THEORY AND PRACTICE OF BLENDED LEARNING FOR HOSPITALITY INDUSTRY PROFESSIONALS

Keywords: professional education, hospitality industry, information technologies, blended studying, remote studying

Abstract

The aim of this article is to justify methods for improving the quality of teaching disciplines related to information technologies and software products for hospitality professionals through remote and blended studying formats. Object of study: The provision of educational services through remote and blended studying formats. Subject of study: The electronic course "Information Technologies and Software Products in the Hotel and Restaurant Business"; studying formats; tools of remote studying platforms, specifically Moodle; electronic resources of the informational and educational environment (Google services, ZOOM, online whiteboards, etc.).Research methods: The study employed scientific research meth ods such as analysis, abstraction, concretization, synthesis, and the method of cumulative changes. In the context of the coronavirus epidemic, followed by the full-scale russian invasion, the preservation and effective functioning of the higher education system is ensured by the implementation of various forms of remote interaction between teachers and students. The hopes for a quick end to the epidemic in 2020 and a return to traditional classroom studying did not materialize, and with the start of the full-scale russian invasion of Ukraine, this step has an uncertain prospect. The relevance of face-to-face, remote, and blended studying formats for the specialty "Hotel and Restaurant Business" was analyzed concerning the effective functioning of the higher education system during wartime and the coronavirus epidemic. A comparative assessment of remote and traditional studying was conducted based on criteria such as student access to educational materials, technical support, current and module knowledge control, consultations, mobility of participants in the educational process, socialization and emotional components of studying, material perception, and the use of interactive technologies. The main models of blended studying were analyzed and briefly characterized, and its features were presented. The strengths and weaknesses of blended (hybrid) studying were identified. Both synchronous and asynchronous studying formats were characterized. In today's conditions, both traditional and remote studying formats have the right to exist and develop. At the beginning of the active use of remote education, more attention was paid to populating remote studying platforms and resolving other organizational issues. Today, the urgent need is to improve the quality of remote education. This encourages teachers to incorporate elements of traditional education into remote studying: conducting online classes, oral examinations, and performing laboratory work in specialized laboratories. Thus, blended studying formats allow the flexibility of remote education methods and the advantages of traditional education to be utilized, making them promising and likely to continue developing. The research results can be used by teachers of information-oriented disciplines for training hospitality industry professionals both in educational institutions and training centers at enterprises.

References

Люлька О.М., Губеня В.О. Викладання дисциплін, пов`язаних з інформаційними технологіями та програмними продуктами за дистанційною і змішаною формами навчання. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності – 2022 : матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Львів, 6 жовтня 2022 року). Львів : ЛДУФК ім. Івана Боберського, 2022. С. 400-402.

Самойленко О. Поняття дистанційної освіти та дискусії навколо неї. Збірник наукових праць. Херсон: «Міськдрук». 2011. С. 61.

Кухаренко В.М. Дистанційне навчання: умови застосування. Дистанційний курс: навч. посіб. / за ред. В.М. Кухаренка. 3-тє вид. Харків : НТУ«ПІ», «Торсінг», 2002. 320 с.

Карпухіна Ю. Особливості застосування дистанційних методів навчання під час викладання дисципліни «фізіологія» для спеціальності 227 медицина. Науково-методичні праці Херсонського державного університету. 2020. С. 78. URL: https://www.kspu.edu/FileDownload.ashx/

Електронний%20збірник%20Дистанційне%20навчання%20студентів%20теорія%20і%20практика.pdf?id=ce0386ad-c662-47a8-a23e-19e88e0b6147 (дата звернення: 21.05.2024).

Дистанційна освіта. Вища освіта : інформаційно-аналітичний портал про вищу освіту в Україні та за кордоном. URL: http://vnz.org.ua/dystantsijnaosvita/pro (дата звернення: 21.05.2024).

Ткаченко Л. В., Хмельницька О. С. Особливості впровадження дистанційного навчання в освітній процес закладу вищої освіти. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2021. Т. 3, № 75. С. 91–96. URL: http://pedagogy-journal.kpu.zp.ua/

archive/2021/75/part_3/20.pdf (дата звернення: 21.05.2024).

Верховна рада України. Законодавство України. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13 (дата звернення: 21.05.2024).

Теорія та практика змішаного навчання : монографія / В.М. Кухаренко, С.М. Березенська, К.Л. Бугайчук, Н.Ю. Олійник, Т.О. Олійник, О.В. Рибалко, Н.Г. Сиротенко, А.Л. Столяревська; за ред. В.М. Кухаренка – Харків: «Міськдрук», НТУ «ХПІ», 2016. – 284 с.

Кормільцина С. Ю., Яковенко Т. М. Особливості застосування змішаної форми навчання на прикладі зарубіжного досвіду. World science. 2016. Т. 3, № 1(5). С. 28–30. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/326573667.pdf (дата звернення: 21.05.2024).

Bonk C. J., Graham C. R. Handbook of blended learning: Global perspectives, local designs : підручник. San Francisco : Pfeiffer Publishing, 2006. 571 p. URL: https://www.perlego.com/book/1008386/the-handbook-of-blended-

learning-global-perspectives-local-designs-pdf?utm_source=google&utm_

medium=cpc&campaignid=17287656381&adgroupid=134138472182&gclid=CjwKCAjwsfuYBhAZEiwA5a6CDKjFxqbM9f1esnLxGQ58JrFIhyYCZ_3FZXecVlt8iiTMTfHtiuFReRoC9awQAvD_BwE (date of access: 21.05.2024).

Evans J. C. Blended learning in higher education: professional development in a Hong Kong university. Higher Education Research & Development, 2020. P. 643-656.

Освіта нова. 12 інтерактивних онлайн дошок для дистанційного навчання та спільної роботи. URL: https://osvitanova.com.ua/posts/4181-12-interaktyvnykh-onlain-doshok-dlia-dystantsiinoho-navchannia-ta-spilnoi-roboty (дата звернення: 21.05.2024).

Всеосвіта. Як організувати дистанційне або змішане навчання: план дій вчителя. URL: https://vseosvita.ua/news/yak-orhanizuvaty-dystantsiine-abo-zmishane-navchannia-plan-dii-vchytelia-45034.html (дата звернення: 21.05.2024)

@Genesis_education_team. URL: https://t.me/navchai_smilyvo (дата звернення: 21.05.2024).

На урок. URL: https://naurok.com.ua/post/model-navchannya-perevernutiy-klas-zminyuemo-osvitniy-proces (дата звернення: 21.05.2024).

Liulka O.M., Hubenia V.O. (2022) Vykladannia dystsyplin, pov`iazanykh z informatsiinymy tekhnolohiiamy ta prohramnymy produktamy za dystantsiinoiu i zmishanoiu formamy navchannia. [Teaching disciplines related to information technologies and software products through distance and blended learning formats]. Suchasni tendentsii rozvytku industrii hostynnosti – 2022 : materialy III Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (Ukraine, Lviv, 6 October 2022). Lviv : LDUFK im. Ivana Boberskoho, pp. 400-402. (in Ukrainian)

Samoylenko O. (2011) Ponyattia dystantsiinoi osvity ta dyskusii navkolo neii [The concept of distance education and the discussions surrounding it]. Zbirnyk naukovykh prats – Collection of Scientific Works. Kherson: "Miskdruk", p. 61.

Kukharenko V. M. (2002) Dystantsiine navchannia: umovy zastosuvannia. Dystantsiinyi kurs: navch. posib. [Distance learning: conditions of application. Distance course: textbook]. Kharkiv: NTU«PI», «Torsing», 320 p. (in Ukrainian)

Karpukhina Yu. (2020) Osoblyvosti zastosuvannia dystantsiinykh metodiv navchannia pid chas vykladannia dystsypliny «fiziolohiia» dlia spetsialnosti 227 medytsyna [Peculiarities of using distance learning methods in teaching the discipline "physiology" for the specialty 227 medicine]. Naukovometodychni pratsi Khersonskoho derzhavnoho universytetu – Scientific and Methodological Works of Kherson State University, p. 78. Available at: https://www.kspu.edu/FileDownload.ashx/Електронний%20збірник%20Дистанційне%20навчання%20студентів%20теорія%20і%20практика.pdf?id=ce0386ad-c662-47a8-a23e-19e88e0b6147 (accessed May 21, 2024)

Dystantsiyna osvita. Vyshcha osvita: informatsiyno-analitychnyy portal pro vyshchu osvitu v Ukrayini ta za kordonom [Distance Education. Higher Education: informational-analytical portal about higher education in Ukraine and abroad]. Available at: http://vnz.org.ua/dystantsijnaosvita/pro (accessed May 21, 2024)

Tkachenko L. V., Khmelnytska O. S. (2021) Osoblyvosti vprovadzhennia dystantsiinoho navchannia v osvitnii protses zakladu vyshchoi osvity [Features of implementing distance learning in the educational process of higher education institutions]. Pedahohika formuvannia tvorchoi osobystosti u vyshchii i zahalnoosvitnii shkolakh – Pedagogy of Creative Personality Formation in Higher and Secondary Schools, vol. 3, no. 75, pp. 91–96. Available at: http://pedagogy-journal.kpu.zp.ua/archive/2021/75/part_3/20.pdf (accessed May 21, 2024)

Verkhovna Rada Ukrainy. Zakonodavstvo Ukrainy [Legislation of Ukraine]. Available at: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13 (accessed May 21, 2024)

Teoriia ta praktyka zmishanoho navchannia: monohrafiia [Theory and practice of blended learning: monograph] / V. M. Kukharenko, S. M. Berezenska, K. L. Buhaichuk, N. Iu. Oliinyk, T. O. Oliinyk, O. V. Rybalko, N. H. Syrotenko, A. L. Stoliarevska; edited by V. M. Kukharenko – Kharkiv: «Miskdruk», NTU «KhPI», 2016. – 284 p. (in Ukrainian)

Kormiltsyna S. Yu., Yakovenko T. M. (2016) Osoblyvosti zastosuvannia zmishanoi formy navchannia na prykladi zarubizhnoho dosvidu [Features of applying blended learning based on foreign experience]. World science, vol. 3, no. 1(5), pp. 28–30. Available at: Available at: http://pedagogy-journal.kpu.zp.ua/archive/2021/75/part_3/20.pdf (accessed May 21, 2024)

Bonk, C. and Graham, C. (2012) The Handbook of Blended Learning. 1st edn. Wiley. Available at: https://www.perlego.com/book/1008386/the-handbook-of-blended-learning-global-perspectives-local-designs-pdf (Accessed: May 21, 2024)

Evans J. C. (2020) Blended learning in higher education: professional development in a Hong Kong university. Higher Education Research & Development, pp. 643–656.

Osvita nova. 12 interaktyvnykh onlain-doshok dlia dystantsiinoho navchannia ta spilnoi roboty [New Education. 12 interactive online boards for distance learning and collaboration]. Available at: https://osvitanova.com.ua/posts/4181-12-interaktyvnykh-onlain-doshok-dlia-dystantsiinoho-navchannia-ta-spilnoi-roboty (accessed May 21, 2024)

Vseosvita. Yak orhanizuvaty dystantsiine abo zmishane navchannia: plan dii vchytelia [All Education. How to organize distance or blended learning: teacher's action plan]. Available at: https://vseosvita.ua/news/yak-orhanizuvaty-dystantsiine-abo-zmishane-navchannia-plan-dii-vchytelia-45034.html (accessed May 21, 2024)

@Genesis_education_team. Available at: https://t.me/navchai_smilyvo (accessed May 21, 2024).

Na urok [For a lesson]. Available at: https://naurok.com.ua/post/model-navchannya-perevernutiy-klas-zminyuemo-osvitniy-proces (accessed May 21, 2024).

Article views: 7
PDF Downloads: 7
Published
2024-04-29
How to Cite
Liulka, O., Hubenia, V., & Korshunov, O. (2024). THEORY AND PRACTICE OF BLENDED LEARNING FOR HOSPITALITY INDUSTRY PROFESSIONALS. Economy and Society, (62). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-62-100
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS