ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC BASIS OF ACHIEVEMENT AND RETENTION OF COMPETITIVE ADVANTAGE IN AGRARIAN BUSINESS

Keywords: agricultural enterprise, competition, competitive advantages, competitiveness

Abstract

The article is devoted to actual questions of organizational and economic basics of achievement and retention of competitive advantages in agrarian business. The article studies the essence and sources of competitive advantage in agricultural business. It is established that the source of competitive advantage of the enterprise may be a qualified work force, favorable conditions of production, new products or other innovations, significant reduction of production costs, high quality, optimal assortment to meet consumer demand, prices, their regulation, appropriate level of social responsibility and the like. Therefore, it is relevant to determine the key factors of success, taking into account both current and future conditions of functioning of the enterprise in the external environment. It was analyzed that in modern economic conditions a significant part of agricultural producers is characterized by insufficient level of both production and competitiveness of products and enterprise as a whole. Now the production activity of agricultural enterprises depends on how successfully the problems connected with competitiveness of products were solved. Only having solved this problem, agricultural producers can work effectively and develop under market conditions. It was substantiated that the main reasons for the insufficient level of consumption of some foodstuffs by the population are, on the one hand, the income of the population and prices of products, and, on the other hand, the volumes of production of high-quality agricultural products. The ways of formation of competitive advantages in the agro-food sphere are suggested, among which are: increasing the efficiency of using the available limited resources; searching for the possibility of diversification of products, activation of actions to control the quality of products; systematic reduction of production costs; analysis of factors contributing to achieving competitiveness, based on analysis of weaknesses and strengths of enterprise; emphasis of economic activity on the achievement of strategic goals of an agrarian enterprise, etc.

References

Азоев Г.Л., Челенков А.П. Конкурентные преимущества фирмы. Москва : ОАО «Типография «НОВОСТИ»», 2000. 256 с.

Воронько-Невіднича Т.В., Козленя К.О., Баруздін А.А. Особливості конкурентоспроможності малих аграрних підприємств Полтавської області. Інфраструктура ринку. 2018. № 15. С. 96–100. URL: http://marketinfr.od.ua/journals/2018/15_2018_ukr/17.pdf/

Воронько-Невіднича Т.В., Лєщин Д.І., Василенко М.В. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах нестабільного ринкового середовища. Глобальні та національні проблеми економіки. 2018. № 15. С. 23–27. URL: http://global-national.in.ua/issue-20-2017

Должанський І.З., Загорна Т.О. Конкурентоспроможність підприємства. Київ : Центр навчальної літератури, 2006. 384 с.

Котлер Ф. Маркетинг менеджмент. Экспресс-курс; пер. с англ. под ред. С.Г. Божук. Санкт-Петербург : Питер, 2005. 464 с.

Кучкова К.О. Конкурентні переваги сільськогосподарського підприємства в сучасних умовах господарювання. Ефективна економіка. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/1_2018/255.pdf.

Ламбен Ж.-Ж. Менеджмент, ориентированный на рынок. Санкт-Петербург : Питер, 2007. 800 с.

Лігоненко Л.О. Підприємство в умовах глобалізації: усвідомлення нових реалій. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні: матеріали Всеукраїнської наук.-практ. конф.; відп. ред. А.А. Мазаракі. Київ : КНТЕУ, 2005. 310 с.

Портер М. Конкуренция; пер. с англ. Москва : Вильямс, 2005. 608 с.

Сільське, лісове та рибне господарство. Головне управління статистики у Полтавській області. URL: http://pl.ukrstat.gov.ua/

Сітковська А.О. Формування конкурентних переваг аграрних підприємств. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2016. Вип. 20. Ч. 2. С. 98–100. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvkhdu_en_2016_20% 282%29__26.

Статистичний збірник «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України». Державна служба статистики України, 2020. 61 с. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm.

Стельмащук Н.А. Діагностика конкурентних переваг аграрних підприємств. Сталий розвиток економіки. 2013. № 4. С. 125–132. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sre_2013_4_29.

Фатхутдинов Р.А. Управление конкурентоспособностью организации : учебное пособие. Москва : Эксмо, 2004. 544 с.

Azoev G.L. & Chelenkov A.P. (2000). Konkurentnye preimushchestva firmy [Competitive advantages of the firm]. Moscow: «Tipografiya «NOVOSTI»». (in Russian)

Voronko-Nevidnycha T.V. & Kozlenia K.O. & Baruzdin A.A. (2018). Osoblyvosti konkurentospromozhnosti malykh ahrarnykh pidpryiemstv Poltavskoi oblasti [Features of competitiveness of small agricultural enterprises of Poltava region]. Infrastruktura rynku – Market infrastructure, № 15. 96–100. Retrieved from: http://marketinfr.od.ua/journals/2018/15_2018_ukr/17.pdf.

Voronko-Nevidnycha T.V. & Lieshchyn D.I. & Vasylenko M.V. (2018) Upravlinnia konkurentospromozhnistiu pidpryiemstva v umovakh nestabilnoho rynkovoho seredovyshcha [Managing the competitiveness of the enterprise in an unstable market environment]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky - Global and national economic problems. № 15. 23–27. Retrieved from: http://global-national.in.ua/issue-20-2017.

Dolzhanskyi I.Z. & Zahorna T.O. (2006). Konkurentospromozhnist pidpryiemstva [Competitiveness of the enterprise]. Kyiv: Tsentr navchalnoi literatury. (in Ukrainian)

Kotler F. (2005). Marketing menedzhment. Ekspress-kurs [Marketing management. Express course]. St. Petersburg: Piter. (in Russian)

Kuchkova K.O. (2018) Konkurentni perevahy silskohospodarskoho pidpryiemstva v suchasnykh umovakh hospodariuvannia [Competitive advantages of an agricultural enterprise in modern economic conditions]. Efektyvna ekonomika – Efficient economy. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/1_2018/255.pdf.

Lamben Zh.-Zh. (2007). Menedzhment, orientirovannyy na rynok [Market-oriented management]. St. Petersburg: Piter. (in Russian)

Lihonenko L.O. (2005). Pidpryiemstvo v umovakh hlobalizatsii: usvidomlennia novykh realii [Enterprise in the context of globalization: awareness of new realities]. In A.A. Mazaraki (Ed.), Proceedings from: Vseukrainskoi naukovo-praktuchnoi konferencii «Problemy i perspektyvy rozvytku pidpryiemnytstva v Ukraini» – Problems and prospects of entrepreneurship development in Ukraine: Proceedings of the All-Ukrainian scientific-practical conference. Kyiv: KNTEU. (in Ukrainian])

Porter M. (2005). Konkurentsiya [Competition]. Moscow: Vilyams. (in Russian)

Silske, lisove ta rybne hospodarstvo [Agriculture, forestry and fisheries] (2020). Main Department of Statistics in Poltava region. Retrieved from: http://pl.ukrstat.gov.ua/

Sitkovska A. O. (2016). Formuvannia konkurentnykh perevah ahrarnykh pidpryiemstv [Formation of competitive advantages of agricultural enterprises]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu – Scientific Bulletin of Kherson State University. Vol. 20. P. 2. 98–100. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvkhdu_en_2016_20%282%29__26.

Statystychnyi zbirnyk «Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy» [Statistical collection «Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine»] (2020). State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm.

Stelmashchuk N.A. (2013). Diahnostyka konkurentnykh perevah ahrarnykh pidpryiemstv [Diagnosis of competitive advantages of agricultural enterprises]. Stalyi rozvytok ekonomiky – Sustainable economic development. № 4. 125–132. Retrieved from: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sre_2013_4_29.

Fatkhutdinov R.A. (2004). Upravlenie konkurentosposobnostyu organizatsii [Management of the competitiveness of the organization]. Moscow: Eksmo. (in Russian)

Article views: 342
PDF Downloads: 229
Published
2020-12-15
How to Cite
Voronko-Nevidnycha, T., Afanasieva, A., & Sirenko, O. (2020). ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC BASIS OF ACHIEVEMENT AND RETENTION OF COMPETITIVE ADVANTAGE IN AGRARIAN BUSINESS. Economy and Society, (22). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2020-22-82
Section
ECONOMICS