REGIONAL DISHES OF THE LVIV REGION ARE THE BASIS OF GALICIAN CUISINE
Abstract
Galician cuisine, which was formed on the basis of the interaction of cultural traditions of representatives of various nationalities living in Galicia, has a significant impact on the tourist attraction of the Lviv region. The article examines the concept of Ukrainian cuisine, in particular the cuisine of Galicia, taking into account the peculiarities of local products. An analysis of modern restaurant establishments was carried out, the peculiarities of the cooking technology of Galician cuisine were determined, the multicultural and multinational influence of certain historical facts on Ukrainian dishes was highlighted, as well as their possibilities for serving in modern restaurants. It should be noted that Galician cuisine, despite its originality, relies on local products and traditions. The results of the conducted research allow us to draw a conclusion about theoretical and methodical approaches to the development of cooking technology for restaurant establishments, taking into account the multicultural features of Galicia. Taking into account the current trends in the development of the industry, the introduction of innovations in the restaurants of Lviv in order to popularize Galician cuisine is insufficiently studied and will contain the novelty of relevant issues at the regional level, in particular of the Lviv region. The purpose of the article: substantiating the innovative foundations of the development of restaurants in the Lviv region, which are focused on the popularization of Galician cuisine. In order to realize this goal of the research, it was necessary to: structure the basic principles of the combination of food products by activating ethnographic, historiographical, literary and local history studies in the direction of finding Galician cuisine dishes; analysis of recipe composition of Galician cuisine.
References
Шляхетна кухня Галичини [Текст] : Ігор Лильо, Маріанна Душар. Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. 488 с.
Паска М.З., Лескович О.В. Сучасні тенденції формування функціональних продуктів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2014. № 16, № 3(4). С. 137–147.
Мальська М. Сучасні підходи виробництва крафтової продукції у гастрономічному туризмі Львівщини / Марта Мальська, Марія Філь, Юрій Зінько // Розвиток гастрономічного туризму в Україні: стан, виклики та перспектива імплементації європейського досвіду : Матер. Міжнар. наукпракт. конфер. – Географія та туризм. Київ, 2019. С. 90–92.
Paska M., Korkuna O., Kulyk O. Current development trends of raw-smoked sausages in the context of gastronomic tourism. Trends in the development of international tourism in the current context of globalization : Collective scientific monograph. Opole, 2020. P. 152–158.
Борисенко В., Борисенко М. Нематеріальна культурна спадщина українців (регіональний аналіз прояву). Укр. геогр. журн. 2022. № 2. С. 73–81. DOI: https://doi.org/10.15407/ugz2022.02.073
Паска М.З. Інноваційний розвиток гастрономічного туризму Львівщини в контексті формування ресторанних брендів. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 5. С. 98–103. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-5-12
Філь М. Кулінарні маршрути ресторанного бізнесу м. Львова. Економіка та суспільство. 2022. № 38. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-38-48
Голод А.П., Гончаренко М.Ф., Никига О.В., Євдощенко О.В. Інноваційні засади сталого розвитку етно-гастрономічного туризму в регіоні. Вісник Донецького державного університету управління. Серія Економіка. 2020. № 4(89). C. 40–47.
Ihor Lylo, Marianna Dushar (2023) Shliakhetna kukhnia Halychyny [Noble cuisine of Halychyna]. Lviv : Vydavnytstvo Staroho Leva, 488 s.
Paska M.Z., Leskovych O.V. (2014) Suchasni tendentsii formuvannia funktsionalnykh produktiv [Modern trends in the formation of functional products]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. Gzhytskoho. № 16, № 3(4). S. 137–147.
Malska M., Fil M., Zinko Yu. (2019) Suchasni pidkhody vyrobnytstva kraftovoi produktsii u hastronomichnomu turyzmi Lvivshchyny [Modern approaches to the production of craft products in the gastronomic tourism of the Lviv region]. Rozvytok hastronomichnoho turyzmu v Ukraini: stan, vyklyky ta perspektyva implementatsii yevropeiskoho dosvidu : Mater. Mizhnar. naukprakt. konfer. Heohrafiia ta turyzm. Kyiv, S. 90–92.
Paska M., Korkuna O., Kulyk O. (2020) Current development trends of raw-smoked sausages in the context of gastronomic tourism. Trends in the development of international tourism in the current context of globalization : Collective scientific monograph. Opole. P. 152–158.
Borysenko V., Borysenko M. (2022) Nematerialna kulturna spadshchyna ukraintsiv (rehionalnyi analiz proiavu) [Intangible cultural heritage of Ukrainians (regional analysis of manifestation)]. Ukr. heohr. zhurn. № 2. S. 73–81. DOI: https://doi.org/10.15407/ugz2022.02.073
Paska, M. Z. (2022) Innovatsiinyi rozvytok hastronomichnoho turyzmu Lvivshchyny v konteksti formuvannia restorannykh brendiv [Innovative development of gastronomic tourism in the Lviv region in the context of the formation of restaurant brands]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi. № 5. S. 98–103. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-5-12
Fil M. (2022) Kulinarni marshruty restorannoho biznesu m. Lvova [Culinary routes of the restaurant business in Lviv]. Ekonomika ta suspilstvo. № 38. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-38-48
Holod A.P., Honcharenko M.F., Nykyha O.V., Yevdoshchenko O.V. (2020) Innovatsiini zasady staloho rozvytku etno-hastronomichnoho turyzmu v rehioni [Innovative principles of sustainable development of ethno-gastronomic tourism in the region]. Visnyk Donetskoho derzhavnoho universytetu upravlinnia. Seriia Ekonomika. № 4(89). S. 40–47.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.