CURRENT STATE OF FOOD PRODUCTION AND CONSUMPTION IN UKRAINE

Keywords: agricultural production, food security indicators, supply chains, food, crop production, consumer basket, animal production

Abstract

The article is devoted to the study of the peculiarities of the current state of food production and consumption in Ukraine. The purpose of the study is to identify the current peculiarities of food production and consumption in Ukraine during the military operations. The work is based on the analysis of recent scientific papers and up-to-date statistics from official sources, primarily the State Statistics Service of Ukraine. In addition, the main theoretical foundations of the work are the importance of food security indicators and their manifestations in the context of food production and consumption. The main research methods used are theoretical methods of analysis, synthesis and generalisation, and the method of statistical data analysis. In addition, the paper contains tables and diagrams to better present the statistical basis of the study. First, the current state of agricultural production is analysed in detail. First of all, we analyse the production of crops, examining both the production of certain types of crops and the overall dynamics. After that, the production of livestock products was analysed, the dynamics of production of certain types of products, as well as the overall dynamics for the period 2017-2022 were determined. The overall negative state of modern crop production was established and the main factors that determine it were identified. The next important part of the study was the analysis of the consumer basket. The composition of the consumer basket was studied, the composition of the consumer basket in 2000 and 2015 was compared. The changes in the cost of the consumer basket for the period 2019-2023 were determined and their negative nature was identified. Particular attention is paid to modern food consumption and the impact of supply chains. The dynamics of changes in food consumption in the period 2015-2020 is studied. Due to the lack of official data, it was not possible to establish the current state of consumption, and the negative nature of supply chains and their potential impact on consumption is identified. The results show the negative state of food security in Ukraine at the present stage.

References

Сільське господарство [Електронний ресурс]. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/cg.htm

Війна зробила непридатними для використання 5 млн гектарів земель в Україні [Електронний ресурс]. URL: https://lb.ua/society/2023/03/03/547749_viyna_zrobila_nepridatnimi.html

В Україні заміновано 470 тис. га земель сільськогосподарського призначення - на розмінування може піти 20 років [Електронний ресурс]. URL: https://unn.ua/news/v-ukrayini-zaminovano-470-tis-ga-zemel-silskogospodarskogo-priznachennya#:~:text=В%20Україні%20зараз%20470%20тис,га%20%2D%20сільськогосподарського%20призначення.

Тваринництво [Електронний ресурс]. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/tvar_u.html

Самайчук С. І. Аналіз виробництва сільськогосподарської продукції: регіональний аспект. Агросвіт. Випуск № 7. 2020. С. 31¬36

Яценко Г. Вплив погодних умов на економічну діяльність в Україні. Visnyk of the National Bank of Ukraine. Випуск №249. 2020. С. 27¬51

Приходько М. Ф. Небезпека кліматичних змін та їх вплив на аграрний сектор України [Електронний ресурс]. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/7374/1/2.pdf

Сахненко А. О. Доступність продуктів харчування в контексті забезпечення продовольчої безпеки країни. Проблеми підвищення ефективності інфраструктури. Випуск №39. 2014. С. 91¬97.

Огляд продовольчої безпеки і політики в Україні. Липневе оновлення. 2022 [Електронний ресурс]. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2022/09/Food_security_and_policy_review_issue_6_ukrainian.pdf

Сосовська О. Склад споживчого кошика в Україні. 2020 [Електронний ресурс]. URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/19262/1/194-196.pdf

Шишкіна О. О. Визначення прожиткового мінімуму для працездатних осіб: практичний аспект. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. Склад споживчого кошика в Україні. Випуск №1 (69). 2015. С. 178¬188

Склад споживчого кошика в Україні. 2023 [Електронний ресурс]. URL: https://maanimo.ua/helpful/sklad-spozhivchogo-koshika

Продуктовий кошик українця 2023: як змінились ціни на базові продукти [Електронний ресурс]. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764/

Статистичний збірник «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України» [Електронний ресурс]. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arch_spog_zb.htm

Стан продовольчого забезпечення України під час війни. 2023 [Електронний ресурс]. URL: https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/stan-prodovolchoho-zabezpechennya-ukrayiny-pid-chas-viyny

Іванов С. В., Юдіна С. В. Забезпечення національної продовольчої безпеки. Економічний вісник Дніпровського державного технічного університету. Випуск №2 (5). 2022. С. 7¬15

Epravda (2023). Produktovyi koshyk ukraintsia 2023: yak zminylys tsiny na bazovi produkty [Food basket of Ukrainians in 2023: how prices for basic products have changed]. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764/

Gamaliy, I. (2023). Viina zrobyla neprydatnymy dlia vykorystannia 5 mln hektariv zemel v Ukraini [War has made 5 million hectares of land in Ukraine unusable]. URL: https://lb.ua/society/2023/03/03/547749_viyna_zrobila_nepridatnimi.html

Ivanov, S. V. & Yudina, S. V. (2022). Zabezpechennia natsionalnoi prodovolchoi bezpeky. [Ensuring national food security]. Ekonomichnyi visnyk Dniprovskoho derzhavnoho tekhnichnoho universytetu. [Economic Bulletin of Dnipro State Technical University]. Vol. no. 2(5). pp. 7-15

KSE (2022). Ohliad prodovolchoi bezpeky i polityky v Ukraini. Lypneve onovlennia [Food security and policy review in Ukraine. July update]. URL: https://kse.ua/wp-content/uploads/2022/09/Food_security_and_policy_review_issue_6_ukrainian.pdf

Maanimo. (2023). Sklad spozhyvchoho koshyka v Ukraini [Composition of the consumer basket in Ukraine]. URL: https://maanimo.ua/helpful/sklad-spozhivchogo-koshika

NISS. (2023). Stan prodovolchoho zabezpechennia Ukrainy pid chas viiny [The state of food supply in Ukraine during the war]. URL: https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/stan-prodovolchoho-zabezpechennya-ukrayiny-pid-chas-viyny

Prykhodko, M. F. (2019). Nebezpeka klimatychnykh zmin ta yikh vplyv na ahrarnyi sektor Ukrainy [The danger of climate change and its impact on the agricultural sector of Ukraine]. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/7374/1/2.pdf

Sakhnenko, A. O. (2014). Dostupnist produktiv kharchuvannia v konteksti zabezpechennia prodovolchoi bezpeky krainy. [Food availability in the context of ensuring food security in the country]. Problemy pidvyshchennia efektyvnosti infrastruktury. [Challenges to improving infrastructure efficiency]. Vol. no. 39. pp. 91¬97.

Samaichuk, S. I. (2020). Analiz vyrobnytstva silskohospodarskoi produktsii: rehionalnyi aspekt. [Analysis of agricultural production: regional aspect]. Ahrosvit. [Agrosvit]. Vol. no. 7. pp. 31¬36

Shyshkina, O. O. (2014). Vyznachennia prozhytkovoho minimumu dlia pratsezdatnykh osib: praktychnyi aspekt. [Determination of the subsistence minimum for able-bodied persons: a practical aspect]. Visnyk Natsionalnoho universytetu vodnoho hospodarstva ta pryrodokorystuvannia. [Bulletin of the National University of Water and Environmental Engineering].Vol. no. 1 (69). pp. 178¬188

Sosovska, O. (2020). Sklad spozhyvchoho koshyka v Ukraini. [Composition of the consumer basket in Ukraine.]. URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/19262/1/194-196.pdf

Ukrstat (2020). Statystychnyi zbirnyk «Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy» [Statistical collection "Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine"]. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arch_spog_zb.htm

Article views: 145
PDF Downloads: 132
Published
2023-12-26
How to Cite
Kvasha, S., Pavlenko, O., & Vakulenko , V. (2023). CURRENT STATE OF FOOD PRODUCTION AND CONSUMPTION IN UKRAINE. Economy and Society, (58). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-15
Section
ECONOMICS