiv : Lohos. 670 s. (in Ukrainian).

FDA (U.S. Food and Drug Administration) Food labeling: health claims; soluble dietary fiber from certain foods and coronary heart disease // Fed. Reg. – 2006. – V. 71(98). URL : https://www.fda.gov.

Переглядів статті: 14
Завантажень PDF: 15
Опубліковано
2024-01-30
Як цитувати
Черевична, Н., Грін, Н., & Герошенко, І. (2024). ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ СНЕКОВИХ БАТОНЧИКІВ У СКЛАДІ СУХИХ ПАЙКІВ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ. Економіка та суспільство, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-136
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА