FOOD INDEPENDENCE OF UKRAINE BY INDIVIDUAL COMMODITY GROUPS OF CONSUMPTION IN THE CURRENT CONDITIONS

Keywords: food independence, food security of Ukraine, food imports, market capacity, food security indicators

Abstract

Ukraine's food security is one of the most important issues for both scientists and top government officials. The state of the country's food security is a direct reflection of the current situation and the living conditions of society. In addition, today, during a full-scale war, the food security of the state is under threat, as the actions of the Russian Federation are aimed specifically at Ukrainian food industry and agricultural enterprises. In view of this, the study analyses an important indicator of Ukraine's food security - food independence by certain categories of goods, which demonstrates the extent to which the domestic food market depends on food imports, which could potentially increase in the event of a full-scale war. The purpose of the study is to conduct a detailed analysis of Ukraine's food security in terms of food independence by individual food categories. First, a general overview of the methodology for calculating Food Security Indicator 5, which represents food independence, is provided. In addition, the article analyses the value of Ukraine's food independence indicator for certain categories of food products in previous years according to studies by Ukrainian scholars. The reasons for Ukraine's food dependence on certain categories of food products are identified. An important part of the work is to determine the state of Ukraine's food independence in the event of a full-scale invasion based on the available data on imports of certain food groups and the capacity of the relevant markets. The results are presented in the form of a table and a diagram. Unfortunately, data are not available for all food groups. An analysis of the data that is currently available shows that Ukraine's food independence and, consequently, food security are in a precarious state. The reason for this situation is Russian aggression, which has caused destruction of food industry and agricultural facilities. In previous years, Ukraine had a high level of food dependence for such commodity groups as fish and fish products, fruits, berries and grapes, and vegetable oils of all kinds. The value of the food independence indicator for other food groups was within the normal range and in some cases well below the threshold. Therefore, in the future, there is a need to ensure better food security in Ukraine, which is a prerequisite for the proper development of the state.

References

Мостова А. Д. Сучасний стан продовольчої безпеки України та методичні підходи до його оцінки. Причорноморські економічні студії. Випуск №43. 2019. С. 59–68

Залізнюк В. П. Оцінка індикаторів продовольчої безпеки України. Інвестиції: практика та досвід. Випуск №2. 2019. С. 128–133

Гринишин В. Є. Формування системи продовольчої безпеки України : дис.канд. екон. Наук : 08.00.03. Житомир, 2021. 220 с.

Іванова Н. Є., Балуєва О. В. Система індикаторів продовольчої безпеки України: огляд та аналіз. Державне управління: удосконалення та розвиток. Випуск №10. 2013

Артеменко Л. Продовольча безпека України: проблемні моменти [Електронний ресурс]. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/31445/2/FMZKP_2020_Artemenko_L-Food_security_issues_in_Ukraine_7-9.pdf

Щербина С. В. Аналітичне дослідження стану продовольчої безпеки в Україні у контексті запровадження адресної допомоги у продуктах харчування для малозабезпеченого населення [Електронний ресурс]. URL: http://www.auu.org.ua/media/publications/743/files/PolicyResearch_2018_12_17_10_21_51_429866.pdf

Огляд впливу війни на промисловість України та прогноз перспектив в економіці [Електронний ресурс]. URL: https://uspp.ua/news/actual/2018/ohliad-vplyvu-viiny-na-promyslovist-ukrainy-ta-prohnoz-perspektyv-v-ekonomitsi

Комплексні статистичні публікації. [Електронний ресурс]. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ1_u.htm

Кваша, С. М., Павленко, О. М., Вакуленко, В. Л., Мороз, М. А. Аналіз доступності запасів зерна у державних ресурсах України як індикатора продовольчої безпеки. Економічний простір, Випуск №189. 2024. С. 344–348.

Кваша, С., Павленко, О., & Вакуленко, В. Стан виробництва та споживання харчових продуктів в Україні в умовах сьогодення. Економіка та суспільство. Випуск №58. 2023.

Artemenko, L. (2020) Prodovolcha bezpeka Ukrainy: problemni momenty. [Food security in Ukraine: problematic issues]. Available at: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/31445/2/FMZKP_2020_Artemenko_L-Food_security_issues_in_Ukraine_7-9.pdf

Hrynyshyn, V. Ye. (2021) Formuvannia systemy prodovolchoi bezpeky Ukrainy. [Formation of the food security system of Ukraine]. 220 s.

Ivanova, N. Ye. & Baluieva, O. V. (2013) Systema indykatoriv prodovolchoi bezpeky Ukrainy: ohliad ta analiz. [System of food security indicators in Ukraine: overview and analysis]. Derzhavne upravlinnia: udoskonalennia ta rozvytok. [Public administration: improvement and development]. Vol. no 10.

Kompleksni statistichni dani. [Comprehensive statistical publications]. Available at: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ1_u.htm

Kvasha, S. M., Pavlenko, O. M., Vakulenko, V. L., Moroz, M. A. (2024) Analiz dostupnosti zapasiv zerna u derzhavnih resursah Ukraini yak indikatora prodovolchoi bezpeki. [Analysis of the availability of grain stocks in the state resources of Ukraine as an indicator of food security]. Ekonomichniy prostir [Economic space]. Vol. No 2. pp. 344–348.

Kvasha, S., Pavlenko, O., Vakulenko, V. (2023) Stan virobnictva ta spozhivannya harchovih produktiv v Ukraini v umovah syogodennya. [Current state of food production and consumption in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo [Economy and society].Vol. no 58.

Mostova, A. D. (2019) Suchasnyi stan prodovolchoi bezpeky Ukrainy ta metodychni pidkhody do yoho otsinky. [Current state of food security in Ukraine and methodological approaches to its assessment]. Prychornomorski ekonomichni studii. [Black Sea Economic Studies]. Vol. no 43. pp. 59–68

Shcherbyna, S. V. (2018) Analitychne doslidzhennia stanu prodovolchoi bezpeky v Ukraini u konteksti zaprovadzhennia adresnoi dopomohy u produktakh kharchuvannia dlia malozabezpechenoho naselennia. [Analytical study of the state of food security in Ukraine in the context of the introduction of targeted food aid for the poor]. Available at: http://www.auu.org.ua/media/publications/743/files/PolicyResearch_2018_12_17_10_21_51_429866.pdf

Ukrainskyi soiuz promyslovtsiv i pidpryiemtsiv. (2022) Ohliad vplyvu viiny na promyslovist Ukrainy ta prohnoz perspektyv v ekonomitsi. [An overview of the impact of the war on Ukraines industry and a forecast of economic prospects]. Available at: https://uspp.ua/news/actual/2018/ohliad-vplyvu-viiny-na-promyslovist-ukrainy-ta-prohnoz-perspektyv-v-ekonomitsi

Zalizniuk, V. P. (2019) Otsinka indykatoriv prodovolchoi bezpeky Ukrainy. [Assessment of food security indicators in Ukraine]. Investytsii: praktyka ta dosvid. [Investments: practice and experience]. Vol. no 2. pp. 128–133

Article views: 38
PDF Downloads: 29
Published
2024-02-27
How to Cite
Kvasha, S., Pavlenko, O., & Vakulenko, V. (2024). FOOD INDEPENDENCE OF UKRAINE BY INDIVIDUAL COMMODITY GROUPS OF CONSUMPTION IN THE CURRENT CONDITIONS. Economy and Society, (60). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-32
Section
ECONOMICS