ДОСВІД РОЗВИНЕНИХ КРАЇН У ВПРОВАДЖЕННІ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС

Ключові слова: інноваційні підходи, міжнародний досвід, досвід країн ЄС, територіальні громади, конкурентоспроможність

Анотація

Стаття присвячена вивченню розвитку інноваційних підходів у компаніях готельно-ресторанного бізнесу і визначенню основних векторів інновацій в галузі для оптимізації ефективності роботи підприємства. У статті досліджено вплив сучасних інноваційних технологій на якість організації та обслуговування. Проаналізовано особливості імплементації діджитал-потенціалу в готельно-ресторанному господарстві в умовах нестабільності й підвищеного ризику. Доведено, що імплементація інноваційних підходів у готельно-ресторанному бізнесі інтенсифікує продуктивність функціонування компанії, що дозволяє підвищити дохідність від реалізації, розширити межі ринку збуту та збільшити показник прибутковості. Встановлено, що інноваційний шлях поступу компаній в готельно-ресторанному бізнесі із впровадженням інноваційних технологій з сервісного обслуговування чи виробництва продукції, які максимально відповідають актуальним вимогам споживача, забезпечує конкурентну перевагу у певному сегменті ринку. Доведено, що стабільний інноваційний розвиток суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу в Україні повинен позиціонуватись одним із пріоритетних напрямів діяльності держави у період повоєнного відновлення, задля забезпечення стабільно високої конкурентоспроможності на міжнародному рівні.

Посилання

Давидова О. Ю. Формування системи інноваційного управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства. Вісник «БІЗНЕС ІНФОРМ». 2017. № 11. С. 459–464.

Yakushev O. Інноваційні технології в управлінні бізнес-процесами підприємств сфери готельно-ресторанних та туристичних послуг. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2020. №3(2). С. 195–208.

Боковець В. В., Гарафонова О. І., Сідлак С. В. Інноваційна діяльність в Україні. Вісник Хмельницький національний університет. 2021. Том 1. № 6. С. 711.

Бурий С. А. Інноваційний потенціал у сфері готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Вісник Хмельницький національний університет. 2014. Том 2. № 5. С. 201–205.

Шаповалова О.М. Інноваційна діяльність як основа підвищення конкурентоспроможності готельного господарства. Вісник Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля. 2013. № 16. С. 224228.

Ткаченко А. М. Інновації та їх роль у готельно-ресторанному господарстві. Вісник Держава та регіони. Серія «Економіка та підприємництво». 2017. № 3 С. 29–33.

Кругляк Г. О. Дослідження ролі інноваційних технологій в управлінні підприємствами готельно-ресторанного господарства. Вісник Економіка та продовольча безпека України. 2018. Том 6. Вип. 3–4. С. 5864.

Каролоп О., Ревенко А. Міжнародний досвід управління готельним бізнесом та його впровадження в Україні. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка. 2021. №12(24). https://doi.org/10.33296/2707-0654-12(24)-01 (дата звернення: 28.05.2024)

Elshaer A. M., Marzouk A. M. Memorable tourist experiences: the role of smart tourism technologies and hotel innovations. Tourism Recreation Research. 2024. №49(3). С. 445–457. https://doi.org/10.1080/02508281.2022.2027203 (дата звернення: 28.05.2024)

Khan A., Bibi S., Lorenzo A., Lyu J., Babar Z. U. Tourism and development in developing economies: A policy implication perspective. Sustainability. 2020. № 12(4). pр. 16–18. https://doi.org/10.3390/su12041618 (дата звернення: 29.05.2024)

Світові готельні мережі. 2023. https://www.booking.com/ (дата звернення: 29.05.2024)

Davydova O. Yu. (2017) Formuvannia systemy innovatsiinoho upravlinnia rozvytkom pidpryiemstv hotelno-restorannoho hospodarstva [Formation of a system of innovative management of the development of hotel and restaurant enterprises]. Bulletin "BUSINESS INFORM" - Visnyk «BIZNES INFORM», no. 11, pp. 459–464. (in Ukrainian)

Yakushev O. (2020) Innovatsiini tekhnolohii v upravlinni biznes-protsesamy pidpryiemstv sfery hotelno-restorannykh ta turystychnykh posluh [Innovative technologies in the management of business processes of enterprises in the field of hotel, restaurant and tourism services]. Restaurant and hotel consulting. Innovation - Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii, no. 3(2), pp. 195–208. (in Ukrainian)

Bokovets V. V., Garafonova O. I., & Sidlak S. V. (2021) Innovative activity in Ukraine [Innovative activity]. Bulletin "Khmelnytskyi National University" - Visnyk Khmelnytskyi natsionalnyi universytet, no. 1(6), pp. 7–11 (in Ukrainian)

Bury S.A. (2014) Innovative potential in the field of hotel and restaurant business and tourism [Innovative potential in the hotel and restaurant business and tourism]. Bulletin "Khmelnytskyi National University" - Visnyk Khmelnytskyi natsionalnyi universytet, vol. 2, no. 5, pp. 201–205 (in Ukrainian)

Shapovalova O. M. (2013). Innovative activity as a basis for increasing the competitiveness of the hotel industry [Innovative activity of the hotel industry as a basis for increasing competitiveness]. Bulletin of the Eastern Ukrainian National University named after Volodymyr Dahl - Visnyk Skhidnoukrainskyi natsionalnyi universytet imeni Volodymyra Dalia, no16, pp. 224–228 (in Ukrainian)

Tkachenko A. M. (2017) Innovations and their role in the hotel and restaurant industry [Innovations and their role in the hotel and restaurant business]. Bulletin State and regions. "Economy and Entrepreneurship" series - Visnyk Derzhava ta rehiony. Seriia «Ekonomika ta pidpryiemnytstvo», no. 3, pp. 29–33 (in Ukrainian)

Kruglyak H. O. (2018) Study of the role of innovative technologies in the management of hotel and restaurant enterprises [Study of the role of innovative technologies in the hotel and restaurant industry]. Bulletin of the Economy and Food Security of Ukraine - Visnyk Ekonomika ta prodovolcha bezpeka Ukrainy, vol. 6, no. 34, pp. 58–64 (in Ukrainian)

Karolop O. & Revenko A. (2021) Mizhnarodnyi dosvid upravlinnia hotelnym biznesom ta yoho vprovadzhennia v Ukraini [International experience of hotel business management and its implementation in Ukraine]. Adaptyvne upravlinnia: teoriia i praktyka. Seriia Ekonomika - Adaptive management: theory and practice. Series Economics, vol. 12, no. 24 (in Ukrainian) Available at: https://doi.org/10.33296/2707-0654-12(24)-01 (accessed May 28, 2024)

Elshaer A. M. & Marzouk A. M. (2024) Memorable tourist experiences: the role of smart tourism technologies and hotel innovations. Tourism Recreation Research, vol. 49, no. 3, pp. 445–457 Available at: https://doi.org/10.1080/02508281.2022.2027203 (accessed May 28, 2024)

Khan A., Bibi S., Lorenzo A., Lyu J., & Babar Z. U. (2020) Tourism and development in developing economies: A policy implication perspective. Sustainability, vol. 12, no. 4, pp. 16–18 Available at: https://doi.org/10.3390/su12041618(accessed May 29, 2024)

Global hotel chains (2023) Available at: https://www.booking.com/ (accessed May 29, 2024)

Переглядів статті: 34
Завантажень PDF: 18
Опубліковано
2024-05-27
Як цитувати
Альбещенко, О., Рогова, Н., & Оніщенко, О. (2024). ДОСВІД РОЗВИНЕНИХ КРАЇН У ВПРОВАДЖЕННІ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС. Економіка та суспільство, (63). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-1
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА