INSTITUTIONAL MECHANISM FOR ORGANIZING FEED SUPPLY IN THE POULTRY INDUSTRY: ASPECTS OF QUALITY MANAGEMENT CONTROL

Keywords: poultry industry, quality management, control, feed production, concentrated feed

Abstract

The article focuses on analyzing the development of entrepreneurial activity in the poultry industry, particularly in the aspects of feed resource supply and quality management and control. This analysis identified problem areas and proposed solutions to enhance the competitiveness and ensure the sustainable development of the poultry industry. Regulatory documents outlining requirements for the safety and quality of food products were reviewed, highlighting key aspects of ensuring livestock product safety, including primary production control, traceability at all stages of the life cycle, and sanitary measures to mitigate risks and protect human and animal health. An analysis of livestock production dynamics indicates a general decline in most indicators during 2020 - 2023, with partial recovery observed in 2023. The main factors behind these negative changes include economic challenges, the impact of the war, and shifting priorities in the sector. The structure of development blocks for entrepreneurial activity in the poultry industry in Ukraine has been developed, taking into account Polish experience, including national quality schemes, compliance with animal welfare standards, support for producer cooperation, development of the feed base, and investment in innovation. It was demonstrated that Ukraine possesses significant potential in the poultry sector, and implementing these measures will not only improve product quality but also ensure competitiveness in both domestic and international markets. The analysis highlights that Poland's meat industry, particularly poultry farming and processing, plays a vital role in the country’s economy, accounting for 10 % of agricultural production. Additionally, the QAFP system in Poland regulates meat quality standards across all production stages, ensuring high-quality and safe products for consumers through strict hygiene, transportation, veterinary control, and animal husbandry requirements. The poultry meat market, despite inflationary pressure, remains a key driver of the meat sector, ensuring stable consumption, adaptation to changing consumer preferences, and stimulating technological development and product diversification.

References

Підвишенна Н.В., Кубишина Н.С. Управління якістю продукції на промислових підприємствах. URL: http://surl.li/stnuck.

Гуренко Т.О., Овчарук В.В. Якість продукції птахівництва в системі контролю суб’єкта господарювання. Ефективна економіка. 2024. № 8. DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2024.8.62УДК637.05:636.5:658.562

Салькова І.Ю. Якість як необхідна передумова конкурентоспроможного розвитку птахопродуктового комплексу. Економічні науки. Вісник Хмельницького національного університету. № 2. Том 2. 2017. С. 122-125. URL: http://surl.li/vhetcm

Brzozowski C. System gwarantowanej jakości żywności qafp. Zeszyt branżowy tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka. Wymagania produkcyjne i jakościowe. Warszawa. 2019. URL: https://surl.li/cabmzv

Неміш Д.В., Баланюк І.Ф., Шеленко Д.І., Сас Л.С., Матковський П.Є. Роль тваринництва у функціонуванні особистого селянського господарства. Вісник аграрної науки. 2020, №10 (811). C. 77-87. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202010-10

Малік М.Й., Шпикуляк О.Г., Супрун О.М. Розвиток підприємницької діяльності в аграрному секторі: макроекономічний аспект. Наук. вісник Ужгородського університету Серія «Економіка». Вип. № 9. Т. 2. 2017. С. 32-37.

Шпикуляк О.Г. Ефективність управління аграрним підприємством. Економіка АПК. 2005. № 3. С. 22-25.

Шпикуляк О.Г. Інститут витрат в економічній теорії і практиці господарювання. Збір. наук. праць. Економічні науки. Серія економічна теорія та економічна історія. Вип. 5(19), Ч. 2. Луцьк. 2008. С. 323-329.

Матковський П.Є., Сас Л.С., Шеленко Д.І. Модернізація системи нормування внутрішнього контролю на сільськогосподарських підприємствах. Вісник Прикарпатського університету. Економіка. Вип. XІІ. 2017. C. 101-104.

Chetroiu R., Ilie D.M. 2024, Challenges and alternatives on the forages resources providing under current environmental and climate conditions. Scientific Papers. Series "Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development", Vol. 24 ISSUE 2, PRINT ISSN 2284-7995, 267-272.

Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Затверджений 23 грудня 1997 р. № 771/97-ВР. URL: http://surl.li/dczdqc

Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації Міністерство аграрної політики та продовольства України. Проект розпорядження КМУ від 19 березня 2024. 2024. URL: http://surl.li/naxnff

Офіційний сайт “Союз птахівників України”. URL: http://www.poultryukraine.com

Лупенко Ю.О., Нечипоренко О.М., Людвенко Д.В., Грищенко О.Ю. Прогнозування виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2024 р.; за ред. Ю.О. Лупенка, О.М. Нечипоренка. К. : ННЦ «ІАЕ», 2024. 64 с.

У Мінагрополітики пояснили, чому зросли ціни на яйця та що очікувати до кінця року. Суспільне новини. URL: http://surl.li/yctxoz

Середні ціни в Україні: яйця. Мінфін. (2024). URL: https://index.minfin.com.ua/ua/markets/product-prices/eggs/

Савченко, Т., Саванчук, Т. (2022). Сучасний стан і тенденції виробництва продукції птахівництва у регіонах України. Економіка та суспільство, (46). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-40

Пасторалізм та географічні зазначення: які підходи наближають карпатських фермерів до ЄС. (01.12.2024р.). Аgroportal.ua. URL: http://surl.li/yvqevf

Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR 2023-2027). Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR 2023-2027) – Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Portal Gov.pl. URL: http://surl.li/xpkunu

Krajowe systemy jakości żywności. Krajowe systemy jakości żywności - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl. URL: https://surl.li/zgjvok

Regulamin naboru wniosków o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Portal Gov.pl URL: http://surl.li/ejevmn

Pidvyshenna N.V., Kubyshyna N.S. Upravlinnia yakistiu produktsii na promyslovykh pidpryiemstvakh. [The quality management of productsin industrial enterprises]. Available at: http://surl.li/stnuck (in Ukrainian)

Hurenko T.O., Ovcharuk V.V. (2024) Yakist produktsii ptakhivnytstva v systemi kontroliu subiekta hospodariuvannia. [Quality of poultry products in the control system of the farming subject]. Efektyvna ekonomika. no 8. DOI: http://doi.org/10.32702/2307-2105.2024.8.62УДК637.05:636.5:658.562 (in Ukrainian)

Salkova I.Iu. (2017) Yakist yak neobkhidna peredumova konkurentospromozhnoho rozvytku ptakhoproduktovoho kompleksu. [Quality as a necessary prerequisite for the competitive development of the poultry product complex] Ekonomichni nauky. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. no 2. vol 2. pр. 122-125. Available at: http://surl.li/vhetcm (in Ukrainian)

Brzozowski C. (2019) System gwarantowanej jakości żywności qafp. Zeszyt branżowy tuszki, elementy i mięso z kurczaka i indyka. Wymagania produkcyjne i jakościowe. Warszawa. Available at: https://surl.li/uvtqem

Nemish D.V., Balaniuk I.F., Shelenko D.I., Sas L.S., Matkovskyi P.Ie. (2020) Rol tvarynnytstva u funktsionuvanni osobystoho selianskoho hospodarstva. [The role of livestock breeding in the functioning of personal peasant farms]. Visnyk ahrarnoi nauky. no. 10 (811). pp. 77-87. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202010-10 (in Ukrainian)

Malik M.I., Shpykuliak O.H., Suprun O.M. (2017) Rozvytok pidpryiemnytskoi diialnosti v ahrarnomu sektori: makroekonomichnyi aspekt. [Development of entrepreneurial activity in the agricultural sector: macroeconomic aspect]. Nauk. visnyk Uzhhorodskoho universytetu Seriia «Ekonomika». no.9. vol. 2. pp. 32–37. (in Ukrainian)

Shpykuliak O.H. (2005) Efektyvnist upravlinnia ahrarnym pidpryiemstvom. [Effectiveness of management of an agricultural enterprise]. Ekonomika APK. no. 3. pp. 22-25. (in Ukrainian)

Shpykuliak O.H. (2008) Instytut vytrat v ekonomichnii teorii i praktytsi hospodariuvannia. [The Institute of Costs in Economic Theory and Practice of Management] Zbir. nauk. prats. Ekonomichni nauky. Seriia ekonomichna teoriia ta ekonomichna istoriia. no. 5(19), vol. 2. Lutsk. pp. 323-329. (in Ukrainian)

Matkovskyi P.Ie., Sas L.S., Shelenko D.I. (2017) Modernizatsiia systemy normuvannia vnutrishnoho kontroliu na silskohospodarskykh pidpryiemstvakh. [Modernization of the internal control standardization system at agricultural enterprises]. Visnyk Prykarpatskoho universytetu. Ekonomika. No. XІІ. pp. 101-104. (in Ukrainian)

Chetroiu R., Ilie D.M. (2024) Challenges and alternatives on the forages resources providing under current environmental and climate conditions. Scientific Papers. Series "Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development", Vol. 24 ISSUE 2, PRINT ISSN 2284-7995, 267-272.

Zakon Ukrainy «Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv». [Law of Ukraine "On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food Products"]. Zatverdzhenyi 23 hrudnia 1997 r. no. 771/97-ВР. Available at: http://surl.li/dczdqc (in Ukrainian)

Pro skhvalennia Stratehii prodovolchoi bezpeky Ukrainy na period do 2027 roku ta zatverdzhennia operatsiinoho planu zakhodiv z yii realizatsii (2024) [On approval of the Food Security Strategy of Ukraine for the period until 2027 and approval of the operational plan of measures for its implementation]. Ministerstvo ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy. Proekt rozporiadzhennia KMU vid 19 bereznia 2024. Available at: http://surl.li/naxnff (in Ukrainian)

Ofitsiinyi sait “Soiuz ptakhivnykiv Ukrainy”. (2024) [Official website of the “Union of Poultry Breeders of Ukraine”]. Available at: http://www.poultryukraine.com (in Ukrainian)

Lupenko Yu.O., Nechyporenko O.M., Liudvenko D.V., Hryshchenko O.Iu. (2024) Prohnozuvannia vyrobnytstva silskohospodarskoi produktsii v Ukraini u 2024 rotsi [Forecasting the production of agricultural products in Ukraine in 2024] ; za red. Yu.O. Lupenka, O.M. Nechyporenka. Kyiv: NNTs «IAE». 64 р. (in Ukrainian)

U Minahropolityky poiasnyly, chomu zrosly tsiny na yaitsia ta shcho ochikuvaty do kintsia roku. (2024) [The Ministry of Agrarian Policy explained why egg prices have increased and what to expect by the end of the year]. Suspilne novyny. Available at: http://surl.li/yctxoz (in Ukrainian)

Seredni tsiny v Ukraini: yaitsia. (2024) [Average prices in Ukraine: eggs]. Minfin. Available at:https://index.minfin.com.ua/ua/markets/product-prices/eggs/ (in Ukrainian)

Savchenko T., Savanchuk T. (2022) Suchasnyi stan i tendentsii vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva u rehionakh Ukrainy. [Current status and trends of poultry production in the regions of Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 46. Available at: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-40 (in Ukrainian)

Pastoralizm ta heohrafichni zaznachennia: yaki pidkhody nablyzhaiut karpatskykh fermeriv do YeS. (2024) [Pastoralism and geographical indications: what approaches bring Carpathian farmers closer to the EU]. Аgroportal.ua. URL: http://surl.li/yvqevf (in Ukrainian)

Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR 2023-2027). Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR 2023-2027) – Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Portal Gov.pl. Available at: http://surl.li/xpkunu (in Polish)

Krajowe systemy jakości żywności. Krajowe systemy jakości żywności – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl. Available at: https://surl.li/zgjvok (in Polish)

Regulamin naboru wniosków o przyznanie pomocy w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Portal Gov.pl Available at: http://surl.li/ejevmn (in Polish)

Article views: 4
PDF Downloads: 5
Published
2025-01-27
How to Cite
Shelenko, D., & Madryha, D. (2025). INSTITUTIONAL MECHANISM FOR ORGANIZING FEED SUPPLY IN THE POULTRY INDUSTRY: ASPECTS OF QUALITY MANAGEMENT CONTROL. Economy and Society, (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-4
Section
ECONOMICS