STRATEGY FOR THE DEVELOPMENT OF THE FOOD ORGANIZATION IN SANATORIUM-RESPARTMENT AND RECRETION-HEALTH COMPLEXES OF UKRAINE

Keywords: natural and climatic resources, sanatorium treatment, health improvement, dietary nutrition

Abstract

The work is devoted to the strategy of the development of catering in sanatorium-resort and recreation-health complexes of Ukraine. In terms of the level of provision of natural and recreational resources, Ukraine occupies one of the leading places in Europe. The spread of food-dependent diseases among the population of most modern industrialized countries of the world is related to living and working conditions, improper nutrition, and unfavorable environmental conditions. Sanatorium-resort treatment is considered an important component of the health care system of the population of Ukraine, and dietary nutrition, which is mandatory for sanatorium-resort treatment, belongs to the basic resort services as an important factor in treatment, recovery and ensuring the body's resistance to adverse environmental conditions environment. The sanatorium-resort system of Ukraine combines economic, social, cultural and ecological activities. The development of market relations in the sanatorium-resort industry and the growing needs of the population for health and recreation at the resorts of Ukraine have led to the transformation of the sanatorium-resort industry into multifunctional health centers and the development of medical and health tourism. Such cross-industry structures as resort hotels, SPA and Wellness – tourism appeared, which allowed sanatorium-resort establishments to master new segments of the consumer market. Ukraine has a high potential for the development of health tourism, which increases the chances of creating significant prerequisites for its transformation into an effective factor in the socio-economic development of the respective regions, which implement this direction within their own economic activity. Today in Ukraine there is a tradition of an academic school of physiotherapy, spa science and restorative medicine, and extensive scientific and practical experience in the field of sanatorium and spa treatment. On the other hand, new areas of preventive and health-improving medicine are actively developing, the popularity of the SPA and Wellness industry is growing, and a new segment of the tourist market is being formed – medical/medical tourism – medical-SPA. Treatment/medical tourism has such a great potential that it is currently separated into an independent segment of the tourism market with a wide range of investment opportunities: from large-scale hotel projects adjacent to clinics located within the city, to already existing specialized complexes with some modifications in the structure services

References

Гуменюк В.В. Державне регулювання курортно-рекреаційної сфери : монографія. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2016. 372 с.

Про курорти: Закон України від 05.10.2000 р. № 2026-14 з поточною редакцією від 8.12.2017 р. URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2026-14

Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України № 2802-ХІІ від 19.11.1992 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1053- ІХ від 03.12.2020. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. № 168-р. Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 р. – Київ. Урядовий кур’єр від 13.04.2017 – № 70.

Бабов К.Д., Дмітрієва Г.О., Тихохід Л.В., Гавловський О.Д. Лікувально-оздоровчий туризм – один із сучасних напрямків підвищення ефективності діяльності санаторно-курортної сфери. Медична реабілітація, курортологія, фізіотерапія. 2019. № 2. С. 5–9.

Раціон, харчування та попередження хронічних захворювань: доповідь Спільної консультативної наради експертів ВООЗ/ФАТ. Женева, Швейцарія. 20.01.2002 р.

Васильчак С.В., Стручок Н.М. Стан та тенденції розвитку санаторно-курортного комплексу України. Формування ринкових відносин в Україні. 2015. № 11(174). С. 92–95.

Величко В.В. Організація рекреаційних послуг : навчальний посібник. Харків : Харк. нац. універ-т міського господ. ім. О.М. Бекетова, 2013. 202 с.

Заваріка Г.М. Курортна справа: навчальний посібник. Київ : «Центр учбової літератури», 2015.

Галасюк С.С. Сучасний стан розвитку санаторно-курортної бази в Україні. Економіка та управління підприємствами. 2017. Вип. 15. С. 197–202.

Сорока С.В. Розвиток підприємств харчування в системі туристичних та рекреаційно- оздоровчих комплексів : авт... канд. екон. наук: 08.07.05 / Донецький держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. Донецьк, 2002. 25 с.

Гаталяк О. Особливості організації харчування в різних видах туризму. Вісник Львівського університету. Серія географічна. 2013. Вип. 43. Ч. 1. С. 171–177.

Основи фізіології та гігієни харчування : навч. посіб. / А.Є. Нелепа, В.Д. Ванханен, Г.Ф. Коршунова; Донец. нац. ун-т економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. Донецьк : ДонНУЕТ, 2010. 345 с.

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 03.09 2017 р. № 1073 Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії. – Київ. – Зареєстрованого 02 жовтня 2017 р. за № 1206/31074 в Міністерстві юстиції України.

Брусільцева Г.М. Особливості стратегічного управління розвитком лікувально-оздоровчого туризму на регіональному рівні. Ефективна економіка. 2015. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4506

Єжов В.В., Гоженко О.А. та ін. SPA-технології у відновлювальній медицині і курортології: стан та перспективи розвитку в Україні // Курорти та санаторії України : Наук.-пр. довідник. Київ : Видавничий дім «Фолігрант», 2009. 432 с.

Кисилевич Т.І., Каплюченко І.В. Санаторії. Харчування на аутсорсингу: облік та оподаткування. URL: http://vestnik.sutr.ru/pdf.html?n=1317916800.pdf

Humenyuk V.V. (2016) State regulation of the resort and recreation sphere: monograph. Kyiv National Trade and Economy University, 372 p. (in Ukrainian)

About health resorts: Law of Ukraine dated October 5, 2000 No. 2026-14 with the current version dated December 8, 2017. Available at: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2026-14

Fundamentals of Ukrainian legislation on health care: Law of Ukraine No. 2802-ХІ dated 19.11.1992 as amended by Law No. 1053-ХІ dated 03.12.2020. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2801-12#Text

Decree of the Cabinet of Ministers of Ukraine dated March 16, 2017 No. 168. On the approval of the Strategy for the development of tourism and resorts for the period until 2026 – Kyiv. Government Courier dated April 13, 2017 – No. 70.

Babov K.D., Dmitrieva G.O., Tikhokhid L.V., Havlovskyi O.D. (2019). Medical and health tourism is one of the modern ways of improving the effectiveness of the sanatorium-resort sphere. Medical rehabilitation, spa therapy, physiotherapy. No. 2. P. 5–9. (in Ukrainian)

Diet, nutrition and prevention of chronic diseases: report of the WHO/FAT Joint Consultative Meeting of Experts. Geneva, Switzerland. 20.01.2002

Vasylchak S.V., Vasylchak S.V., Pod N.M. (2015) State and development trends of the sanatorium-resort complex of Ukraine. Formation of market relations in Ukraine. No. 11(174). Pp. 92–95. (in Ukrainian)

Velichko V.V. (2013) Organization of recreational services: study guide. Kharkiv: Khark. national University of the City of Hospod. Name of OHM. Beketova, 202 p. (in Ukrainian)

Zavarika H.M. (2015) Resort business: educational guide. Kyiv: "Center for educational literature".

Halasiuk S.S. (2017) The current state of development of the sanatorium-resort base in Ukraine. Economics and enterprise management. Issue 15. P. 197–202. (in Ukrainian)

Soroka S.V. (2002) Development of catering enterprises in the system of tourist and recreational and health complexes: author... candidate. economy sciences: 07/08/05 / Donetsk State University of Economics and Trade named after M. Tugan-Baranovskyi. Donetsk, 25 p. (in Ukrainian)

Gatalyak O. (2013 ) Peculiarities of food organization in different types of tourism. Bulletin of Lviv University. The series is geographical. Issue 43. Part 1. P. 171–177. (in Ukrainian)

Nelepa A.E., Vanhanen V.D., Korshunova G.F. (2010) Basics of physiology and food hygiene: education. Manual. Donetsk National University of Economics and Trade named after M. Tugan-Baranovskyi. Donetsk: DonNUET, 345 p. (in Ukrainian)

Order of the Ministry of Health of Ukraine dated September 3, 2017 No. 1073 On approval of the norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic food substances and energy. Kyiv. Registered on October 2, 2017 under No. 1206/31074 in the Ministry of Justice of Ukraine. (in Ukrainian)

Brusiltseva H.M. (2015) Peculiarities of strategic management of the development of health tourism at the regional level. Efficient economy. No. 11. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4506 (in Ukrainian)

Yezhov V.V., Gozhenko O.A. etc. (2009) SPA technologies in restorative medicine and resort science. Status and prospects of development in Ukraine. Resorts and sanatoriums of Ukraine. Kyiv: "Foligrant" Publishing House, 432 p. (in Ukrainian)

Kysilevich T.I., Kaplyuchenko I.V. Sanatoriums. Food outsourcing: accounting and taxation. Available at: http://vestnik.sutr.ru/pdf.html?n=1317916800.pdf

Article views: 172
PDF Downloads: 145
Published
2023-04-25
How to Cite
Dyakonova, A., Strikalenko, T., & Zhovtyak, K. (2023). STRATEGY FOR THE DEVELOPMENT OF THE FOOD ORGANIZATION IN SANATORIUM-RESPARTMENT AND RECRETION-HEALTH COMPLEXES OF UKRAINE. Economy and Society, (50). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-50-12
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS