FEATURES AND CHALLENGES OF THE VEGETABLE MARKET DEVELOPMENT
Abstract
The article highlights the peculiarities of the development of vegetable commodity markets and the main problems. The features of demand for vegetable products in modern conditions are analyzed. The author proposes a number of regulatory measures aimed at supporting the main links of vegetable production and the formation of regional sales markets. The author focuses on the problems of raw material supply of vegetable processing enterprises, restructuring of economic relations between raw materials and processing, formation of multifunctional cooperatives of vegetable producers for their primary processing and storage in household markets, objective redistribution of value added in the market process of pricing vegetable products. The key factors influencing the development of the vegetable market in Ukraine are analyzed, taking into account geographical and economic factors, as well as the current conditions of martial law. It is noted that in the conditions of martial law and post-war economic reconstruction, the export of vegetable raw materials should be carried out on a residual basis by introducing export quotas for a number of vegetable products. The main mechanisms that can be used to increase the production of vegetable products and improve their profitability are highlighted. Attention is focused on the increase in demand for organic vegetable products, which makes it possible to actively develop this segment of production. The article presents the optimal system of necessary adaptation measures, the implementation of which will allow regulating the development of the vegetable market of Ukraine in the context of economic and geopolitical instability on the basis of selective and reproductive approaches. The mechanisms of state support and regulation are proposed, the existing mechanisms and instruments for increasing the production of vegetable products in territorial municipalities are considered. It is substantiated that the application of a system of such measures will ensure the sustainability of the vegetable market, which, in turn, is the basis of the state's food security.
References
Галат Л.М. Особливості ринку свіжих овочів в Україні. Агросвіт. Дніпровський державний аграрно-економічнийуніверситет, ТОВ «ДКС Центр». 2019. № 11. С. 35-44.
Інтеграційні механізми розвитку товарних ринків: монографія / Буркинський Б.В., Лисюк В.М. та ін.; за ред. Буркинського Б.В.. Одеса: ІПРЕЕД НАН України, 2019. 387 с.
Копитко В.І., Копитко О.В. Напрями розвитку ринку овочевої продукції. Науково-виробничий журнал «Бізнес-навігатор». Випуск 1 (62) 2021. С. 47-52.
Музика П.М., Доманська Н.А. Оптові ринки сільськогосподарської продукції: стратегія побудови і функціонування. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2014. Том 16. № 3 (60). С. 140-147.
Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 18.09.2023)
Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. URL: https://minagro.gov.ua/ (дата звернення: 15.10.2023)
Маркетингове дослідження ринку овочевої продукції в Україні: монографія / Логоша Р.В., Мазур К.В., Кричковський В.Ю. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2021. – 340 с. (дата звернення: 20.11.2023)
Поліпшення доступу українського агробізнесу до експортних ринків. Овочі та фрукти. Дослідження проведене в рамках проекту ФАО/ЄБРР. URL: https://ukrainefood.org/Doslidzhennia-plodoovochevoho-rynku-Ukrainy-bez-brendiv. Дослідження-плодоовочевого-ринку-України-без-брендів (дата звернення: 14.11.2023).
Сільське господарство України 2022: статистичний збірник. Відп. за вип. О. Прокопенко. К: Державна служба статистики України, 2023. 230 с.
Ghalat L. M. (2019) Osoblyvosti rynku svizhykh ovochiv v Ukrajini [Features of the market of fresh vegetables in Ukraine]. Agrosvit. Dnipro State Agrarian and Economic University, LLC `DKS Center. no. 11.
Burkynskyi, B. V., & Lysiuk, V. M. (2019). Intehratsiini mekhanizmy rozvytku tovarnykh rynkiv. [Integration mechanisms for the development of commodity markets] (B. V. Burkynskyi, Ed.). IPREED NAN Ukrainy.
Kopytko V., Kopytko О. Napryamy rozvytku rynku ovochevoi produktsii [Areas of development of the vegetable market]. Scientific Bulletin «Businedd-Navigator». 1 (62). 2021.
Muzyka P.M., Domansjka N.A. (2014) Optovi rynky siljsjkoghospodarsjkoji produkciji: strateghija pobudovy i funkcionuvannja [Wholesale markets for agricultural products: strategy of construction and operation]. Scientific Bulletin of LNU-VMBT named after SZ Gzhytsky. Vol. 16. no. 3 (60).
Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved January 18, 2024, from http://www.ukrstat.gov.ua
Ofitsiinyi sait Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy [Official website of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine]. Retrieved January 15, 2024, from https://minagro.gov.ua
Marketynhove doslidzhennia rynku ovochevoi produktsii v Ukraini [Market research of vegetable products market in Ukraine]: monohrafiia / Lohosha R.V., Mazur K.V., Krychkovskyi V.Iu. Vinnytsia: TOV «TVORY», 2021. – 340 s.
Polipshennia dostupu ukrainskoho ahrobiznesu do eksportnykh rynkiv. Ovochi ta frukty. Doslidzhennia provedene v ramkakhproektu FAO/EBRR [An improvement of access of the Ukrainian agribusiness is to the export markets. Vegetables and fruit.Study is undertaken within the framework of project of FAO / EBRR]. Retrieved January 14, 2024) from https://ukrainefood.org/Doslidzhennia-plodoovochevoho-rynku-Ukrainy-bez-brendiv.
Prokopenko, O. (2023). Silske hospodarstvo Ukrainy 2022 [Agriculture of Ukraine 2022]: statystychnyi zbirnyk. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.