WAYS OF IMPLEMENTING INNOVATIONS IN THE REGIONAL DEVELOPMENT OF TOURISM AND HOSPITALITY

Keywords: tourism, hotel and restaurant business, hospitality, innovation, development, regional policy

Abstract

The article is devoted to the study of innovative technologies as a promising way of development of the tourism and hotel-restaurant industry in the region. The influence of the tourism sphere and the hospitality industry on the development of the country's economy is characterized. The problems that affected the development of the sphere of services in Ukraine in modern times are identified. The works of prominent domestic scientists who were engaged in researching the essence of innovation, the specifics of management of enterprises in the service sector based on the use of innovative methods, as well as the place of innovation in regional tourist markets were considered. The Law of Ukraine "On Innovative Activity" was analyzed, according to which innovations are interpreted as newly created (applied) and (or) improved competitive technologies, products or services, as well as organizational and technical solutions of a production, administrative, commercial or other nature that significantly improve the structure and the quality of production and (or) the social sphere. The definition of the concept of innovation in tourism and hospitality as a complex of the latest measures aimed at the positive dynamics of the development of the industry, which will contribute to the economic development of both the region and the country, has been formed. The object and subject of the regional tourism policy, the main types of innovations, such as: product, technological, service, marketing, organizational and management innovations and possible ways of their implementation in the process of development of tourism and hospitality in the region are highlighted.It is noted that innovations in tourism and hospitality are the latest measures that lead to positive changes and ensure sustainable functioning and development of the industry in the region. The use of innovations in the tourism industry and the hospitality industry involves the formation of the latest tourist products, offers of unique tourist services, the use of the latest PR and marketing approaches, the use of new software and technology that can contribute to increasing the competitiveness of the tourist product both on the national and international service markets .

References

Горишевський П., Васильєв В., Зінько Ю. Сільський зелений туризм: організація надання послуг гостинності. Івано-Франківськ : Місто НВ, 2003. 148 с.

Гусєв В. Державна інноваційна політика, як засіб розвитку національної економіки : навч. посібник. Київ : Вид-во НАДУ, 2007. 60 с.

Давидова О. Особливості застосування інновацій у розвитку туристичної галузі України. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шев' ченка. Економіка. 2015. № 7 (172). C. 65–69.

Доценко М. Інновації в туризмі України. Матеріали ІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні тенденції розвитку туризму». Миколаїв : ВП «МФ КНУКІМ», 2015. С. 31–34.

Закон України «Про інноваційну діяльність» від 04.07.2002 p. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text.

Кампов Н., Медвідь Л. Роль інновацій в туризмі. Науковий вісник Мукачівського державного університету. 2017. № 23(18). С. 246–254.

Михайліченко Г. Інноваційний розвиток туристичних підприємств: напрями змін та фактори впливу. Економіка. Управління. Інновації. 2012. № 1 (7). URL: https://tourlib.net/statti_ukr/myhajlichenko3.htm

Огієнко М. Розвиток регіональних туристичних ринків шляхом впровадження інновацій. Економічний простір. 2020. № 164. С. 152–159.

Регула А. Інновації в туризмі: екологічний туризм. Збірник матеріалів за результатами IV науково-практичної конференції студентів та молодих вчених «Сталий розвиток України: проблеми і перспективи». Кам'янець-Подільський : Медобори 2006, 2016. C. 148–150.

Horyshevskyy P., Vasylyev V., Zinko Yu. (2003) Silskyy zelenyy turyzm: orhanizatsiya nadannya posluh hostynnosti [Rural green tourism: organization of hospitality services]. Ivano-Frankivsk: Misto NV. (in Ukrainian)

Husyev V. (2007) Derzhavna innovatsiyna polityka, yak zasib rozvytku natsionalnoyi ekonomiky: navch.posibnyk [State innovation policy as a means of developing the national economy: textbook]. Kyiv: Vyd-vo NADU. (in Ukrainian)

Davydova O. (2015) Osoblyvosti zastosuvannya innovatsiy u rozvytok turystychnoyi haluzi Ukrayiny [Features of application of innovations in development of tourist branch of Ukraine]. Visnyk Kyyivskoho natsionalnoho universytetu imeni Tarasa Shevchenka – Bulletin of Taras Shevchenko National University of Kyiv. Economics, no. 7, pp. 65–69.

Dotsenko M. (2015) Innovatsiyi v turyzmi Ukrayiny [Innovations in tourism of Ukraine]. Materialy III Vseukrains'koi naukovo'praktychnoi konferentsii Suchasni tendentsii rozvytku turyzmu [Materials of the Third All'Ukrainian Scientific and Practical Conference "Modern Trends in Tourism Development"]. Mykolaiv, pp. 31–34.

Verkhovna Rada of Ukraine (2002) The Law of Ukraine "On Innovation Activity". Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text (accessed 26 July 2022)

Kampov N., Medvid L. (2017) Rol innovatsiy v turyzmi [The role of innovation in tourism]. Naukovyy visnyk Mukachivskoho derzhavnoho universytetu – Scientific Bulletin of Mukachevo State University. № 23(18), pp. 246–254.

Mykhaylichenko H. (2012) Innovatsiynyy rozvytok turystychnykh pidpryyemstv: napryamy zmin ta faktory vplyvu [Innovative development of tourist enterprises: directions of change and influencing factors]. Ekonomika. Upravlinnya. Innovatsiyi – Economy. Management. Innovations. № 1 (7). Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/myhajlichenko3.htm (accessed 26 July 2022)

Ohiyenko M. (2020) Rozvytok rehionalnykh turystychnykh rynkiv shlyakhom vprovadzhennya innovatsiy [Development of regional tourist markets through the introduction of innovations]. Ekonomichnyy prostir – Economic space. № 164, pp. 152–159.

Rehula A. (2006) Innovatsiyi v turyzmi: ekolohichnyy turyzm [Innovations in tourism: ecological tourism]. Zbirnyk materialiv za rezul'tatamy IV naukovo'praktychnoi konferentsii studentiv ta molodykh vchenykh Stalyj rozvytok Ukrainy: problemy i perspektyvy [A collection of materials on the results of the IV scientific and practical conference of students and young scientists "Sustainable development of Ukraine: problems and perspectives"]. Kam'ianets-Podil's'kyj: Medobory, pp. 148–150.

Article views: 257
PDF Downloads: 413
Published
2022-06-28
How to Cite
Sydoruk, A., Bortnykov, Y., & Kyrychenko, N. (2022). WAYS OF IMPLEMENTING INNOVATIONS IN THE REGIONAL DEVELOPMENT OF TOURISM AND HOSPITALITY. Economy and Society, (40). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-62