TRANSFORMATION OF APPROACHES TO ENSURING THE EFFICIENCY OF EQUIPMENT USE IN RESTAURANT BUSINESS ESTABLISHMENTS
Abstract
Today, the success of a restaurateur depends not only on good management, modern cuisine, the concept of a restaurant and bar, impeccable service, interesting interiors and reasonable prices, but also on technical equipment that improves the company's work in all aspects of economic activity. Without technical equipment, restaurants cannot compete and solve the tasks set before them. The article analyzes the effectiveness of the use of equipment in restaurant business establishments using the example of one of the restaurants in Ukraine. The research was conducted by interviewing the bartender, cook and manager. In addition, the observation method was used to count the number of visitors on weekdays and weekends. The results of the survey showed that not all restaurant equipment is used effectively. The survey of the restaurant administrator revealed: the occupancy of the restaurant hall on weekdays and weekends; demand for drinks and restaurant dishes; number of restaurant visitors during the day. The following conclusions were drawn based on the results of the bartender and chef questionnaire: it is necessary to replace the equipment for preparing seafood, purchase a freezer, use a steam combi oven in the production process, the necessary device for cooling drinks, use a device for preparing hot chocolate, purchase an ice crushing device. According to the calculations of the actual coefficient of use of the installed equipment, it was established that the restaurant's equipment is used inefficiently. It is proposed to replace the equipment with more efficient ones. In the production process of the restaurant, more expensive equipment should be used, which is idle most of the time. There is also a need to purchase some equipment. As a result, part of the equipment must be replaced, part removed, and part, on the contrary, used in the production process. A study was conducted on the use of restaurant equipment during the blackout in 2022-2023. It was found that the efficiency of using restaurant equipment decreased. Firstly, it was affected by frequent power outages and, as a result, the impossibility of storing products for a long time in refrigerators and freezers, and secondly, the number of visitors decreased and, as a result, the demand for meals.
References
Єгупова І. М. Особливості функціонування закладів ресторанного господарства: монографія / за заг. наук. ред. В. Г. Герасименко. Одеса: ОНЕУ, 2016. 262 с.
Завадинська О.Ю. Інноваційні технології господарювання в ресторанному господарстві: ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. N 2. 2018. С.93¬101.
Заплетніков І.М., Пільненко А.К., Топольник В.Г. Оцінка технічного рівня та якості машин для нарізання гастрономії. Обладнання та технології харчових виробництв: Тематичний збірник наукових праць. Донецьк: ДонНУЕТ, 2012. Вип. 30. С. 268¬276.
Івашина Л.Л. Перспективи розвитку ресторанного бізнесу як складника індустрії гостинності. Економіка і суспільство. Випуск 14, 2018. С.597¬599.
Крекотень Є. Г. Перспективність освітлення виробничих приміщень світлодіодними лампами. Матеріали ІІ міжнародної науково-практичної конференції "Прикладні науково-технічні дослідження", 3-5 квітня 2018 р. Івано-Франківськ : Симфонія форте, 2018. С. 135.
Кузьмін О.В., Кійко В.В., Акімова Л.М., Бондарчук С.М. Обладнання закладів ресторанного господарства. Оцінка технічного рівня : навч. посіб. Херсон : Олді-плюс, 2018. 276 с.
Кузьмін О.В., Постоянкін І.С. Розробка елементів системи управління якістю у технологічному відділі готельно-ресторанного закладу. Практика і перспективи розвитку еногастрономічного туризму: світовий досвід для України : Міжнародна науково-практична конференція (24 вересня 2015 р.). К.: НУХТ, 2015. С. 157¬158.
Лебеденко Т.Е. (2020). Енергозберігаючі технології в ресторанному господарстві URL: https://tourlib.net/statti_ukr/lebedenko.htm
Ресторан «Адмірал» URL: https://admiral.ck.ua/
Ряшко Г. М. Використання новітнього обладнання із метою створення високоефективних технологій на підприємствах ресторанного господарства. Наукові праці ОНАХТ. 2012. № 40. С. 271 – 276.
Самодай В.П., Кравченко А.І. Організація ресторанної справи: навч. посібн. Суми : Вид-во СумПДУ ім. А.С. Макаренка, 2015. 424 с.
Топольник В.Г. Оцінка технічного рівня та якості кондиціонерів спліт-систем у приміщеннях готельно-ресторанних закладів. Вісник ДонНУЕТ. Технічні науки Донецьк: ДонНУЕТ. 2013. № 1 (57). С. 93¬103.
Оpendatabot. URL: https://opendatabot.ua/analytics/cafe-in-blackout
Yehupova I. M. (2016). Osoblyvosti funktsionuvannia zakladiv restorannoho hospodarstva [Peculiarities of the functioning of restaurant establishments]. Odesa: ONEU [in Ukrainian].
Zavadynska O.Iu. (2018). Innovatsiini tekhnolohii hospodariuvannia v restorannomu hospodarstvi: restorannyi i hotelnyi konsaltynh [Innovative management technologies in the restaurant industry: restaurant and hotel consulting]. Innovatsii – Innovations, 2, 93¬101 [in Ukrainian].
Zapletnikov I.M., Pilnenko A.K., Topolnyk V.H. (2012). Otsinka tekhnichnoho rivnia ta yakosti mashyn dlia narizannia hastronomii [Evaluation of the technical level and quality of machines for slicing gastronomy]. Tematychnyi zbirnyk naukovykh prats - Thematic collection of scientific papers, Donetsk: DonNUET, vol. 30. 268¬276
Ivashyna L.L. (2018). Perspektyvy rozvytku restorannoho biznesu yak skladnyka industrii hostynnosti [Prospects for the development of the restaurant business as a component of the hospitality industry]. Ekonomika i suspilstvo - Economy and society, vol. 14, 597¬599 [in Ukrainian].
Krekoten Ye. H. (2018). Perspektyvnist osvitlennia vyrobnychykh prymishchen svitlodiodnymy lampamy [The prospect of lighting industrial premises with LED lamps]. Materialy II mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Prykladni naukovo-tekhnichni doslidzhennia" - Materials of the II international scientific and practical conference "Applied scientific and technical research" (Ivano-Frankivsk, April 3-5, 2018). Ivano-Frankivsk: Symphony forte [in Ukrainian].
Kuzmin O.V., Kiiko V.V., Akimova L.M., Bondarchuk S.M. (2018). Obladnannia zakladiv restorannoho hospodarstva [Equipment of restaurant establishments]. Kherson: Oldi-plus, 276
Kuzmin O.V., Postoiankin I.S. Rozrobka elementiv systemy upravlinnia yakistiu u tekhnolohichnomu viddili hotelno-restorannoho zakladu [Development of elements of the quality management system in the technological department of the hotel and restaurant establishment]. Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia - International scientific and practical conference (Kyiv, September 24, 2015). Kyiv : NUKHT. 157¬158
Lebedenko T.E. (2020). Enerhozberihaiuchi tekhnolohii v restorannomu hospodarstvi [Lebedenko T.E. Energy-saving technologies in the restaurant business]. Retrieved from https://tourlib.net/statti_ukr/lebedenko.htm [in Ukrainian].
Restoran «Admiral» [Restaurant "Admiral"]. URL: https://admiral.ck.ua/
Riashko H. M. (2012). Vykorystannia novitnoho obladnannia iz metoiu stvorennia vysokoefektyvnykh tekhnolohii na pidpryiemstvakh restorannoho hospodarstva [The use of the latest equipment in order to create highly effective technologies at the enterprises of the restaurant industry]. Naukovi pratsi ONAKhT - Scientific works of ONAKHT, 40, 271¬276
Samodai V.P., Kravchenko A.I. (2015). Orhanizatsiia restorannoi spravy [Organization of the restaurant business]. Sumy : Vyd-vo SumPDU im. A.S. Makarenka [in Ukrainian].
Topolnyk V.H. (2013). Otsinka tekhnichnoho rivnia ta yakosti kondytsioneriv split-system u prymishchenniakh hotelno-restorannykh zakladiv [Evaluation of the technical level and quality of air conditioners of split systems in the premises of hotel and restaurant establishments]. Visnyk DonNUET. Tekhnichni nauky Donetsk: DonNUET - Bulletin DonNUET. Technical Sciences Donetsk: DonNUET, 1(57), 93¬103
Оpendatabot. URL: https://opendatabot.ua/analytics/cafe-in-blackout
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.