СТАН ВИРОБНИЦТВА ТА СПОЖИВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ

  • Сергій Кваша Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0001-7448-0543
  • Олексій Павленко Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0009-0009-9735-2478
  • Віталій Вакуленко Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0001-7019-1832
Ключові слова: виробництво сільськогосподарської продукції, індикатори продовольчої безпеки, ланцюги постачання, продукти харчування, рослинництво, споживчий кошик, тваринництво

Анотація

Дослідження присвячено вивченню особливостей сучасного стану виробництва та споживання харчових продуктів в Україні. Дослідження засноване на аналізі останніх наукових праць та актуальних статистичних даних з офіційних джерел, насамперед – Державної служби статистики України. Спершу детально проаналізовано сучасний стан виробництва сільськогосподарської продукції. Перш за все, проаналізовано виробництво продукції рослинництва, досліджено як виробництво окремих видів продукції рослинництва, так і визначено загальну динаміку. Після – проаналізовано виробництво продукції тваринництва, визначено динаміку виробництва окремих видів продукції, а також загальну динаміку за період 2017-2022 рр. Встановлено загальний негативний стан сучасного виробництва продукції рослинництва та визначено основні чинники, що його зумовлюють. Наступною важливою частиною дослідження був аналіз споживчого кошика. Досліджено склад споживчого кошика, проведено порівняння складу споживчого кошика у 2000 та 2015 рр. З’ясовано зміни вартості споживчого кошика за період 2019-2023 р. та визначено їх негативний характер. Особливу увагу приділено сучасному споживанню продуктів харчування та впливу ланцюгів постачання. Досліджено динаміку зміни споживання продуктів харчування у період 2015-2020 рр. Через брак офіційних даних не було можливості встановити сучасний стан споживання, про визначено негативний характер ланцюгів постачання та їх потенційний вплив на стан споживання. Отримані результати засвідчують негативний стан продовольчої безпеки в Україні на сучасному етапі.

Посилання

Сільське господарство [Електронний ресурс]. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/cg.htm

Війна зробила непридатними для використання 5 млн гектарів земель в Україні [Електронний ресурс]. URL: https://lb.ua/society/2023/03/03/547749_viyna_zrobila_nepridatnimi.html

В Україні заміновано 470 тис. га земель сільськогосподарського призначення - на розмінування може піти 20 років [Електронний ресурс]. URL: https://unn.ua/news/v-ukrayini-zaminovano-470-tis-ga-zemel-silskogospodarskogo-priznachennya#:~:text=В%20Україні%20зараз%20470%20тис,га%20%2D%20сільськогосподарського%20призначення.

Тваринництво [Електронний ресурс]. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/tvar_u.html

Самайчук С. І. Аналіз виробництва сільськогосподарської продукції: регіональний аспект. Агросвіт. Випуск № 7. 2020. С. 31¬36

Яценко Г. Вплив погодних умов на економічну діяльність в Україні. Visnyk of the National Bank of Ukraine. Випуск №249. 2020. С. 27¬51

Приходько М. Ф. Небезпека кліматичних змін та їх вплив на аграрний сектор України [Електронний ресурс]. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/7374/1/2.pdf

Сахненко А. О. Доступність продуктів харчування в контексті забезпечення продовольчої безпеки країни. Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. Випуск №39. 2014. С. 91¬97.

Огляд продовольчої безпеки і політики в Україні. Липневе оновлення. 2022 [Електронний ресурс]. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2022/09/Food_security_and_policy_review_issue_6_ukrainian.pdf

Сосовська О. Склад споживчого кошика в Україні. 2020 [Електронний ресурс]. URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/19262/1/194-196.pdf

Шишкіна О. О. Визначення прожиткового мінімуму для працездатних осіб: практичний аспект. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Склад споживчого кошика в Україні. Випуск №1 (69). 2015. С. 178¬188

Склад споживчого кошика в Україні. 2023 [Електронний ресурс]. URL: https://maanimo.ua/helpful/sklad-spozhivchogo-koshika

Продуктовий кошик українця 2023: як змінились ціни на базові продукти [Електронний ресурс]. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764/

Статистичний збірник «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України» [Електронний ресурс]. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arch_spog_zb.htm

Стан продовольчого забезпечення України під час війни. 2023 [Електронний ресурс]. URL: https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/stan-prodovolchoho-zabezpechennya-ukrayiny-pid-chas-viyny

Іванов С. В., Юдіна С. В. Забезпечення національної продовольчої безпеки. Економічний вісник Дніпровського державного технічного університету. Випуск №2 (5). 2022. С. 7¬15

Epravda (2023). Produktovyi koshyk ukraintsia 2023: yak zminylys tsiny na bazovi produkty [Food basket of Ukrainians in 2023: how prices for basic products have changed]. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764/

Gamaliy, I. (2023). Viina zrobyla neprydatnymy dlia vykorystannia 5 mln hektariv zemel v Ukraini [War has made 5 million hectares of land in Ukraine unusable]. URL: https://lb.ua/society/2023/03/03/547749_viyna_zrobila_nepridatnimi.html

Ivanov, S. V. & Yudina, S. V. (2022). Zabezpechennia natsionalnoi prodovolchoi bezpeky. [Ensuring national food security]. Ekonomichnyi visnyk Dniprovskoho derzhavnoho tekhnichnoho universytetu. [Economic Bulletin of Dnipro State Technical University]. Vol. no. 2(5). pp. 7-15

KSE (2022). Ohliad prodovolchoi bezpeky i polityky v Ukraini. Lypneve onovlennia [Food security and policy review in Ukraine. July update]. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2022/09/Food_security_and_policy_review_issue_6_ukrainian.pdf

Maanimo. (2023). Sklad spozhyvchoho koshyka v Ukraini [Composition of the consumer basket in Ukraine]. URL: https://maanimo.ua/helpful/sklad-spozhivchogo-koshika

NISS. (2023). Stan prodovolchoho zabezpechennia Ukrainy pid chas viiny [The state of food supply in Ukraine during the war]. URL: https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/stan-prodovolchoho-zabezpechennya-ukrayiny-pid-chas-viyny

Prykhodko, M. F. (2019). Nebezpeka klimatychnykh zmin ta yikh vplyv na ahrarnyi sektor Ukrainy [The danger of climate change and its impact on the agricultural sector of Ukraine]. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/7374/1/2.pdf

Sakhnenko, A. O. (2014). Dostupnist produktiv kharchuvannia v konteksti zabezpechennia prodovolchoi bezpeky krainy. [Food availability in the context of ensuring food security in the country]. Problemy pidvyshchennia efektyvnosti infrastruktury. [Challenges to improving infrastructure efficiency]. Vol. no. 39. pp. 91¬97.

Samaichuk, S. I. (2020). Analiz vyrobnytstva silskohospodarskoi produktsii: rehionalnyi aspekt. [Analysis of agricultural production: regional aspect]. Ahrosvit. [Agrosvit]. Vol. no. 7. pp. 31¬36

Shyshkina, O. O. (2014). Vyznachennia prozhytkovoho minimumu dlia pratsezdatnykh osib: praktychnyi aspekt. [Determination of the subsistence minimum for able-bodied persons: a practical aspect]. Visnyk Natsionalnoho universytetu vodnoho hospodarstva ta pryrodokorystuvannia. [Bulletin of the National University of Water and Environmental Engineering].Vol. no. 1 (69). pp. 178¬188

Sosovska, O. (2020). Sklad spozhyvchoho koshyka v Ukraini. [Composition of the consumer basket in Ukraine.]. URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/19262/1/194-196.pdf

Ukrstat (2020). Statystychnyi zbirnyk «Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy» [Statistical collection "Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine"]. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arch_spog_zb.htm

Переглядів статті: 52
Завантажень PDF: 51
Опубліковано
2023-12-26
Як цитувати
Кваша, С., Павленко, О., & Вакуленко, В. (2023). СТАН ВИРОБНИЦТВА ТА СПОЖИВАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ. Економіка та суспільство, (58). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-15
Розділ
ЕКОНОМІКА