SPECIFICS OF FUNCTIONING AND TOPICAL DIRECTIONS OF DEVELOPMENT OF MEAT PRODUCT SUBCOMPLEX IN UKRAINE

Keywords: meat product sub-complex, meat market, meat production, agricultural enterprises, households

Abstract

The article is devoted to the study of modern trends in the development of enterprises of the meat product sub-complex. The issue of development and modernization of the meat product complex of Ukraine is particularly urgent. Under the conditions of the economic crisis, devaluation and inflationary processes, the loss of the usual sales markets, the state is unable to stop the decline in the production of agricultural products, in particular in the fields of animal husbandry. In recent years, the development of domestic enterprises of the meat product sub-complex has been rather unstable. The meat product sub-complex is one of the strategic branches of the national economy, the main goal of which is to provide the population with the required amount of meat and meat products of the appropriate quality. The level of development of enterprises of the meat product sub-complex is an indicator that characterizes the level of livelihood of the population and is an important component of food security. It is one of the important components of the food complex of Ukraine, however, the unstable state of development of the complex causes concern because it is of decisive importance both for ensuring a stable socio-economic situation, food security of the country, and for improving the quality of life of the population of Ukraine. The article assesses the state and development trends of the meat product sub-complex in Ukraine based on conceptual approaches regarding the need for the development of the livestock industry. Ukraine has favorable natural and climatic factors for the production of agricultural products. Under modern conditions, the meat product sub-complex in our country and the world is one of the main producers of important protein products, which are characterized by biological completeness for the human body. Based on the analysis, the peculiarities of the functioning of enterprises in the meat processing industry of Ukraine were revealed. Quantitative and qualitative trends in the market of meat and meat products in Ukraine are considered, and factors affecting its development prospects are also determined.

References

Фуштей Л.Л. Сучасний стан розвитку м’ясопродуктового підкомплексу України. Регіональна бізнес-економіка та управління: 2019. № 1. С. 50¬55

Салькова І.Ю., Фуштей Л.Л. Теоретичні основи та можливості розвитку м’ясопродуктового підкомплексу України. Економіка та управління національним господарством. 2018. Вип.22. с.226¬230.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm (дата звернення 17.06.2021)

Кіщак І. Т., Корнєва Н.О., Новікова О.Є. Тваринництво України у світовому галузевому розвитку. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2015. Вип. 3. С. 10¬21.

Шестакова П.Ю., Ожелевська Т.С. Аграрний ринок України в умовах євроінтеграції. Молодий вчений. 2018. № 3(2). С. 720¬722.

Дорош М. М. Птахівництво україни: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2019. Т. 16, № 1(2). С. 7¬17.

Шпикуляк О. Г., Ігнатенко М.М., Швець А.А. Концептуальні оцінки реалізації засад інклюзивного розвитку сільських територій за участі агрохолдингових інтегрованих формувань. Економіка АПК. 2021. № 3. С. 97¬111.

Tomashuk I.V. The impact of European integration processes on the development of rural areas of Ukraine. Бізнес-навігатор. 2022. № 1(68). С. 98¬106.

Kolomiets T.V., Tomashuk I.V. Entrepreneurship and development of rural areas in Ukraine. Сolloquium-journal. 2021. №9(96) Vol. 3. Р. 29¬42.

Болтовська Л.Л. Організаційно-економічні засади управління динамічними процесами м’ясопродуктового підкомплексу: дис. на здобуття наукового ступеня доктора філософії з економічних наук: 051. Вінниця, 2021. 189 с.

Доцюк С.О. Сучасні аспекти зовнішньоекономічної діяльності аграрних підприємств України. Економіка та суспільство. 2022. № 39.

Fushtei L.L. (2019) Suchasnyi stan rozvytku miasoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy [The current state of development of the meat product sub-complex of Ukraine]. Rehionalna biznes-ekonomika ta upravlinnia, №1, pp. 50¬55.

Salkova I.Iu., Fushtei L.L. (2018) Teoretychni osnovy ta mozhlyvosti rozvytku miasoproduktovoho pidkompleksu Ukrainy [Theoretical foundations and opportunities for the development of the meat product sub-complex of Ukraine]. Ekonomika ta upravlinnia natsionalnym hospodarstvo, Vol.22, pp. 226¬230.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm (accessed 17.06.2021)

Kishchak I.T., Kornieva N.O., Novikova O.Ie. (2015) Tvarynnytstvo Ukrainy u svitovomu haluzevomu rozvytku [Animal husbandry of Ukraine in the global sectoral development]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, Vol. 3, pp. 10¬21.

Shestakova P.Iu., Ozhelevska T.S. (2018) Ahrarnyi rynok Ukrainy v umovakh yevrointehratsii [The agricultural market of Ukraine in the conditions of European integration] Molodyi vchenyi, № 3(2), pp. 720-722.

Dorosh M.M. (2019) Ptakhivnytstvo Ukrainy: suchasnyi stan, problemy ta perspektyvy rozvytku [Poultry breeding in Ukraine: current state, problems and development prospects.]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. Gzhytskoho, Vol. 16, № 1(2), pp. 7¬17.

Shpykuliak O.H., Ihnatenko M.M., Shvets A.A.(2021) Kontseptualni otsinky realizatsii zasad inkliuzyvnoho rozvytku silskykh terytorii za uchasti ahrokholdynhovykh intehrovanykh formuvan [Conceptual assessments of the implementation of the principles of inclusive development of rural areas with the participation of agricultural holding integrated formations]. Ekonomika APK, № 3. pp. 97¬111.

Tomashuk I.V. (2022) The impact of European integration processes on the development of rural areas of Ukraine. Biznes-navihator, № 1(68), pp. 98¬106.

Kolomiets T.V. (2021) Tomashuk I.V. Entrepreneurship and development of rural areas in Ukraine. Сolloquium-journal, Vol. 3, pp. 29¬42

Boltovska L.L.(2021) Orhanizatsiino-ekonomichni zasady upravlinnia dynamichnymy protsesamy miasoproduktovoho pidkompleksu: dys. na zdobuttia naukovoho stupenia doktora filosofii z ekonomichnykh nauk: 051. Vinnytsia, 189 s.

Dotsiuk S.O. (2022) Suchasni aspekty zovnishnoekonomichnoi diialnosti ahrarnykh pidpryiemstv Ukrainy. Ekonomika ta suspilstvo, № 39.

Article views: 28
PDF Downloads: 33
Published
2024-01-30
How to Cite
Boltovska , L. (2024). SPECIFICS OF FUNCTIONING AND TOPICAL DIRECTIONS OF DEVELOPMENT OF MEAT PRODUCT SUBCOMPLEX IN UKRAINE. Economy and Society, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-113
Section
ECONOMICS