STRATEGIC MANAGEMENT OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND SAFETY OF AGRI -FOOD SPHERE
Abstract
The trends and features of the development of the agri-food sphere as a system of strategic management it has been analyzed. It has been noted that the key problems that have covered the agri-food sphere are martial law, environmental changes, labor deficits and rapid globalization changes. It has been noted that the agri-food sphere is related to the development of the social sphere, the formation of the agricultural continuum and the philosophy of the existence of mankind in general. It has been shown that despite the effects of a full-scale invasion, the agri-food sphere in a full-scale invasion has demonstrated the proper ability to produce agricultural raw materials and supply food to domestic and foreign markets. Practical examples of investment projects are given through state support in the branch of sheep and berries. It has been noted that it is necessary to bring their own legislation in line with the common agrarian policy (SAP) of the EU, but taking into account national features. It has been established that in the context of sustainable development, the production of agri-food products should be environmentally safe and at the same time ensure economic efficiency of management. It is emphasized that maintaining the sustainability of the agri-food sphere involves increasing its ability to prevent risks, adapt to them and transform. The basic innovations and digitalization of business processes that modernize the current state of the agri-food sphere are considered. It has been noted that an important feature of the sustainability of the agri-food sphere is the development of integration inter-sectoral relationships. These can be clusters, strategic alliances and different types of agri-food cooperation. It is noted that among the main mechanisms of strategic management of sustainable development is also the stimulation of production of high quality products, support of national producers, development of infrastructure and markets, as well as adaptation to international requirements of global trade. The results of the study can be used to develop management decisions to ensure sustainable development and safety of the agri-food sphere.
References
Перетворення нашого світу: Порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року. URL: https://www.undp.org/uk/ukraine/publications/peretvorennya-nashoho-svitu-poryadok-dennyy-u-sferi-staloho-rozvytku-do-2030-roku (дата звернення 26.05.2025).
Ковбаса О. Компоненти стратегічного розвитку аграрного підприємництва в Україні. Економіка та суспільство. 2024. (67). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-123 (дата звернення 26.05.2025).
Глушков О. Продовольча безпека: сутність, еволюція поняття та сучасні імперативи забезпечення. Економічний простір. 2025. №200. С. 144-150. https://doi.org/10.30838/EP.200.144-150 (дата звернення 27.05.2025).
Михайлов А.М. Фінансові інструменти формування інвестиційних ресурсів в аграрному секторі національної економіки в умовах глобалізаційних викликів. Економіка АПК. 2019. №3. С. 52–60. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201903052 (дата звернення 27.05.2025).
Підсумки функціонування аграрного сектору України у 2024 році. https://niss.gov.ua/news/statti/pidsumky-funktsionuvannya-ahrarnoho-sektoru-ukrayiny-u-2024-rotsi (дата звернення 27.05.2025).
Вівчарство для ЗСУ. Як галузь може працювати на оборону та реабілітацію. https://agroportal.ua/publishing/analitika/vivcharstvo-dlya-zsu-yak-galuz-mozhe-pracyuvati-na-oboronu-ta-reabilitaciyu (дата звернення 28.05.2025).
Другі на ринку. Як Україна стала другим за величиною експортером замороженої малини до ЄС. https://agroportal.ua/publishing/infografika/drugi-na-rinku-yak-ukrajina-stala-drugim-za-velichinoyu-eksporterom-zamorozhenoji-malini-v-yes (дата звернення 28.05.2025).
Бородіна, О., Прокопа, І., Шубравська, О. (2025). Стратегічні орієнтири сільського господарства і сільських територій України на період до 2030 р.: відповідність європейському вибору. 2025. Економіка України. Том 68. №1 (758). С. 3-19. https://doi.org/10.15407/economyukr.2025.01.003 (дата звернення 30.05.2025)
Інноваційність як засіб для виживання. https://agroportal.ua/publishing/sobytiya/ne-primha-a-zasib-dlya-vizhivannya-top-7-innovaciynih-trendiv-u-agro (дата звернення 30.05.2025).
Варченко О. М., Зубченко В. В. (2024). Інноваційні підходи до сталого розвитку агропродовольчого сектору. C. 149-161. http://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/13339/1/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D1%8F%202024-149-161.pdf (дата звернення 01.06.2025).
Peretvorennia nashoho svitu: Poriadok dennyi u sferi staloho rozvytku do 2030 roku [Transforming our world: The 2030 Agenda for Sustainable Development]. URL: https://www.undp.org/uk/ukraine/publications/peretvorennya-nashoho-svitu-poryadok-dennyy-u-sferi-staloho-rozvytku-do-2030-roku (accessed May 26, 2025).
Kovbasa O. Komponenty stratehichnoho rozvytku ahrarnoho pidpryiemnytstva v Ukraini [Components of strategic development of agrarian entrepreneurship in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo. 2024. (67). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-123 (accessed May 26, 2025). (in Ukrainian).
Hlushkov O. Prodovolcha bezpeka: sutnist, evoliutsiia poniattia ta suchasni imperatyvy zabezpechennia [Food safety: the essence, evolution of the concept and modern imperatives of security]. Ekonomichnyi prostir. 2025. №200. pp. 144-150. https://doi.org/10.30838/EP.200.144-150 (accessed May 27, 2025). (in Ukrainian).
Mykhailov A.M. Finansovi instrumenty formuvannia investytsiinykh resursiv v ahrarnomu sektori natsionalnoi ekonomiky v umovakh hlobalizatsiinykh vyklykiv [Financial instruments for the formation of investment resources in the agricultural sector of the national economy in the conditions of globalization challenges]. Ekonomika AFK. 2019. №3. pp. 52–60. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201903052 (accessed May 27, 2025). (in Ukrainian).
Pidsumky funktsionuvannia ahrarnoho sektoru Ukrainy u 2024 rotsi [Results of the functioning of the agricultural sector of Ukraine in 2024]. https://niss.gov.ua/news/statti/pidsumky-funktsionuvannya-ahrarnoho-sektoru-ukrayiny-u-2024-rotsi (accessed May 27, 2025).
Vivcharstvo dlia ZSU. Yak haluz mozhe pratsiuvaty na oboronu ta reabilitatsiiu [How can an industry work for defense and rehabilitation?]. https://agroportal.ua/publishing/analitika/vivcharstvo-dlya-zsu-yak-galuz-mozhe-pracyuvati-na-oboronu-ta-reabilitaciyu (accessed May 28, 2025).
Druhi na rynku. Yak Ukraina stala druhym za velychynoiu eksporterom zamorozhenoi malyny do YeS [Second in the market. How Ukraine became the second largest exporter of frozen raspberries to the EU]. https://agroportal.ua/publishing/infografika/drugi-na-rinku-yak-ukrajina-stala-drugim-za-velichinoyu-eksporterom-zamorozhenoji-malini-v-yes (accessed May 28, 2025).
Borodina, O., Prokopa, I., Shubravska, O. (2025). Stratehichni oriientyry silskoho hospodarstva i silskykh terytorii Ukrainy na period do 2030 r.: vidpovidnist yevropeiskomu vyboru [Strategic guidelines for agriculture and rural areas of Ukraine for the period until 2030: compliance with the European choice]. Ekonomika Ukrainy. Vol. 68. No 1 (758). pp. 3-19. https://doi.org/10.15407/economyukr.2025.01.003 (accessed May 30, 2025). (in Ukrainian).
Innovatsiinist yak zasib dlia vyzhyvannia [Innovation as a means of survival]. https://agroportal.ua/publishing/sobytiya/ne-primha-a-zasib-dlya-vizhivannya-top-7-innovaciynih-trendiv-u-agro (accessed May 30, 2025).
Varchenko, O. M., Zubchenko, V. V. (2024). Innovatsiini pidkhody do staloho rozvytku ahroprodovolchoho sektoru [Innovative approaches to sustainable development of the agri-food sector]. pp. 149-161. http://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/13339/1/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%96%D1%8F%202024-149-161.pdf (accessed June 1, 2025). (in Ukrainian).

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.