ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА АКТУАЛЬНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ М’ЯСОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ В УКРАЇНІ

Ключові слова: м’ясопродуктовий підкомплекс, ринок м’яса, виробництво м’яса, сільськогосподарські підприємства, господарства населення

Анотація

Стаття присвячена дослідженню сучасних тенденцій розвитку підприємств м’ясопродуктового підкомплексу. Питання розвитку та модернізації м’ясопродуктового комплексу України є особливо актуальним. За умов економічної кризи, девальвації та інфляційних процесів, втрати звичних ринків збуту державі не вдається зупинити спад виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема і в галузях тваринництва. Останніми роками розвиток вітчизняних підприємств м’ясопродуктового підкомплексу досить нестабільний. Він є однією з важливих складових продовольчого комплексу України, однак нестабільний стан розвитку комплексу викликає занепокоєння через те, що він має визначальне значення як для забезпечення стабільної соціально-економічної ситуації, продовольчої безпеки країни, так і для підвищення якості життя населення України. В статті здійсненна оцінка стану і тенденцій розвитку м’ясопродуктового підкомплексу в Україні виходячи із концептуальних підходів щодо необхідності розвитку галузі тваринництва. На основі аналізу виявлено особливості функціонування підприємств у м'ясопереробній галузі України. Розглянуті кількісні та якісні тенденції на ринку м'яса та м'ясної продукції в Україні, а також визначено чинники, які впливають на перспективи його розвитку.

Посилання

Фуштей Л.Л. Сучасний стан розвитку м’ясопродуктового підкомплексу України. Регіональна бізнес-економіка та управління: 2019. № 1. С. 50¬55

Салькова І.Ю., Фуштей Л.Л. Теоретичні основи та можливості розвитку м’ясопродуктового підкомплексу України. Економіка та управління національним господарством. 2018. Вип.22. с.226¬230.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm (дата звернення 17.06.2021)

Кіщак І. Т., Корнєва Н.О., Новікова О.Є. Тваринництво України у світовому галузевому розвитку. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2015. Вип. 3. С. 10¬21.

Шестакова П.Ю., Ожелевська Т.С. Аграрний ринок України в умовах євроінтеграції. Молодий вчений. 2018. № 3(2). С. 720¬722.

Дорош М. М. Птахівництво україни: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2019. Т. 16, № 1(2). С. 7¬17.

Шпикуляк О. Г., Ігнатенко М.М., Швець А.А. Концептуальні оцінки реалізації засад інклюзивного розвитку сільських територій за участі агрохолдингових інтегрованих формувань. Економіка АПК. 2021. № 3. С. 97¬111.

Tomashuk I.V. The impact of European integration processes on the development of rural areas of Ukraine. Бізнес-навігатор. 2022. № 1(68). С. 98¬106.

Kolomiets T.V., Tomashuk I.V. Entrepreneurship and development of rural areas in Ukraine. Сolloquium-journal. 2021. №9(96) Vol. 3. Р. 29¬42.

Болтовська Л.Л. Організаційно-економічні засади управління динамічними процесами м’ясопродуктового підкомплексу: дис. на здобуття наукового ступеня доктора філософії з економічних наук: 051. Вінниця, 2021. 189 с.

Доцюк С.О. Сучасні аспекти зовнішньоекономічної діяльності аграрних підприємств України. Економіка та суспільство. 2022. № 39.

Fushtei L.L. (2019) Suchasnyi stan rozvytku miasoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy [The current state of development of the meat product sub-complex of Ukraine]. Rehionalna biznes-ekonomika ta upravlinnia, №1, pp. 50¬55.

Salkova I.Iu., Fushtei L.L. (2018) Teoretychni osnovy ta mozhlyvosti rozvytku miasoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy [Theoretical foundations and opportunities for the development of the meat product sub-complex of Ukraine]. Ekonomika ta upravlinnia natsionalnym hospodarstvo, Vol.22, pp. 226¬230.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm (accessed 17.06.2021)

Kishchak I.T., Kornieva N.O., Novikova O.Ie. (2015) Tvarynnytstvo Ukrainy u svitovomu haluzevomu rozvytku [Animal husbandry of Ukraine in the global sectoral development]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, Vol. 3, pp. 10¬21.

Shestakova P.Iu., Ozhelevska T.S. (2018) Ahrarnyi rynok Ukrainy v umovakh yevrointehratsii [The agricultural market of Ukraine in the conditions of European integration] Molodyi vchenyi, № 3(2), pp. 720-722.

Dorosh M.M. (2019) Ptakhivnytstvo Ukrainy: suchasnyi stan, problemy ta perspektyvy rozvytku [Poultry breeding in Ukraine: current state, problems and development prospects.]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. Gzhytskoho, Vol. 16, № 1(2), pp. 7¬17.

Shpykuliak O.H., Ihnatenko M.M., Shvets A.A.(2021) Kontseptualni otsinky realizatsii zasad inkliuzyvnoho rozvytku silskykh terytorii za uchasti ahrokholdynhovykh intehrovanykh formuvan [Conceptual assessments of the implementation of the principles of inclusive development of rural areas with the participation of agricultural holding integrated formations]. Ekonomika APK, № 3. pp. 97¬111.

Tomashuk I.V. (2022) The impact of European integration processes on the development of rural areas of Ukraine. Biznes-navihator, № 1(68), pp. 98¬106.

Kolomiets T.V. (2021) Tomashuk I.V. Entrepreneurship and development of rural areas in Ukraine. Сolloquium-journal, Vol. 3, pp. 29¬42

Boltovska L.L.(2021) Orhanizatsiino-ekonomichni zasady upravlinnia dynamichnymy protsesamy miasoproduktovoho pidkompleksu: dys. na zdobuttia naukovoho stupenia doktora filosofii z ekonomichnykh nauk: 051. Vinnytsia, 189 s.

Dotsiuk S.O. (2022) Suchasni aspekty zovnishnoekonomichnoi diialnosti ahrarnykh pidpryiemstv Ukrainy. Ekonomika ta suspilstvo, № 39.

Переглядів статті: 28
Завантажень PDF: 34
Опубліковано
2024-01-30
Як цитувати
Болтовська, Л. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА АКТУАЛЬНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ М’ЯСОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ В УКРАЇНІ. Економіка та суспільство, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-113
Розділ
ЕКОНОМІКА