EUROPEAN VECTOR OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT HOSPITALITY INDUSTRY OF UKRAINE

Keywords: european experience, sustainable development, hospitality industry

Abstract

The article discusses the prospects of implementing the European experience of sustainable development of the hospitality industry in Ukraine. The latter involves bringing the content and process of development of the hospitality industry to European norms and rules. The European development of the hospitality industry is based on the concept of sustainable development, which involves balancing the economic, social and environmental impact of the hospitality industry on the environment. The paper identifies modern problems of sustainable development of the hospitality industry in the regions of Ukraine. Among the regional features, it is worth highlighting the strengthening of cooperation and cooperation among various groups of stakeholders The article also examines the state of the global hospitality industry, as one of the key forms of global exchange of products and services in the world. It is noted that one of the reasons for the globalization of this sector of the economy is the increase in the number of the world's population and the increase in the rate of its migration. The work also analyzed the dynamics of the development of the international market of tourist services, and formed the regional structure of international tourist flows. The Ukrainian market of the hospitality industry, which has been destructively affected by a number of influencing factors in recent years, has been studied. However, the aforementioned caused a significant development of domestic tourism, which is confirmed by the indicators of the tourist tax. In the work, the profile of Ukraine in the world rating of "Tourism Competitiveness" was built, the place of the hospitality industry of Ukraine in the global market of services was analyzed. It is proven that the war in Ukraine caused a global energy and food crisis in the world, which left its mark on the development of the hospitality industry at the global level. The safety criterion is defined as a key priority for the sustainable development of the hospitality industry. The work also substantiates the feasibility of strengthening cooperation between stakeholders in the process of sustainable development of the hospitality industry, by forming various professional associations in the form of clusters, unions, alliances, etc. Such an approach should be implemented with the use of public-private partnership tools.

References

Барвінок Н.В. (2022) Перспективи розвитку воєнного туризму на території України після закінчення російсько-української війни. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. 18 (2), 206–217.

Божко Л.Д. & Холодок В.Д. (2022) Туризм: проблеми та перспективи розвитку під час війни. Культура України. (77), 57–64.

Тимошенко Т.О. (2021) Концепція розумного управління туризмом в рамках виконання стратегій сталого розвитку територіальних громад. Public Administration and Regional Development, (3). 771–796.

Носирєв О., Делілова Т. & Токар І. (2022). Розвиток туризму та індустрії гостинності в стратегії постконфліктного відновлення економіки України. Соціально-економічні проблеми і держава. 1 (26), 55–68.

Вахович, І.М., Матвійчук, Л.Ю. & Смаль, Б.А. (2022). Розвиток індустрії гостинності в сучасних умовах: тенденції та заходи посилення конкурентних переваг. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 6 (41), 494–502.

UNWTO World Tourism Barometer and Statistical Annex. January 2022. URL: https://tourlib.net/wto/UNWTO_Barometer_2022_01.pdf

Європейський вектор модернізації економіки: креативність, прозорість та сталий розвиток : монографія / За заг. ред. д-ра екон. наук, проф. Л. Л. Калініченко. ФОП Панов А. М., 2018. 316 с.

Матвійчук Л.Ю., Чепурда Л.М. & Смаль Б.А. (2022). Концептуальні засади забезпечення конкурентоспроможності індустрії гостинності регіонів. Матвійчук Л.Ю., Барський Ю.М. & Лепкий М.І. (ред.) Перспективи розвитку туризму в Україні та світі: управління, технології, моделі : монографія. Видання сьоме. (с. 11–29) Луцьк : РВВ ЛНТУ.

Стойка В.С. (2021). Міжнародний досвід державного регулювання туризму: уроки для України. Theoretical and methodological approaches to the formation of a modern system of national and international enterprises, organizations and institutions' development. 2–24.

Голод А.П., Іжевська О.П. & Коркуна О.І. (2019). Кластерна модель розвитку індустрії гостинності регіону. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 4 (21), 375–380.

Barvinok N.V. (2022) Perspektyvy rozvytku voiennoho turyzmu na terytorii Ukrainy pislia zakinchennia rosiisko-ukrainskoi viiny [Prospects for the development of military tourism on the territory of Ukraine after the end of the Russian-Ukrainian war]. Aktualni problemy rozvytku ekonomiky rehionu – Topical problems of the region’s economy development, vol. 18 (2), рр. 206–217.

Bozhko L.D. & Kholodok V.D. (2022) Turyzm: problemy ta perspektyvy rozvytku pid chas viiny [Tourism: problems and prospects of development during the war]. Kultura Ukrainy – Culture of Ukraine, vol. 77, рр. 57–64.

Tymoshenko T.O. (2021) Kontseptsiia rozumnoho upravlinnia turyzmom v ramkakh vykonannia stratehii staloho rozvytku terytorialnykh hromad [Concept of intelligent management of tourism within the framework of sustainable development strategies]. Public Administration and Regional Development, vol. 3, рр. 771–796

Nosyriev O., Delilova T. & Tokar I. (2022). Rozvytok turyzmu ta industrii hostynnosti v stratehii postkonfliktnoho vidnovlennia ekonomiky Ukrainy [Development of tourism and hospitality industry in the strategy of post-conflict economic recovery of Ukraine]. Sotsialno-ekonomichni problemy i derzhava – Socio-economic problems and the state, vol. 1 (26), рр. 55–68.

Vakhovych, I.M., Matviichuk, L.Iu. & Smal, B.A. (2022). Rozvytok industrii hostynnosti v suchasnykh umovakh: tendentsii ta zakhody posylennia konkurentnykh perevah [Development of hospitality industry in modern conditions: trends and measures of strengthening of competitive ones]. Finansovo-kredytna diialnist: problemy teorii ta praktyky – Financial and credit activity: problems of theory and practice, vol. 6 (41), рр. 494–502.

UNWTO World Tourism Barometer and Statistical Annex. January 2022. URL: https://tourlib.net/wto/UNWTO_Barometer_2022_01.pdf (accessed December 15, 2022)

Yevropeiskyi vektor modernizatsii ekonomiky: kreatyvnist, prozorist ta stalyi rozvytok: monohrafiia [European vector of economic modernization: Creativity, transparency and sustainable development: monograph] / In L. L. Kalinichenko (Eds.). FOP Panov A. M. 316 s. (in Ukrainian)

Matviichuk L.Iu., Chepurda L.M. & Smal B.A. (2022). Kontseptualni zasady zabezpechennia konkurentospromozhnosti industrii hostynnosti rehioniv [Conceptual principles of ensuring competitiveness of hospitality industry of regions]. In Matviichuk L.Iu., Barskyi Yu.M. & Lepkyi M.I. (Eds.) Perspektyvy rozvytku turyzmu v Ukraini ta sviti: upravlinnia, tekhnolohii, modeli: monohrafiia [Prospects of tourism development in Ukraine and the world: management, technologies, models: monograph], рр. 11-29) Lutsk: RVV LNTU. (in Ukrainian)

Stoika V.S. (2021). Mizhnarodnyi dosvid derzhavnoho rehuliuvannia turyzmu: uroky dlia Ukrainy [Prospects of tourism development in Ukraine and the world: management, technologies, models]. Theoretical and methodological approaches to the formation of a modern system of national and international enterprises, organizations and institutions' development, рр. 2–24.

Holod A.P., Izhevska O.P. & Korkuna O.I. (2019). Klasterna model rozvytku industrii hostynnosti rehionu [Cluster model of development of hospitality industry of the region]. Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia – Eastern Europe: Economy, business and governance, vol. 4 (21), рр. 375–380.

Article views: 260
PDF Downloads: 199
Published
2022-11-29
How to Cite
Matviychuk, L., & Dashchuk, Y. (2022). EUROPEAN VECTOR OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT HOSPITALITY INDUSTRY OF UKRAINE. Economy and Society, (45). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-28