INNOVATIVE ACTIVITIES IN THE HOTEL-RESTAURANT BUSINESS

Keywords: hotel and restaurant business, innovations, innovative activity, innovative technologies, competitiveness

Abstract

The article describes the process of development of innovative activities in the hotel and restaurant business. The innovative activity and implementation of the innovative project of hotel and restaurant enterprises, which is carried out with the help of innovative potential, is characterized. The authors note that currently the uncertainty of the future for everyone in Ukraine, including business owners, is becoming a conditional norm of existence. The research indicates that in most cases, hotels choose an advantageously adapted location, considering the fact that today the majority of hoteliers focus their attention on both tourists and business representatives. It has been proven that the innovative activity of the hotel and restaurant business is an activity related to the implementation and organization of the innovation process, which involves the formation, development and dissemination of innovations. The authors substantiate the innovative activity in the field of tourism and hotel and restaurant business, as one that is focused on the creation of a new or replacement of an existing product. The rapid development of the industry in Ukraine requires new approaches to the state of material support and the level of service, which are directly affected by innovation processes. The authors prove that currently the tourism and hotel-restaurant business are those industries that are constantly and dynamically developing in the modern conditions of globalization, while simultaneously solving a number of socio-economic problems. The regularities and relevance of this problem are determined, based on the fact that the methods of innovative activity are the main factors for the competitiveness of the tourism industry and the hotel and restaurant business with other interconnected sectors of the economy. The purpose of the article is to consider and analyze innovative activities in the hotel and restaurant business at the current stage. The methods of this study are the method of analysis and synthesis, the dialectical method of studying phenomena and processes in their relationship and development.

References

Гірняк Л., Глагола В. Сучасний стан, перспективи та тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні. Інфраструктура ринку. 2018. Вип. 16. С. 71–77.

Кіш Г. В. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6(12). С.65 – 77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.

Коркач Г.В., Котузаки О.М., Нікітчіна Т.І., Шунько Г.С. Технологічні інновації в ресторанному бізнесі для забезпечення конкурентоспроможності закладу. Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13. Вип. 4. С. 69¬74. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v13i4.2194

Кожухівська Р. Б. Використання міжнародного досвіду впровадження інновацій у сферу готельного бізнесу. Вісник Донецького національного університету. Економіка і право. 2015. Вип.1. С. 160¬164.

Лисюк Т. В., Терещук О. С., Пасічник М. П. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11.

Лютак О.М., Баула О.В., Баула В.В. Інноваційні технології в міжнародній готельній індустрії. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. 2023. Вип. 19. Т. 1. С. 10 – 18. DOI: https://doi.org/10.15330/apred.1.19.10-18.

Максименко О.Р., Красножон С.В. Інноваційні технології у туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Збірник наукових праць ХКТЕІ. 2020. №16. С. 252 – 261.

Приймак Н.С., Ніколайчук О.А., Олініченко О.І. Розвиток підприємств готельно-ресторанного бізнесу Дніпропетровської області та напрямки ефективної організації готельного господарства регіону. Економічний вісник Дніпровської політехніки. 2020. №4(72). С. 118-126. DOI: https://doi.org/10.33271/ebdut/72.118.

Girnyak L., Glagola V. (2018) Suchasnyj stan, perspektyvy ta tendenciyi rozvytku restorannogo gospodarstva v Ukrayini [The current state, prospects and trends of the development of the restaurant industry in Ukraine]. Infrastruktura rynku - Market infrastructur, vol. 16, pp. 71–77.

Kish G.V.(2023) Innovatsiini tekhnolohii v diialnosti hotelno-restorannykh pidpryiemstv [Innovative technologies in the operation of hotel and restaurant enterprises]. Aktualni pytannia u suchasnii nautsi - Current issues in modern science, vol. 6(12). pp. 65 – 77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77.

Korkach H., Kotuzaki O., Nikitchina T., Shunko H. (2021) Tekhnolohichni innovatsii v restorannomu biznesi dlia zabezpechennia konkurentospromozhnosti zakladu [Technological innovations in the restaurant business for provision the competitiveness of restaurants]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti - Food Industry Economics, vol. 13 (4). рр. 69¬74.

Kozhukhivska R. B. (2015) Vykorystannia mizhnarodnoho dosvidu vprovadzhennia innovatsii u sferu hotelnoho biznesu [Using international experience in introducing innovations in the sphere of hotel business]. Visnyk Donetskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomika i pravo – Bulletin of the Donetsk National University. Economy and law, vol. 1, pp. 160–164.

Lysіuk T., Tereshchuk O., Pasichnyk M. (2022) Innovatsiini tekhnolohii u hotelno-restorannomu hospodarstvi [Innovative technologies In the hotel and restaurant]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, issue 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11

Liutak О., Baula O., Baula V. (2023) Innovatsiini tekhnolohii v mizhnarodnii hotelnii industrii [Innovative technologies in the international hotel industry]. Aktualni problemy rozvytku ekonomiky rehionu – Actual problems of the development of the economy of the region. Vol. 19, T. 1, pp. 10 – 18. DOI: https://doi.org/10.15330/apred.1.19.10-18.

Maksymenko O., Krasnozhon S. (2020) Innovatsiini tekhnolohii u turystychnomu ta hotelno-restorannomu biznesi [Innovative technologies in tourism and hotel and restaurantbusiness]. Zbirnyk naukovykh prats KhKTEI, №16, pp. 252 – 261. (In Ukrainian).

Pryimak N., Nikolaichuk O., Olinichenko O. (2020) Rozvytok pidpryiemstv hotelno-restorannoho biznesu Dnipropetrovskoi oblasti ta napriamky efektyvnoi orhanizatsii hotelnoho hospodarstva rehionu [Development of enterprises of hotel and restaurant business in dnepropetrovsk oblast and directions of effective organization of hotel facilities in the region]. Ekonomichnyi visnyk Dniprovskoi politekhniky – Economic Bulletin of the Dnipro Polytechnic, №4(72), pp 118¬126. DOI: https://doi.org/10.33271/ebdut/72.118.

Article views: 319
PDF Downloads: 73
Published
2023-09-26
How to Cite
Sereda, N., & Piiurenko, I. (2023). INNOVATIVE ACTIVITIES IN THE HOTEL-RESTAURANT BUSINESS. Economy and Society, (55). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-58
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS