PROSPECTS OF THE USE OF SNACK BARS IN DRY RATIONS FOR MILITARY SERVANTS

Keywords: dry rations, army ration, snack energy bars, aerial barley grains, energy value, nutrition

Abstract

Snack bars are gaining more and more popularity in the world, both among the population and in food kits for military personnel. These products, as a rule, are lightweight, packed in individual packaging, have a long shelf life, and are convenient to use. The reform of the domestic army and the creation of decent conditions for providing military food necessitates the provision of multifunctional dry rations with increased indicators of nutritional, energy and biological value. In the case of rations of army food sets, the digestibility and interaction of the substances included in the composition of food products, the modern needs of the body in essential vitamins and microelements are taken into account. Modern Ukrainian soldiers emphasize the importance of a full and balanced diet, especially during hostilities. Without proper nutrition and sleep, it is impossible to fully perform your work on the front line, risking your own health and life. Due to the maximally high level of stress, the feeling of hunger is practically absent, but it is snack foods that can become an alternative for snacks. The article analyzes foreign-made army kits and reveals that most of them contain energy whole grain snack bars. The assortment of snack products presented on the domestic market was also analyzed. The prospects of developing the recipe composition and technology of snack bars with increased nutritional and energy value, rich in vitamin and mineral components, and the feasibility of including them in the diet of dry rations for military personnel were studied. It is proposed to use air grains of barley as the grain base of snack bars, which has a number of unique nutritional and therapeutic and preventive properties. The increased energy value of the bars is provided by the addition of honey and a mixture of dried fruits, which are a source of easily digestible carbohydrates, vitamins and minerals. With the help of sensory analysis methods, the quality of the developed snack bars was evaluated and their indicators were compared with similar products of domestic production. More attractive taste-aromatic properties of new types of bars have been revealed.

References

Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту / постанова КМУ № 426 від 29.03.2002 р. зі змінами у редакції від 17.11.2023 р. URL : https://ips.ligazakon.net/document/KP020426?an=7.

У ЗСУ запровадять уніфіковану систему меню харчування за НАТОвським зразком. URL : https://www.unian.ua/society/u-zsu-zaprovadyat-unifikovanu-sistemu-menyu-harchuvannya-za-natovskim-zrazkom-12122532.html.

Про внесення змін до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань / постанова КМУ № 526 від 26.05.2021 р. URL : https://zakononline.com.ua/documents/show/496021___673539.

Про внесення зміни до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань / постанова КМУ № 898 від 12.09.2022 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/898-2022-%D0%BF#Text.

Норми забезпечення військовослужбовців. URL : https://www.ukrmilitary.com/p/reference-standards.html.

Військові на Донеччині харчуються сухпаями: з чого складається раціон захисників. URL : https://donbas24.news/news/doslidniki-rozpovili-yak-mayut-xarcuvatisya-viiskovi-na-peredovii.

Досвід організації санітарно-гігієнічного та протиепідемічного забезпечення військ (сил) під час проведення антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) : монографія / А. М. Сердюк та ін. Київ : Софія-А, 2019. 280 с.

Наукове обґрунтування удосконалення норм харчування військовослужбовців збройних сил України відповідно до стандартів НАТО / М. П. Гуліч та ін. Київ : 2017. Вип. 3. С. 279-313.

Рибалка О. І., Моргун Б. В., Поліщук С. С. Ячмінь як продукт функціонального харчування : монографія. Київ : Логос, 2016. 670 с.

FDA (U.S. Food and Drug Administration) Food labeling: health claims; soluble dietary fiber from certain foods and coronary heart disease // Fed. Reg. – 2006. – V. 71(98). URL : https://www.fda.gov.

Pro normy kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl, inshykh viiskovykh formuvan ta Derzhavnoi sluzhby spetsialnoho zviazku ta zakhystu informatsii, politseiskykh, osib riadovoho, nachalnytskoho skladu orhaniv i pidrozdiliv tsyvilnoho zakhystu / postanova KMU № 426 vid 29.03.2002 r. zi zminamy u redaktsii vid 17.11.2023 r. [On the nutrition standards of servicemen of the Armed Forces, other military formations and the State Service for Special Communications and Information Protection, police officers, members of the rank-and-file, senior members of civil defense bodies and units]. URL : https://ips.ligazakon.net/document/KP020426?an=7.

U ZSU zaprovadiat unifikovanu systemu meniu kharchuvannia za NATOvskym zrazkom [A unified system of food menus based on the NATO model will be introduced in the Armed Forces]. URL : https://www.unian.ua/society/u-zsu-zaprovadyat-unifikovanu-sistemu-menyu-harchuvannya-za-natovskim-zrazkom-12122532.html.

Pro vnesennia zmin do norm kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl ta inshykh viiskovykh formuvan / postanova KMU № 526 vid 26.05.2021 r. [On making changes to the food standards of servicemen of the Armed Forces and other military formations]. URL : https://zakononline.com.ua/documents/show/ 496021_6.

Pro vnesennia zminy do norm kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv Zbroinykh Syl ta inshykh viiskovykh formuvan / postanova KMU № 898 vid 12.09.2022 r. [On making changes to the food standards of servicemen of the Armed Forces and other military formations]. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/898-2022-%D0%BF#Text.

Normy zabezpechennіa viіsіkovosluzhbovciv [Norms of provision of servicemen]. URL : https://www.ukrmilitary.com/p/reference-standards.html.

Viiskovi na Donechchyni kharchuiutsia sukhpaiamy: z choho skladaietsia ratsion zakhysnykiv [The military in Donetsk region eat dry food: what does the diet of the defenders consist of]. URL : https://donbas24.news/news/doslidniki-rozpovili-yak-mayut-xarcuvatisya-viiskovi-na-peredovii.

Dosvid orhanizatsii sanitarno-hihiienichnoho ta protyepidemichnoho zabezpechennia viisk (syl) pid chas provedennia antyterorystychnoi operatsii (operatsii obiednanykh syl) [Experience in the organization of sanitary, hygienic and anti-epidemic provision of troops (forces) during an anti-terrorist operation (operation of joint forces)]. monohrafiia [monograph] / A.M. Serdiuk ta in. Kyiv : Sofiia-A, 2019. 280 s. (in Ukrainian).

Naukove obgruntuvannia udoskonalennia norm kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv zbroinykh syl Ukrainy vidpovidno do standartiv NATO [Scientific substantiation of the improvement of food standards of servicemen of the armed forces of Ukraine in accordance with NATO standards]/ M. P. Hulich ta in. Kyiv : 2017. Vyp. 3. S. 279-313. (in Ukrainian)/

Rybalka O. I., Morhun B. V., Polishchuk S. S. (2016) Yachmin yak produkt funktsionalnoho kharchuvannia [Barley as a product of functional nutrition]. monohrafiia [monograph]. Kyiv : Lohos. 670 s. (in Ukrainian).

FDA (U.S. Food and Drug Administration) Food labeling: health claims; soluble dietary fiber from certain foods and coronary heart disease // Fed. Reg. – 2006. – V. 71(98). URL : https://www.fda.gov.

Article views: 14
PDF Downloads: 15
Published
2024-01-30
How to Cite
Cherevychna , N., Hrin, N., & Heroshenko, I. (2024). PROSPECTS OF THE USE OF SNACK BARS IN DRY RATIONS FOR MILITARY SERVANTS. Economy and Society, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-136
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS