ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ
Анотація
Стаття присвячена комплексному аналізу ключових глобальних тенденцій розвитку готельно-ресторанного бізнесу. База дослідження представлена масивом досліджень, проведених Food On Demand, Guestcentric, KPMG, Swiss Education Group, Technomic Inc. Охарактеризовано зміст глобальних тенденцій розвитку готельно-ресторанного бізнесу за напрямами: технологічні інновації, стійкість і екологічність, персоналізація сервісу, розвиток глобальної та локальної гастрономії, віртуальні тури та сторітеллінг в соціальних мережах, оздоровчий відпочинок, автентичний місцевий досвід та культурне занурення, новий рівень розкоші, поєднання роботи та відпочинку, інноваційні готельні бари. Встановлено шляхи ознайомлення підприємств з тенденціями розвитку готельно-ресторанного бізнесу, а саме: галузеві публікації, блоги, конференції, виставки, семінари, вебінари; професійні асоціації; соціальні мережі.
Посилання
Довгаль Г. В. Сучасні тенденції розвитку світового готельного бізнесу. Вісник ХНУ імені В.Н. Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країзнавство. Туризм». 2019. Вип. 9. С. 190-196.
Ковальчук С. В. Дослідження стану та тенденцій розвитку індустрії гостинності України. Трансформаційна економіка. 2024. № 2 (07). С. 27-32.
Ковальчук Т. Г. Перспективи розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах глобалізації світового господарства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2019. Вип. 23. Ч 1. С. 126-130.
Олійник О. М., Сапельнікова Н. Л., Тонких О. Г. Сучасні тенденції розвитку ринку готельно-ресторанних послуг. Актуальні проблеми економіки. 2021. №2 (236). С. 40-46.
Турчиняк М. К., Форись, О. Г. Розвиток підприємств ресторанного господарства в західному регіоні України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2021. № (3). С. 68-73. https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-3-10
Heier В. Key Trends Shaping the Restaurant Industry in 2025. URL: https://foodondemand.com/01092025/key-trends-shaping-the-restaurant-industry-in-2025/ (дата звернення: 05.02.2025).
Colaco Р. 11 Hotel Trends to Watch in 2025. URL: https://blog.guestcentric.com/11-hotel-trends-to-watch-in-2025/ (дата звернення: 11.02.2025).
KPMG. Restaurant trends for 2025. URL: https://kpmg.com/us/en/articles/2024/restaurant-trends-for-2025.html (дата звернення: 11.02.2025).
Jourden А., Sims К. 2025 Global Restaurant Trends Forecast. URL: https://www.technomic.com/uploads/2025-Global-Trends-1--25c222fab780c93b976f1102c41b59bf.pdf (дата звернення: 05.02.2025).
Swiss Education Group. Top 10 Hospitality Trends to Look Out for in 2025. URL: https://www.shms.com/en/news/top-hospitality-trends/ (дата звернення: 11.02.2025).
U.S. retail market insights for the plant-based industry. URL: https://gfi.org/marketresearch/ (дата звернення: 11.02.2025).
Dovhal H. V. (2019). Suchasni tendentsii rozvytku svitovoho hotelnoho biznesu [Modern trends in the development of the global hotel business]. Visnyk KhNU imeni V.N. Karazina. Seriia «Mizhnarodni vidnosyny. Ekonomika. Kraiznavstvo. Turyzm» - Bulletin of the V.N. Karazin KhNU. Series "International Relations. Economics. Local History. Tourism", no. 9, pp. 190-196. (in Ukrainian).
Kovalchuk S. V. (2024). Doslidzhennia stanu ta tendentsii rozvytku industrii hostynnosti Ukrainy [Research on the state and development trends of the Ukrainian hospitality industry]. Transformatsiina ekonomika - Transformational economy, no. 2 (07). pp. 27-32. (in Ukrainian).
Kovalchuk T. H. (2019). Perspektyvy rozvytku hotelno-restorannoho biznesu v Ukraini v umovakh hlobalizatsii svitovoho hospodarstva [Prospects for the development of the hotel and restaurant business in Ukraine in the context of globalization of the world economy]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu - Uzhhorod National University Herald, no. 23 (1), pp. 126-130. (in Ukrainian).
Oliinyk O. M., Sapelnikova N. L., Tonkykh O. H. (2021). Suchasni tendentsii rozvytku rynku hotelno-restorannykh posluh [Current trends in the development of the hotel and restaurant services market]. Aktualni problemy ekonomiky - Actual problems of economics, no. 2 (236), pp. 40-46. (in Ukrainian).
Turchyniak M. K., Forys, O. H. (2021). Rozvytok pidpryiemstv restorannoho hospodarstva v zakhidnomu rehioni Ukrainy [Development of restaurant enterprises in the western region of Ukraine]. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi - Tourism and Hospitality Industry in Central and Eastern Europe, no. (3), pp. 68-73. (in Ukrainian).
Heier В. Key Trends Shaping the Restaurant Industry in 2025. Available at: https://foodondemand.com/01092025/key-trends-shaping-the-restaurant-industry-in-2025/ (accessed February 05, 2025).
Colaco Р. 11 Hotel Trends to Watch in 2025. Available at: https://blog.guestcentric.com/11-hotel-trends-to-watch-in-2025/ (accessed February 11, 2025).
KPMG. Restaurant trends for 2025. Available at: https://kpmg.com/us/en/articles/2024/restaurant-trends-for-2025.html (accessed February 11, 2025).
Jourden А., Sims К. 2025 Global Restaurant Trends Forecast. Available at: https://www.technomic.com/uploads/2025-Global-Trends-1--25c222fab780c93b976f1102c41b59bf.pdf (accessed February 05, 2025).
Swiss Education Group. Top 10 Hospitality Trends to Look Out for in 2025. Available at: https://www.shms.com/en/news/top-hospitality-trends/ (accessed February 11, 2025).
U.S. retail market insights for the plant-based industry. Available at: https://gfi.org/marketresearch/ (accessed February 11, 2025).

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.