INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE HOSPITALITY INDUSTRY OF UKRAINE UNDER CONDITIONS OF UNCERTAINTY

Keywords: innovations, hospitality, competitiveness, business entities, development tools

Abstract

The article reveals the theoretical and methodological foundations as well as practical approaches to the innovative development of Ukraine’s hospitality industry under conditions of contemporary multifaceted uncertainty caused by geopolitical, socio-economic, and security challenges. The study employs a combination of general scientific and specialized methods that ensured a comprehensive analysis of the issue of innovative development in the hospitality sector under uncertainty. It is substantiated that innovation serves as a crucial tool for enhancing the flexibility, resilience, and competitiveness of hospitality enterprises during periods of crisis. A generalization of unified principles of innovative development is provided, among which particular attention is given to customer orientation, leadership, employee involvement, process and systems-based management approaches, continuous improvement, adaptability, innovativeness, and social responsibility. Based on a comparative analysis of international experience, effective models for implementing innovations under conditions of military and economic crises are outlined, with emphasis on their potential adaptation to the Ukrainian context. The dynamics of the number of economic entities in the hospitality sector are analyzed. The results indicate the dominance of individual entrepreneurs in the industry’s structure, reflecting a high level of flexibility and readiness of small businesses to implement innovations. Strategic directions for the innovative development of Ukraine’s hospitality industry are identified, including service digitalization, business process automation, implementation of contactless technologies, development of sustainable and gastronomic initiatives, promotion of inclusivity, enhancement of personnel qualifications, and ensuring cybersecurity. It is demonstrated that comprehensive implementation of these directions will enable entities to form an effective model of hospitality industry functioning in the face of ongoing challenges and will contribute to the post-war recovery of Ukraine’s tourism attractiveness. The research materials can be used in the development of regional programs and strategies for the advancement of the hospitality sector.

References

Благополучна А., Поворознюк І., Штангеєва Н. Роль штучного інтелекту у персоналізації сервісу у готелях та ресторанах. Актуальні питання у сучасній науці. 2024. № 9 (27). С. 69-77.

Вдовічена О., Паламарек К. Роль світових інноваційних технологій у розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. № 2 (12). С. 22-27.

Дащук Ю., Матвійчук Л. Туристична політика в умовах сьогодення: досвід України. Економіка та суспільство. 2022. № 36. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1122 (дата звернення: 27.06.2025).

Д’яконова А., Тітомир Л., Жовтяк К. Інноваційні технології як фактор формування стратегії управління якістю послуг в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 54. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-22 (дата звернення: 12.06.2025).

Кіш Г. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6 (12). С. 65-77.

Ковальчук С. Дослідження стану та тенденцій розвитку індустрії гостинності України. Трансформаційна економіка. 2024. № 2 (7), С. 27-32.

Лисюк Т.В., Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І. Інноваційні інформаційні технології туристичних підприємств. Економічний форум, 2021. № 1(3), С. 78-87.

Матвійчук Л.Ю., Смаль Б.А. Регіональні аспекти розвитку конкурентних переваг індустрії гостинності. Економічні науки: збірник наукових праць ЛНТУ. Серія «Регіональна економіка». № 18 (71). Луцьк: ІВВ ЛНТУ, 2021. С. 169-179.

Мельник Т.М., Дробот О.В. Вплив війни на індустрію гостинності в Україні. Глобальні та національні проблеми економіки. 2023. № 42. С. 121-127.

Онищук Н.В. Розвиток індустрії гостинності в Україні та світі. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2019. № 4 (21). С. 297-304.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 15.06.2025).

Сіра Е.О., Голубець І.М., Безрученков Ю.В. Післявоєнне відновлення туризму в Україні. Інфраструктура ринку. 2022. № 68. С. 155-158.

Blahopoluchna A., Povorozniuk I., Shtanheieva N. (2024) Rol shtuchnoho intelektu u personalizatsii servisu u hoteliakh ta restoranakh [The role of artificial intelligence in personalizing service in hotels and restaurants]. Aktualni pytannia u suchasnii nautsi. no. 9 (27). pp. 69-77.

Vdovichena O., Palamarek K. (2024) Rol svitovykh innovatsiinykh tekhnolohii u rozvytku hotelno-restorannoho biznesu [The role of global innovative technologies in the development of the hotel and restaurant business]. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia. no. 2 (12). pp. 22-27.

Dashchuk Yu., Matviichuk L. (2022) Turystychna polityka v umovakh sohodennia: dosvid Ukrainy [Tourism policy in today's conditions: the experience of Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo. no. 36. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1122 (accessed June 27, 2025).

Diakonova A., Titomyr L., Zhovtiak K. (2023) Innovatsiini tekhnolohii yak faktor formuvannia stratehii upravlinnia yakistiu posluh v hotelno-restorannomu biznesi [Innovative technologies as a factor in forming a service quality management strategy in the hotel and restaurant business]. Ekonomika ta suspilstvo. no. 54. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-22 (accessed June 12, 2025).

Kish H. (2023) Innovatsiini tekhnolohii v diialnosti hotelno-restorannykh pidpryiemstv [Innovative technologies in the activities of hotel and restaurant enterprises]. Aktualni pytannia u suchasnii nautsi. no. 6 (12). pp. 65-77.

Kovalchuk S. (2024) Doslidzhennia stanu ta tendentsii rozvytku industrii hostynnosti Ukrainy [Research on the state and development trends of the Ukrainian hospitality industry]. Transformatsiina ekonomika. no. 2 (7). pp. 27-32.

Lysiuk T., Matviichuk L., Lepkyi M. (2021) Innovatsiini informatsiini tekhnolohii turystychnykh pidpryiemstv [Innovative information technologies for tourism enterprises]. Ekonomichnyi forum, no. 1(3). pp. 78-87.

Matviichuk L., Smal B. (2021) Rehionalni aspekty rozvytku konkurentnykh perevah industrii hostynnosti [Regional aspects of developing competitive advantages in the hospitality industry]. Ekonomichni nauky: zbirnyk naukovykh prats LNTU. Seriia «Rehionalna ekonomika». no. 18 (71). Lutsk: IVV LNTU. pp. 169-179.

Melnyk T., Drobot O. (2023) Vplyv viiny na industriiu hostynnosti v Ukraini [The impact of the war on the hospitality industry in Ukraine]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky. no. 42. pp. 121-127.

Onyshchuk N. (2019) Rozvytok industrii hostynnosti v Ukraini ta sviti [Development of the hospitality industry in Ukraine and the world]. Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia. no. 4 (21). pp. 297-304.

Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Service of Ukraine]. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed June 15, 2025).

Sira E., Holubets I., Bezruchenkov Yu. (2022) Pisliavoienne vidnovlennia turyzmu v Ukraini [Post-war revival of tourism in Ukraine]. Infrastruktura rynku. no. 68. pp. 155-158.

Article views: 0
PDF Downloads: 0
Published
2025-07-28
How to Cite
Filipchuk, S. (2025). INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE HOSPITALITY INDUSTRY OF UKRAINE UNDER CONDITIONS OF UNCERTAINTY. Economy and Society, (77). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-77-16