MODERN TRENDS IN THE DEVELOPMENT AND EXTRAPOLATION OF INDICATORS OF THE HOTEL AND RESTAURANT INDUSTRY OF UKRAINE
Abstract
The article examines the current state, key development trends, and extrapolation of the performance of hotel and restaurant establishments in Ukraine. Contemporary external and internal influencing factors are analysed, including the state of war, population migration, occupied territories, the economic crisis, impoverishment of the population, and other circumstances that hinder the functioning of the hotel and restaurant industry and introduce negative adjustments to the development and trends of the hospitality sector under study. The specific features of the formation of the hotel industry are identified, in particular its orientation towards internal potential, the intensity of competitive advantage development, and the optimisation of resources used by enterprises in the accommodation and food service sectors. An analysis of the dynamics of indicators characterising the state of the hospitality market is conducted, and the reasons for changes in demand are identified alongside a forecast of calculated indicators and future patterns. It is established that, despite the challenges posed by the war, since 2023 Ukraine’s hotel and restaurant sector has been gradually recovering, as evidenced by the growth in total revenue of leading industry companies. The hotel segment demonstrates positive dynamics due to an increase in the number of hotels, motels, and hostels. The study of the restaurant business market reveals economic transformations that have caused significant instability in the efficiency and profitability of enterprises, particularly those operating in narrow segments of the food market, given the low income levels and purchasing power of the population and its sharp decline. The analysis of the service sector of Ukraine’s Horeca market, based on core economic indicators, shows a gradual, albeit modest, upward trend in the effectiveness of service provision. Based on the findings, the necessity of developing mechanisms for the recovery and further development of the hospitality industry using an analytical approach is substantiated. In order to facilitate the effective functioning of the hotel and restaurant sector, it is imperative to implement a flexible system of state-level incentives for the industry. In addition, there is a need to increase the number of accommodation and food service facilities of different categories, with clear distinction in the specialisation of hospitality services offered. Further improvements in enterprise management within a dynamic socio-economic environment are also essential, as are the expansion of tourism activities.
References
Безуглий В. В., Грушка В. В., Суматохіна І. М. Специфіка функціонування туристичної галузі України в умовах воєнного стану. Економіка та суспільство. 2024. № 63. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-5
Малюга Л. М., Гоменюк М. О., Пархоменко Л. А. Статистика обліку доходів і витрат в управлінні підприємствами сфери обслуговування. Економіка та суспільство. 2023. № 47. URL: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2023-47-54
Матвійчук Л.Ю., Лепкий М.І., Молнар-Бабіля Д.І. Регіональний аналіз розвитку готельного господарства в Україні. Економіка та суспільство. 2021. Випуск 31. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-68
Туристична статистика України : офіційний сайт ДАРТ. URL: https://www.tourism.gov.ua/blog/u-2024-roci-do-derzhbyudzhetu-vid-turistichnoyi -galuzi-vzhe-nadiyshlo-616-mln-grn
Український ринок HORECA: основні показники, проблеми та тенденції розвитку. URL: https://drive.google.com/file/d/13BljyT4-mrwmBa Qxspatw XAVW_ fk9QmH/view12
Огляд готельного ринку України 2024 : за даними аналітичних досліджень Ribas Hotels. URL: https://ribashotelsgroup.ua/book
Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/
Петренко С. Аналіз інформаційного розвитку підприємств в сфері туризму. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2023. № 4 (10). С. 32-42. URL: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/100.
Семенюк Л.Л., Рудич А.І., Бірюкова О.В. Роль гастрономічного туризму у сталому розвитку готельно-ресторанної справи та підвищенні привабливості регіонів України. Економіка та суспільство. 2025. Випуск 75. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/6161.
Валінкевич Н.В., Осіпчук А.С. Економічний аналіз діяльності підприємств туристичної інфраструктури під час воєнного стану в Україні. Економіка та суспільство. 2024. № 69. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-153
Морозова О., Морозов О. Індустрія гостинності: перспективи її розвитку в Україні. Приазовський еко¬номічний вісник. 2020. Вип. 2(19). С. 50 – 58. URL: http://pev.kpu.zp.ua/journals/2020/2_19_ukr/12.pdf
Hotel Industry: Everything You Need to Know About Hotels! URL : https://www.revfine.com/hotel-industry/ (дата звернення: 25.10.2025).
Bezuhlyi V. V., Hrushka V. V., Sumatokhina I. M. (2024). Spetsyfika funktsionuvannia turystychnoi haluzi Ukrainy v umovakh voiennoho stanu [Specifics of the functioning of the tourism industry of Ukraine under martial law]. Ekonomika ta suspilstvo, no 63. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-5
Maliuha L. M., Homeniuk M. O., Parkhomenko L. A. (2023). Statystyka obliku dokhodiv i vytrat v upravlinni pidpryiemstvamy sfery obsluhovuvannia [Statistics of accounting for income and expenses in the management of service enterprises]. Ekonomika ta suspilstvo, no 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-54
Matviichuk L. Yu., Lepkyi M. I., Molnar-Babilia D. I. (2021). Rehionalnyi analiz rozvytku hotelnoho hospodarstva v Ukraini [Regional analysis of the development of the hotel industry in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo, no 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-68
Turystychna statystyka Ukrainy : ofitsiinyi sait DART [Tourism statistics of Ukraine: official website of DART]. Available at: https://www.tourism.gov.ua/blog/u-2024-roci-do-derzhbyudzhetu-vid-turistichnoyi-galuzi-vzhe-nadiyshlo-616-mln-grn
Ukrainskyi rynok HORECA: osnovni pokaznyky, problemy ta tendentsii rozvytku [Ukrainian HORECA market: main indicators, problems and development trends]. Available at: https://drive.google.com/file/d/13BljyT4-mrwmBaQxspatw XAVW_ fk9QmH/view12
Ohliad hotelnoho rynku Ukrainy 2024 : za danymy analitychnykh doslidzhen Ribas Hotels [Hotel Market Overview of Ukraine 2024: According to analytical research by Ribas Hotels]. Available at: https://ribashotelsgroup.ua/book
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/
Petrenko S. (2023). Analiz informatsiinoho rozvytku pidpryiemstv v sferi turyzmu [Analysis of information development of enterprises in the field of tourism]. Innovatsii ta tekhnolohii v sferi posluh i kharchuvannia, no 4 (10), p. 32-42. Available at: https://journals.chdtu.ck.ua/index.php/itsf/article/view/100
Semeniuk L. L., Rudych A. I., Biriukova O. V. (2025). Rol hastronomichnoho turyzmu u stalomu rozvytku hotelno-restorannoi spravy ta pidvyshchenni pryvablyvosti rehioniv Ukrainy [The role of gastronomic tourism in the sustainable development of the hotel and restaurant business and increasing the attractiveness of the regions of Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo. Vypusk 75. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/6161
Valinkevych N. V., Osipchuk A. S. (2024). Ekonomichnyi analiz diialnosti pidpryiemstv turystychnoi infrastruktury pid chas voiennoho stanu v Ukraini [Economic analysis of the activities of tourism infrastructure enterprises during martial law in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo, no 69. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-69-153
Morozova O., Morozov O. (2020). Industriia hostynnosti: perspektyvy yii rozvytku v Ukraini [Hospitality industry: prospects for its development in Ukraine]. Pryazovskyi ekonomichnyi visnyk, no 2(19), p. 50–58. Available at: http://pev.kpu.zp.ua/journals/2020/2_19_ukr/12.pdf
Hotel Industry: Everything You Need to Know About Hotels! Available at: https://www.revfine.com/hotel-industry/ (accessed: 25.10.2025).

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

