REENGINEERING OF BUSINESS PROCESSES OF COMMERCIAL ENTERPRISES BASED ON CRITICAL CONTROL POINTS: APPROACHES, METHODS AND PRACTICAL APPLICATION

Keywords: business process reengineering, critical control points, process optimization, enterprise efficiency, operational costs

Abstract

The article explores the reengineering of business processes in commercial enterprises based on critical control points (CCPs) as an innovative approach to enhancing efficiency, adaptability, and resilience in the modern economic environment. The relevance of the topic is driven by the need to respond to challenges such as high competition, market instability, rapid technological changes, and the increasing role of digital solutions in business operations. The use of CCPs enables systematic control over key stages of business processes, identifying bottlenecks, and ensuring effective managerial decision-making for process optimization. The research methodology includes a process-based approach to business process modeling, a systematic analysis of operational efficiency, the application of statistical methods for performance evaluation, and expert assessment of the impact of CCPs on key enterprise indicators. A methodology for identifying critical control points is proposed, based on the analysis of quality, responsiveness, cost, and business process flexibility parameters. Integrating CCPs into the enterprise management system allows for the automation of monitoring and analysis processes, contributing to faster decision-making and risk minimization. The key research findings confirm the effectiveness of implementing CCPs in business process reengineering, leading to reduced operational costs, increased productivity, and improved enterprise adaptability to market changes. The practical application of the methodology in a commercial enterprise demonstrated that utilizing critical control points enhances business process quality, reduces operational time, and optimizes resource utilization. The practical significance of the study lies in the development of a scientifically grounded methodology for implementing critical control points in business process management. This methodology can be utilized by enterprises across various industries to improve operational activities, strengthen competitive positions, and ensure sustainable growth in the face of modern economic challenges.

References

Алькема В.Г. Реінжиніринг бізнес-процесів логістичного комплексу компанії. Вчені записки Університету «КРОК». 2019. №2 (54). С. 126-136. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2019-53-126-136 (дата звернення: 01.02.2025 р.).

Світлична В., Александрова С. Реінжиніринг бізнес-процесів НoReCa: аспекти організаційного забезпечення. Економіка та суспільство. 2022. № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-24 (дата звернення: 01.02.2025 р.).

Д’яконова А.К., Трішин Ф.А., Коротич О.М. Реінжиніринг бізнес-процесів як сучасний інструмент успішного розвитку ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2021. № 29. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-29-28 (дата звернення: 01.02.2025 р.).

Колектив авторів. Реінжиніринг бізнес-процесів маркетингової сфери промислових підприємств: монографія за заг. ред. докт. екон. наук, проф. Л.М. Таранюка. Суми: Видавець СНАУ, 2018. 500 с.

Пріб К., Патика Н. Діагностика в системі управління. Київ : Центр навчальної літератури, 2017. 480 с.

Савчук В. Оцифрований менеджмент: Business Intelligence для ТОПів. Дніпро: Баланс Бізнес Букс, 2018. 504 с.

Савчук В. Основи ризик-менеджменту підприємств. Дніпро: Баланс Бізнес Букс, 2019. 280 с.

Савчук В. Менеджмент в умовах невизначеності. Business Intelligence для ТОПів. Київ: Лабораторія , 2024. 544 с.

Вовкогон А.Г., Надточій В.М., Роль Н.В., Мерзлова Г.В., Слюсаренко А.О., Слюсаренко С.В., Чернюк С.В., Качан А.Д., Недашківський В.М. Встановлення критичних контрольних точок за системою НАССР за виробництва вершкового масла. Збірник наукових праць «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». 2020. № 2. С. 128–138. DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9289-2020-158-2-128-138 (дата звернення: 12.02.2025 р.).

Нєміріч О.В., Гавриш А.В., Крикунова А.В. Встановлення критичних контрольних точок при виробництві цибулевого супу.Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2023. № 1. С. 75-88. DOI: https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2023.1.8 (дата звернення: 12.02.2025 р.).

Дашковський О., Салата В. Аналіз ризиків та критичних контрольних точок (НААСР), при виробництві м’ясних ковбас на ПП «Стрийські делікатеси». НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Ветеринарні науки, 2016. №18/3(70). С. 83-87. https://doi.org/10.15421/nvlvet7019 (дата звернення: 12.02.2025 р.).

Alkema V.H. (2019) Reengineering biznes-protsesiv lohistychnoho kompleksu kompaniyi [Reengineering of business processes in the company's logistics complex]. Vcheni zapysky Universytetu «KROK», no 2 (54), pp. 126–136. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2019-53-126-136 (accessed February 16, 2025).

Svitlychna V., Aleksandrova S. (2022) Reengineering biznes-protsesiv HoReCa: aspekty orhanizatsiynoho zabezpechennya [Reengineering of HoReCa business processes: aspects of organizational support]. Ekonomika ta suspilstvo, no 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-24 (accessed February 16, 2025).

Diakonova A.K., Trishyn F.A., Korotych O.M. (2021) Reengineering biznes-protsesiv yak suchasnyy instrument uspishnoho rozvytku restorannoho hospodarstva [Reengineering of business processes as a modern tool for the successful development of the restaurant industry]. Ekonomika ta suspilstvo, no 29. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-29-28 (accessed February 16, 2025).

Taranjuk L.M. (Ed.) (2018) Reengineering biznes-protsesiv marketynhovoyi sfery promyslovykh pidpryyemstv: monohrafiya [Reengineering of business processes in the marketing sphere of industrial enterprises: monograph]. Sumy: Vydavets SNAU, 500 p. (accessed February 16, 2025).

Prib K., Patyka N. (2017) Diahnostyka v systemi upravlinnya [Diagnostics in the management system]. Kyiv: Tsentr navchalnoyi literatury, 480 p.

Savchuk V. (2018) OtsyfrovanYY menedzhment: Business Intelligence dlya TOPiv [Digitalized management: Business Intelligence for executives]. Dnipro: Balans Biznes Buks, 504 p.

Savchuk V. (2019) Osnovy ryzyk-menedzhmentu pidpryyemstv [Fundamentals of enterprise risk management]. Dnipro: Balans Biznes Buks, 280 p.

Savchuk V. (2024) Menedzhment v umovakh nevyznachenosti. Business Intelligence dlya TOPiv [Management under uncertainty. Business Intelligence for executives]. Kyiv: Laboratoriya, 544 p.

Vovkohon A.H., Nadtochii V.M., Rol N.V., Merzlova H.V., Sliusarenko A.O., Sliusarenko S.V., Cherniuk S.V., Kachan A.D., Nedashkivskyi V.M. (2020) Vstanovlennya krytychnykh kontrolnykh tochok za systemoyu HACCP pry vyrobnytstvi vershkovoho masla [Establishment of critical control points under the HACCP system in butter production]. Zbirnyk naukovykh prats «Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobky produktsiyi tvarynnytstva», no 2, pp. 128–138. DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9289-2020-158-2-128-138 (accessed February 16, 2025).

Niemirich O.V., Havrysh A.V., Krykunova A.V. (2023) Vstanovlennya krytychnykh kontrolnykh tochok pry vyrobnytstvi tsybulevoho supu [Establishment of critical control points in onion soup production]. Tavriyskyi naukovyi visnyk. Seriya: Tekhnichni nauky, no 1, pp. 75–88. DOI: https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2023.1.8 (accessed February 16, 2025).

Dashkovskyi O., Salata V. (2016) Analiz ryzykiv ta krytychnykh kontrolnykh tochok (HACCP) pry vyrobnytstvi miasnykh kovbas na PP «Stryiski delikatesy» [Risk analysis and critical control points (HACCP) in the production of meat sausages at PP «Stryiski Delicacies». NV LNU veterinary medicine and biotechnology. Seriya: Veterinary sciences, no 18/3(70), pp. 83–87. DOI: https://doi.org/10.15421/nvlvet7019 (accessed February 16, 2025).

Article views: 0
PDF Downloads: 0
Published
2025-01-27
How to Cite
Vorobiova, S. (2025). REENGINEERING OF BUSINESS PROCESSES OF COMMERCIAL ENTERPRISES BASED ON CRITICAL CONTROL POINTS: APPROACHES, METHODS AND PRACTICAL APPLICATION. Economy and Society, (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-153
Section
MANAGEMENT