МЕНЕДЖМЕНТ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА: ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ

Ключові слова: менеджмент готельно-ресторанного господарства, штучний інтелект, управління, менеджер, інноваційні рішення

Анотація

Стаття присвячена впровадженню технологій штучного інтелекту (ШІ) у підприємства готельно-ресторанного господарства як інструменту адаптації менеджменту до сучасних умов функціонування. Розглянуто ключові напрями застосування ШІ, зокрема автоматизацію процесів, підвищення ефективності управління, персоналізацію обслуговування, прогнозування попиту, управління запасами, контроль якості та автоматизацію маркетингових кампаній. Проаналізовано основні складові інтеграції штучного інтелекту в управління готельно-ресторанним бізнесом, а також розкрито досвід і перспективи його застосування. На основі дослідження сформовано рекомендації щодо вдосконалення менеджменту підприємств галузі. Доведено, впровадження ШІ відкриває нові можливості для покращення процесів прийняття управлінських рішень і підвищення конкурентоспроможності підприємств та допомагає готельно-ресторанним підприємствам ефективно реагувати на зміни в умовах ринку та забезпечує високий рівень обслуговування клієнтів.

Посилання

Буряк В.Г. Підготовка майбутніх фахівців готельно-ресторанної справи в закладах вищої освіти: теорія та методика: монографія. Київ: Компринт, 2022. 537с/

Кукулина А. Дело будущего: репортаж с Madrid Fusión 2025. Simple Wine News. 2025. URL: https://www.comunidad.madrid/actividades/2025 (дата звернення: 19.03.2025).

Постова В. В. Сучасні тенденції управління проєктами в готельному та ресторанному бізнесі. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2023. №3 (9) С. 45-48.

Тарасенко Н. Штучний інтелект: досягнення в розробці та ризики подальшого розвитку. Шляхи розвитку української науки: суспільний дискурс. 2023. No4(186). С.15–31

Хаврова К.С. Інтелектуалізація діяльності – основа розвитку підприємства. Вісник Донецького університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. 2018. № 1(68). С. 23-30.

Шматковська Т. О., Стеців І. І., Захарчук І., Гузьо М. Суб’єкти державного сектору: бухгалтерська справа та застосування можливостей штучного інтелекту. Інноваційна економіка. 2024. No 3. С. 185–192

Штучний інтелект в ресторанному бізнесі. URL: https://choiceqr.com/uk/news/shtuchnyj-intelekt-v-restorannomu-biznesi/ (дата звернення: 23.03.2025).

Mohylna Liudmyla, Xu Tian, Pizniak Dmytro, Dashutina Liudmyla, Turchina Svitlana (2023). Trends in the Development of Innovative Processes in the Global Economy: Ukraine as an Example. Review of Economics and Finance. Vol. 21. Р. 1893-1903. URL: https://refpress.org/wp-content/uploads/2023/12/Liudmyla_REF.pdf (дата звернення: 19.03.2025).

Buriak, V. H. (2022). Pidhotovka maibutnikh fakhivtsiv hotelno-restorannoi spravy v zakladakh vyshchoi osvity: teoriia ta metodyka [Preparation of future specialists in hotel and restaurant business in higher education institutions: Theory and methodology]. Kyiv: Komprint, 537p. (in Ukrainian)

Kukulyna, A. (2025). Delo budushchego: reportazh s Madrid Fusión 2025 [Business of the future: Report from Madrid Fusión 2025]. Simple Wine News. Available at: https://www.comunidad.madrid/actividades/2025 in Ukrainian (accessed 19 March 2025).

Postova, V. V. (2023). Suchasni tendentsii upravlinnia proiektamy v hotelnomu ta restorannomu biznesi [Modern trends in project management in the hotel and restaurant business]. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia - Innovations and Technologies in the Field of Services and Catering, vol. 3(9), pp. 45-48. (in Ukrainian)

Tarasenko, N. (2023). Shtuchnyi intelekt: dosiahnennia v rozrobtsi ta ryzyky podalshoho rozvytku [Artificial intelligence: Achievements in development and risks of further advancement]. Shliakhy rozvytku ukrainskoi nauky: suspilnyi dyskurs - Ways of development of Ukrainian science: public discourse, vol.4 (186), pp.15-31. (in Ukrainian)

Khavrova, K. S. (2018). Intelektualizatsiia diialnosti – osnova rozvytku pidpryiemstva [Intellectualization of activities as the basis for enterprise development]. Visnyk Donetskoho universytetu ekonomiky i torhivli imeni Mykhaila Tugan-Baranovskoho - Bulletin of the Mykhailo Tugan-Baranovsky Donetsk University of Economics and Trade, vol.1(68), pp. 23-30. (in Ukrainian)

Shmatkovska, T. O., Stetsiv, I. I., Zakharchuk, I., & Guzio, M. (2024). Subjekty derzhavnoho sektoru: bukhhalterska sprava ta zastosuvannia mozhlyvostei shtuchnoho intelektu [Public sector entities: Accounting and application of artificial intelligence capabilities]. Innovatsiina ekonomika - Innovative Economy, vol.3, pp.185-192. (in Ukrainian)

Shtuchnyi intelekt v restorannomu biznesi [Artificial intelligence in the restaurant business]. Available at: https://choiceqr.com/uk/news/shtuchnyj-intelekt-v-restorannomu-biznesi/ in Ukrainian (accessed 23 March 2025).

Mohylna, L., Xu, T., Pizniak, D., Dashutina, L., & Turchina, S. (2023). Trends in the development of innovative processes in the global economy: Ukraine as an example. Review of Economics and Finance, vol. 21, pp.1893-1903. Available at: https://refpress.org/wp-content/uploads/2023/12/Liudmyla_REF.pdf in Ukrainian (accessed 19 March 2025).

Переглядів статті: 11
Завантажень PDF: 4
Опубліковано
2025-02-24
Як цитувати
Турчіна, С., & Шпетний, В. (2025). МЕНЕДЖМЕНТ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА: ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ. Економіка та суспільство, (72). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-150
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ