АНАЛІЗ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ПОСЛУГ ХАРЧУВАННЯ У КАВ’ЯРНЯХ «ТРЕТЬОЇ ХВИЛІ»
Анотація
Стаття присвячена актуальним питанням моніторингу якості послуг харчування у сегменті кав’ярень «третьої хвилі», які потребують унікальних критеріїв оцінки. Проаналізовано та систематизовано ключові особливості кав’ярень цього формату. Досліджено ефективність застосування методики щомісячних перевірок «таємним інспектором» на прикладі української мережі кав’ярень. Аналіз результатів (черв. 2024 – серп. 2025) засвідчив загалом високий рівень сервісу (не нижче 73%), але виявив нестійкість тенденції до покращення та часті недоліки у сервісному блоці й комунікативних навичках персоналу. Окреслено проблеми, пов’язані із суб’єктивністю оцінювання, недосконалістю стандартних анкет, що не враховують експертну складову якості, а також відсутністю чіткого механізму трансформації даних моніторингу у стратегічні управлінські рішення та програми навчання.
Посилання
Вітюк А., Залєвська А. Аналіз розвитку ринку кавових напоїв в Україні. Innovation and Sustainability. 2023. Вип. 4. С. 72-80. https://doi.org/10.31649/ins.2023.4.72.80
Воронюк Т. А. Корпоративна соціальна відповідальність кавового бізнесу як складник його конкурентоспроможності (на прикладі корпорації Starbucks). Інтелект XXI. 2018. Вип. 5. С. 122-126.
Громик О. Аналіз сучасного стану кавової індустрії в Україні. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Т. 5, № 2. С. 250–266. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270105
Кавовий бум під час війни. Чому кількість кав’ярень в Україні постійно зростає. Українська кавова спільнота. URL: https://www.ucsc.org.ua/kavovyj-bum-pid-chas-vijny-chomu-kilkist-kavyaren-v-ukrayini-pid-chas-vijny-postijno-zrostaye/ (дата звернення: 13.09.2025).
Пітиляк М., Мельник Н. Кав’ярні «третьої хвилі»: від концепту до реалізації. Кейс кав’ярні «Букініст». Сучасні тренди розвитку сфери гостинності: адаптація до викликів сьогодення : матеріали І Всеукр. студент. наук.-практ. конф. (м. Івано-Франківськ, 16 травня 2024 р.) / за ред. В. С. Великочого, Н. В. Мельник. Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2024. С. 48–51. URL: https://www.researchgate.net/publication/381626059_Kav%27arni_tretoi_hvili_vid_konceptu_do_realizacii_Kejs_kav%27arni_Bukinist.
Постова В. В. Кав’ярні третьої хвилі як сучасний тренд ресторанного бізнесу. URL: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2023/12/412.pdf.
Середа І., Власюк О. Третя хвиля української кавової культури. Звідки до нас прийшла кава, як її правильно готувати та пити. The Ukrainians. 2017. URL: https://theukrainians.org/tretya-hvylya/.
Третя хвиля кави, що це таке і чим вона відрізняється від першої та другої хвиль? Doppio. URL: https://doppio.ua/tretia-khvylia-kavy/?srsltid=AfmBOorJvdXoN88l42qZ5tiZHtnz7tc7RW33PQrEtfYDsAsi8KrgvpBD (дата звернення: 13.09.2025).
Хвилі кави: етапи розвитку кавової індустрії. T-Coffee. URL: https://t-coffee.com.ua/articles/%E2%80%9Cvolni-kofe%E2%80%9D%3A-jetapi-razvitija-kofejnoj-industrii (дата звернення: 13.09.2025).
Хто і як обсмажує каву в Україні. Join Poster. URL: https://joinposter.com/ua/post/hto-i-yak-obsmajue-kavu-v-ukraini (дата звернення: 13.09.2025).
Що таке кава третьої хвилі? Укрреклама. URL: https://ukrreklama.com.ua/index.php?page=9&id=1618 (дата звернення: 13.09.2025).
References:
Vitiuk, A., & Zalevskaya, A. (2023). Analiz rozvytku rynku kavovykh napoiv v Ukraini [Analysis of the coffee beverages market development in Ukraine]. Innovation and Sustainability, (4), 72–80. https://doi.org/10.31649/ins.2023.4.72.80 (in Ukrainian)
Voroniuk, T. A. (2018). Korporatyvna sotsialna vidpovidalnist kavovoho biznesu yak skladnyk yoho konkurentospromozhnosti (na prykladi korporatsii Starbucks) [Corporate social responsibility of the coffee business as a component of its competitiveness (on the example of Starbucks corporation)]. Intelekt XXI, 5, 122–126. (in Ukrainian)
Hromyk, O. (2022). Analiz suchasnoho stanu kavovoi industrii v Ukraini [Analysis of the current state of the coffee industry in Ukraine]. Restorannyi i hotelnyi konsaltynh. Innovatsii, 5(2), 250–266. https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.2.2022.270105 (in Ukrainian)
Ukrainska kavova spilnota [Ukrainian Coffee Community]. Kavovyi bum pid chas viiny. Chomu kilkist kav’iaren v Ukraini postiino zrostaie [Coffee boom during the war. Why the number of coffee shops in Ukraine is constantly growing]. Available at https://www.ucsc.org.ua/kavovyj-bum-pid-chas-vijny-chomu-kilkist-kavyaren-v-ukrayini-pid-chas-vijny-postijno-zrostaye/ (accessed September 13, 2025)
Pityliak, M., & Melnyk, N. (2024). Kav’iarni «tret’oi khvyli»: vid kontseptu do realizatsii. Keis kav’iarni «Bukinіst» [Third wave coffee shops: From concept to implementation. The case of the "Bookinist" coffee shop]. Suchasni trendy rozvytku sfery hostynnosti: adaptatsiia do vyklykiv sohodennia: materialy I Vseukr. student. nauk.-prakt. konferentsii (pp. 48–51). Prykarpatskyi natsionalnyi universytet imeni Vasylia Stefanyka. Available at https://www.researchgate.net/publication/381626059_Kav%27arni_tretoi_hvili_vid_konceptu_do_realizacii_Kejs_kav%27arni_Bukinist (in Ukrainian)
Postova, V. V. Kav’iarni tret’oi khvyli yak suchasnyi trend restorannoho biznesu [Third wave coffee shops as a modern trend in the restaurant business]. Available at https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2023/12/412.pdf (in Ukrainain).
Sereda, I., & Vlasiuk, O. (2017). Tretia khvylia ukrainskoi kavovoi kultury. Zvidky do nas pryishla kava, yak yii pravylno hotuvaty ta pyty [The third wave of Ukrainian coffee culture. Where coffee came from, how to properly prepare and drink it]. The Ukrainians. Available at https://theukrainians.org/tretya-hvylya/
Doppio. Tretia khvylia kavy, shcho tse take i chym vona vidrizniaietsia vid pershoi ta druhoi khvyl? [Third wave coffee, what is it and how does it differ from the first and second waves?]. Available at https://doppio.ua/tretia-khvylia-kavy/?srsltid=AfmBOorJvdXoN88l42qZ5tiZHtnz7tc7RW33PQrEtfYDsAsi8KrgvpBD (accessed September 13, 2025)
T-Coffee. Khvyli kavy: etapy rozvytku kavovoi industrii [Waves of coffee: Stages of development of the coffee industry]. Available at https://t-coffee.com.ua/articles/%E2%80%9Cvolni-kofe%E2%80%9D%3A-jetapi-razvitija-kofejnoj-industrii (accessed September 13, 2025)
Join Poster. Khto i yak obsmazhuie kavu v Ukraini [Who roasts coffee in Ukraine and how]. Available at https://joinposter.com/ua/post/hto-i-yak-obsmajue-kavu-v-ukraini (accessed September 13, 2025)
Ukrreklama. Shcho take kava tret’oi khvyli? [What is third wave coffee?]. Available at https://ukrreklama.com.ua/index.php?page=9&id=1618 (accessed September 13, 2025)

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

