PRODUCT QUALITY AS A CONDITION FOR EFFECTIVE BRANDING

Keywords: brand, branding, real product, add-on, interaction, brand promises, branded contract, economic effect, economic efficiency

Abstract

Saturation of the market with goods and services of various manufacturers has created a fierce competitive environment, in which only those companies that are able to offer competitive products that meet the needs of the market and have a demand are able to survive and ensure economic growth. Firms whose products have achieved brand status, found their target audience and have prospects for its expansion have a significant advantage. Within the article, conditions for creating a successful brand, which should maximize the demand for the company's products are defined. Increasing the volume of realization of its economic growth and increasing the market value. The need for interaction between the components of the "real product - brand" system for potential consumers is shown. Attention is focused on the brand concept as a superstructure over a real product, which requires the responsibility of the brand's promises to the operational characteristics and consumer properties of the product, represented by it. In the coordinates "product quality - brand responsibility for product quality", a matrix of situations is built, where the perspective of the brand development is determined. Depending on the conformity of the brand with the product quality, the type of the brand is determined, which is characterized, and the predicted reaction of potential consumers is specified. Zones of growth and decline of the brand during a certain time of its existence in accordance with the real product are defined. The weighty interpretation of the compliance of the product's utility with the brand's promises is offered, where possible trajectories of increasing or decreasing the brand image are considered. The perspective of the destruction of the brand's image in the event of non-fulfillment of the brand contract is shown. The scheme of the market's reaction to the brand of a low-quality product is developed and consequences for the enterprise when selling a product that does not meet the brand's promises are presented. The methods of evaluating the economic effect and economic efficiency of branding, which allow to estimate these indicators in a first approximation, are given.

References

Григорчук Т.В. Брендинг : навчальний посібник [для дистанційного нав-чання]. Київ : КНУКМ, 2019. 163 с.

Давидов О. І. Моделі доданої вартості підприємств: економічний зміст та особливості побудови. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного уні-верситету. 2017. Вип. 28. С. 167–172.

Ільчук В. П., Лисенко І. Маркетингові дослідження споживчого ринку в умовах воєнного стану: особливості і пріоритети. Науковий вісник Полісся. 2023. № 2(27). С. 328–342.

Королюк Н. Я. Обґрунтування необхідності оцінки ефективності вико-ристання бренду. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія Економічні науки. 2015. Випуск 13. Частина 4. С. 43–46.

Костинець В. В. Методичні засади оцінювання економічної ефективності туристичних брендів. Актуальні проблеми економіки. 2014. № 3. С. 160–165.

Лисенко І., Пономаренко А. Створення та розвиток e-commerce брендів в умовах цифровізації. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2023. № 3(35). С. 82–97.

Лисенко І., Бойко В. Роль брендування у створенні стійкої конкуренто-спроможності бізнесу в умовах цифровизації. Сталий розвиток економіки, суспільства та підприємництва : мaтepiaли Міжнар.наук.-практ. конф., Іва-но-Франківськ, 27-28 квітня 2023 р. / за ред. І. Перевозової. Львів : Вида-вець Кошовий Б.-П.О., 2023. С. 448–451.

Міокова Г. І. Вартість підприємства та її оцінка. Наукові праці Кірово-градського національного технологічного університету. Економічні науки. Вип. 22, ч. ІІ, 2012. С. 149–156.

Новіков В. М. Теоретичний аналіз моделей оцінки доданої вартості біз-несу. Вісник Сум ДУ. Серія «Економіка. 2022. № 3. С. 91–96.

Плетньова Ю. К., Марченко В. М. Аналіз існуючих методик розрахунку доданої вартості на підприємстві. Економічний аналіз : зб. наук. праць. 2018. Т. 28, № 2. С. 168–175.

Файвішенко Д. С. Оцінка ефективності брендингу: функціональний під-хід. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2012. № 4. С. 136–142.

Фінанси підприємств : підручник / [Поддєрьогін А. М., Білик М. Д., Бу-ряк Л. Д. та ін.] ; кер. кол. авт. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. 8-ме вид., перероб. та доп. Київ : КНЕУ, 2013. 519 с.

Hryhorchuk T. V. (2019) Brendynh: navchalnyi posibnyk dlia dystantsiinoho navchannia [Branding: a study guide for distance learning]. Kyiv: KNUKM, 163 p. (in Ukrainian)

Davydov O. I. (2017) Modeli dodanoi vartosti pidpryiemstv: ekonomichnyi zmist ta osoblyvosti pobudovy [Models of the added value of enterprises: economic content and peculiarities of construction]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu – Scientific Bulletin of the Interna-tional Humanitarian University, vol. 28, pp. 167–172.

Ilchuk V. P., Lysenko I. (2023) Marketynhovi doslidzhennia spozhyvchoho rynku v umovakh voiennoho stanu: osoblyvosti i priorytety [Marketing research of the consumer market under martial law: features and priorities]. Naukovyi visnyk Polissia – Polissya scientific bulletin, No. 2(27), pp. 328–342.

Koroliuk N. Ya. (2015) Obgruntuvannia neobkhidnosti otsinky efektyvnosti vykorystannia brendu [Justification of the need to evaluate the effectiveness of the brand use]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Seriia Ekonomichni nauky – Scientific Bulletin of Kherson State University. Economic sciences series, vol. 13, part 4, pp. 43–46.

Kostynets V. V. (2014) Metodychni zasady otsiniuvannia ekonomichnoi efektyvnosti turystychnykh brendiv [Methodological principles of evaluating the economic efficiency of tourist brands]. Aktualni problemy ekonomiky – Actual problems of the economy, No. 3, pp. 160–165.

Lysenko I., Ponomarenko A. (2023) Stvorennia ta rozvytok e-commerce brendiv v umovakh tsyfrovizatsii [Creation and development of e-commerce brands in the conditions of digitalization]. Problemy i perspektyvy ekonomiky ta upravlinnia – Problems and prospects of economics and management, No. 3(35), pp. 82–97.

Lysenko I., Boiko V. (2023) Rol brenduvannia u stvorenni stiikoi konkurentospromozhnosti biznesu v umovakh tsyfrovyzatsii [The role of brand-ing in creating sustainable business competitiveness in the conditions of digitali-zation]. Stalyi rozvytok ekonomiky, suspilstva ta pidpryiemnytstva: matepialy Mizhnar.nauk.-prakt. konf. (Ivano-Frankivsk, April 27-28, 2023) (ed. I. Perevozova). Lviv: Vydavets Koshovyi B.-P.O., pp. 448–451. (in Ukrainian)

Miokova H. I. (2012) Vartist pidpryiemstva ta yii otsinka [ Value of the enter-prise and its assessment]. Naukovi pratsi Kirovohradskoho natsionalnoho tekhnolohichnoho universytetu. Ekonomichni nauky – Scientific works of the Ki-rovohrad National Technological University. Economic sciences, vol. 22, part II, pp. 149–156.

Novikov V. M. (2022) Teoretychnyi analiz modelei otsinky dodanoi vartosti biznesu [Theoretical analysis of business value added assessment models]. Visnyk Sum DU. Seriia Ekonomika – Bulletin of Sumy State University. The series "Eco-nomics, No. 3, pp. 91–96.

Pletnova Yu. K., Marchenko V. M. (2018) Analiz isnuiuchykh metodyk rozrakhunku dodanoi vartosti na pidpryiemstvi [Analysis of existing methods for calculating added value at the enterprise]. Ekonomichnyi analiz: zb. nauk. prats – Economic analysis: coll. of science works, vol. 28, No. 2. pp. 168–175.

Faivishenko D. S. (2012) Otsinka efektyvnosti brendynhu: funktsionalnyi pidkhid [Evaluation of branding effectiveness: a functional approach]. Marketynh i menedzhment innovatsii – Marketing and innovation management, No. 4. pp. 136–142.

Poddierohin A. M. (ed.), Bilyk M. D., Buriak L. D. (2013) Finansy pidpryiemstv: pidruchnyk [Enterprise finance: a textbook]. Kyiv: KNEU, 519 p. (in Ukrainian)

Article views: 22
PDF Downloads: 12
Published
2024-02-27
How to Cite
Ilchuk , V., Lysenko, I., & Tarasenko, O. (2024). PRODUCT QUALITY AS A CONDITION FOR EFFECTIVE BRANDING. Economy and Society, (60). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-133
Section
MARKETING