ДОСВІД РОЗВИНЕНИХ КРАЇН У ВПРОВАДЖЕННІ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС - Альбещенко, Олексій; Рогова, Наталія; Оніщенко, Олексій (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена вивченню розвитку інноваційних підходів у компаніях готельно-ресторанного бізнесу і визначенню основних векторів інновацій в галузі для оптимізації ефективності роботи підприємства. У статті досліджено вплив сучасних інноваційних технологій на якість організації та обслуговування. Проаналізовано особливості імплементації діджитал-потенціалу в готельно-ресторанному господарстві в умовах нестабільності й підвищеного ризику. Доведено, що імплементація інноваційних підходів у готельно-ресторанному бізнесі інтенсифікує продуктивність функціонування компанії, що дозволяє підвищити дохідність від реалізації, розширити межі ринку збуту та збільшити показник прибутковості. Встановлено, що інноваційний шлях поступу компаній в готельно-ресторанному бізнесі із впровадженням інноваційних технологій з сервісного обслуговування чи виробництва продукції, які максимально відповідають актуальним вимогам споживача, забезпечує конкурентну перевагу у певному сегменті ринку. Доведено, що стабільний інноваційний розвиток суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу в Україні повинен позиціонуватись одним із пріоритетних напрямів діяльності держави у період повоєнного відновлення, задля забезпечення стабільно високої конкурентоспроможності на міжнародному рівні.