DEVELOPMENT OF ORGANIC GARDENING: REALITIES AND PROSPECTS
Abstract
This article is devoted to the analysis of the development of organic gardening, in particular in the context of modern realities and prospects. The article discusses the main aspects of organic gardening, its advantages compared to traditional cultivation methods, as well as the impact on the environment and consumer health. The economic development of Ukraine requires increasing the country's food security, providing the population with high-quality and ecologically safe food products. This kind of safety is guaranteed by organic products, the production of which is currently one of the priority directions for the development of agriculture in the European Union and many countries around the world. Current trends and technologies aimed at improving the productivity and quality of growing organic horticultural crops are analyzed. The article highlights the existing problems and challenges facing the organic horticulture sector, as well as offers possible ways to solve them. The prospects for the development of organic horticulture are highlighted, taking into account trends in consumer demand, economic and environmental factors. Emphasis is placed on the growing popularity of organic food, which stimulates the expansion of organic methods of growing fruits and berries. However, despite the significant benefits of organic gardening, this type of gardening has a number of problems that prevent its wider adoption. Such problems include high production costs, low yields, insufficient infrastructure development, lack of qualified personnel and lack of public awareness. One of the conditions for the functioning of the world markets of environmentally friendly products is the presence of a properly formed and organized certification system for organically produced products. Organic production is a priority direction in the development of agriculture, which allows realizing the concept of balanced development of the agricultural sector at the expense of socio-economic and natural-resource balance and aims to provide society with safe and high-quality food products, as well as to preserve and improve the state of the natural environment.
References
Бурляй О.Л. Конкурентоспроможність продукції садівництва України в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2016. Випуск 89 (2). С. 73–91.
Вдовенко Н.О. Перспективи виробництва екологічно чистої продукції на Україні: погляд на проблему. Культура безпеки, екології та здоров’я. 2016. № 10. С. 12–13.
Калетнік Г.М., Лутковська С.М. Екологічна модернізація та органічне виробництво в системі екологічної безпеки : монографія. Βінниця : ΒΗΑУ. 2022. 356 с.
Матвійчук Н.П. Функціонування галузі садівництва в умовах глобалізації. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2017. Випуск 24. Частина 1. С. 65–68.
Матвійчук Н.П., Мудрак Р.П. Стан галузі садівництва України та визначення перспективних напрямів її функціонування. Глобальні та національні проблеми економіки. 2016. Випуск 13. С. 140–144.
Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua (дата звернення: 04.05.2024).
Про затвердження галузевої Програми розвитку садівництва України на період до 2025 р. і галузевої Програми розвитку виноградарства та виноробства України на період до 2025 р. : наказ Міністерства аграрної політики України від 21 липня 2008 р. № 444/74. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0444555-08#Text (дата звернення: 04.05.2024).
Томашук І.В. Управління якістю продукції на підприємстві в умовах входження України в ЄС. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2022. Випуск 2 (60). С. 123-141.
Томашук І.В., Борболюк Є.А. Значення аграрного сектора економіки у забезпеченні продовольчої безпеки України. Економіка та суспільство. 2023. Вип. 58. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-26
Хаєцька О.П. Органічне виробництво як складова забезпечення продовольчої безпеки України. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2022. № 4(62). С. 57-74.
Юхименко П.І., Бількевич В.В., Машкін Ю.О. Безпечність і якість продуктів харчування та продовольчої сировини на підприємстві. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2021. № 4 (121). С. 82-89.
Burlyai, O.L. (2016). Konkurentospromozhnist' produktsiyi sadivnytstva Ukrayiny v umovakh pohlyblennya yevrointehratsiynykh protsesiv [Competitiveness of horticultural products of Ukraine in the context of deepening European integration processes]. Zbirnyk naukovykh prats' Umans'koho natsional'noho universytetu sadivnytstva - Collection of scientific papers of Uman National University of Horticulture, vol. 89, pp. 73–91 (in Ukrainian).
Vdovenko, N.O. (2016). Perspektyvy vyrobnytstva ekolohichno chystoyi produktsii na Ukrayini: pohlyad na problem [Prospects for the production of environmentally friendly products in Ukraine: a look at the problem]. Kultura bezpeky, ekolohii ta zdorov'ya - Culture of safety, ecology and health, vol. 10, pp. 12–13 (in Ukrainian).
Kaletnik, H.M., Lutkovska, S.M. (2022). Ekolohichna modernizatsiia ta orhanichne vyrobnytstvo v systemi ekolohichnoi bezpeky : monohrafiia [Ecological Modernization and Organic Production in the System of Environmental Safety: monograph]. Vinnytsia: VNAU, 356 p. (in Ukrainian).
Matviychuk, N.P. (2017). Funktsionuvannya haluzi sadivnytstva v umovakh hlobalizatsii [Functioning of the horticulture industry in the context of globalization]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu - Scientific Bulletin of Kherson State University, vol. 24(1), pp. 65–68 (in Ukrainian).
Matviychuk, N.P., Mudrak, R.P. (2016). Stan haluzi sadivnytstva Ukrayiny ta vyznachennya perspektyvnykh napryamiv yiyi funktsionuvannya [The state of the horticulture industry in Ukraine and the definition of promising directions of its functioning]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky - Global and National Problems of Economy, vol. 13, pp. 140-144 (in Ukrainian).
Ofitsiynyy sayt Derzhavnoyi sluzhby statystyky Ukrayiny [Official website of the State Statistics Service of Ukraine]. Available at: https://ukrstat.gov.ua (accessed: 04.05.2024).
Pro zatverdzhennya haluzevoyi Programy rozvytku sadivnytstva Ukrayiny na period do 2025 r. i haluzevoyi Programy rozvytku vinohradarstva ta vinorobstva Ukrayiny na period do 2025 r.: nakaz Ministerstva ahrarnoyi polityky Ukrayiny vid 21 lypnya 2008 r. № 444/74 [On Approval of the Sectoral Program for the Development of Horticulture of Ukraine for the Period up to 2025 and the Sectoral Program for the Development of Viticulture and Winemaking of Ukraine for the Period up to 2025: Order of the Ministry of Agrarian Policy of Ukraine of July 21, 2008 №. 444/74]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0444555-08#Text (accessed: 04.05.2024).
Tomashuk, I.V. (2022). Upravlinnia yakistiu produktsii na pidpryiemstvi v umovakh vkhodzhennia Ukrainy v YES [Product quality management at the enterprise in the context of Ukraine's accession to the EU]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky - Economics, Finance, Management: Current Issues of Science and Practice, vol. 2(60), pp. 123-141 (in Ukrainian).
Tomashuk, I.V., Borboliuk, Ye.A. (2023). Znachennia ahrarnoho sektora ekonomiky u zabezpechenni prodovolchoi bezpeky Ukrainy [The importance of the agrarian sector of the economy in ensuring the food security of Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo - Economy and Society, vol. 58, DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-26 (in Ukrainian).
Khayetska, O.P. (2022). Orhanichne vyrobnytstvo yak skladova zabezpechennya prodovolchoyi bezpeky Ukrayiny [Organic Production as a Component of Food Security in Ukraine]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannya nauky i praktyky - Economics, Finance, Management: Current Issues of Science and Practice, vol. 4(62), pp. 57–74 (in Ukrainian).
Iukhymenko, P.I., Bilkevych, V.V., Mashkin, Yu.O. (2021). Bezpechnist i yakist produktiv kharchuvannia ta prodovolchoi syrovyny na pidpryiemstvi [Safety and quality of food products and food raw materials at the enterprise]. Derzhava ta rehiony. Seriia: Ekonomika ta pidpryiemnytstvo - State and regions. Series: Economy and entrepreneurship, № 4 (121), рр. 82–89 (in Ukrainian).
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.