РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ КОМЕРЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ КОНТРОЛЬНО-КРИТИЧНИХ ТОЧОК: ПІДХОДИ, МЕТОДИ ТА ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

Ключові слова: реінжиніринг бізнес-процесів, контрольно-критичні точки, оптимізація процесів, ефективність підприємства, операційні витрати

Анотація

Стаття присвячена дослідженню реінжинірингу бізнес-процесів комерційних підприємств на основі контрольно-критичних точок (ККТ). Актуальність теми обумовлена необхідністю підвищення ефективності та адаптивності підприємств в умовах динамічного ринкового середовища. Запропоновано методичний підхід до ідентифікації, оцінки та оптимізації ККТ, що ґрунтується на аналізі вузьких місць, операційних витрат та ключових показників продуктивності. Використані методи системного аналізу, процесного моделювання та експертного оцінювання. Отримані результати підтверджують доцільність впровадження ККТ для підвищення операційної ефективності, зниження витрат і забезпечення стійкості бізнесу. Практична цінність статті полягає у розробці підходу до оптимізації бізнес-процесів, що може бути використаний комерційними підприємствами для підвищення конкурентоспроможності.

Посилання

Алькема В.Г. Реінжиніринг бізнес-процесів логістичного комплексу компанії. Вчені записки Університету «КРОК». 2019. №2 (54). С. 126-136. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2019-53-126-136 (дата звернення: 01.02.2025 р.).

Світлична В., Александрова С. Реінжиніринг бізнес-процесів НoReCa: аспекти організаційного забезпечення. Економіка та суспільство. 2022. № 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-24 (дата звернення: 01.02.2025 р.).

Д’яконова А.К., Трішин Ф.А., Коротич О.М. Реінжиніринг бізнес-процесів як сучасний інструмент успішного розвитку ресторанного господарства. Економіка та суспільство. 2021. № 29. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-29-28 (дата звернення: 01.02.2025 р.).

Колектив авторів. Реінжиніринг бізнес-процесів маркетингової сфери промислових підприємств: монографія за заг. ред. докт. екон. наук, проф. Л.М. Таранюка. Суми: Видавець СНАУ, 2018. 500 с.

Пріб К., Патика Н. Діагностика в системі управління. Київ : Центр навчальної літератури, 2017. 480 с.

Савчук В. Оцифрований менеджмент: Business Intelligence для ТОПів. Дніпро: Баланс Бізнес Букс, 2018. 504 с.

Савчук В. Основи ризик-менеджменту підприємств. Дніпро: Баланс Бізнес Букс, 2019. 280 с.

Савчук В. Менеджмент в умовах невизначеності. Business Intelligence для ТОПів. Київ: Лабораторія , 2024. 544 с.

Вовкогон А.Г., Надточій В.М., Роль Н.В., Мерзлова Г.В., Слюсаренко А.О., Слюсаренко С.В., Чернюк С.В., Качан А.Д., Недашківський В.М. Встановлення критичних контрольних точок за системою НАССР за виробництва вершкового масла. Збірник наукових праць «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». 2020. № 2. С. 128–138. DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9289-2020-158-2-128-138 (дата звернення: 12.02.2025 р.).

Нєміріч О.В., Гавриш А.В., Крикунова А.В. Встановлення критичних контрольних точок при виробництві цибулевого супу.Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. 2023. № 1. С. 75-88. DOI: https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2023.1.8 (дата звернення: 12.02.2025 р.).

Дашковський О., Салата В. Аналіз ризиків та критичних контрольних точок (НААСР), при виробництві м’ясних ковбас на ПП «Стрийські делікатеси». НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Ветеринарні науки, 2016. №18/3(70). С. 83-87. https://doi.org/10.15421/nvlvet7019 (дата звернення: 12.02.2025 р.).

Alkema V.H. (2019) Reengineering biznes-protsesiv lohistychnoho kompleksu kompaniyi [Reengineering of business processes in the company's logistics complex]. Vcheni zapysky Universytetu «KROK», no 2 (54), pp. 126–136. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2019-53-126-136 (accessed February 16, 2025).

Svitlychna V., Aleksandrova S. (2022) Reengineering biznes-protsesiv HoReCa: aspekty orhanizatsiynoho zabezpechennya [Reengineering of HoReCa business processes: aspects of organizational support]. Ekonomika ta suspilstvo, no 41. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-24 (accessed February 16, 2025).

Diakonova A.K., Trishyn F.A., Korotych O.M. (2021) Reengineering biznes-protsesiv yak suchasnyy instrument uspishnoho rozvytku restorannoho hospodarstva [Reengineering of business processes as a modern tool for the successful development of the restaurant industry]. Ekonomika ta suspilstvo, no 29. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-29-28 (accessed February 16, 2025).

Taranjuk L.M. (Ed.) (2018) Reengineering biznes-protsesiv marketynhovoyi sfery promyslovykh pidpryyemstv: monohrafiya [Reengineering of business processes in the marketing sphere of industrial enterprises: monograph]. Sumy: Vydavets SNAU, 500 p. (accessed February 16, 2025).

Prib K., Patyka N. (2017) Diahnostyka v systemi upravlinnya [Diagnostics in the management system]. Kyiv: Tsentr navchalnoyi literatury, 480 p.

Savchuk V. (2018) OtsyfrovanYY menedzhment: Business Intelligence dlya TOPiv [Digitalized management: Business Intelligence for executives]. Dnipro: Balans Biznes Buks, 504 p.

Savchuk V. (2019) Osnovy ryzyk-menedzhmentu pidpryyemstv [Fundamentals of enterprise risk management]. Dnipro: Balans Biznes Buks, 280 p.

Savchuk V. (2024) Menedzhment v umovakh nevyznachenosti. Business Intelligence dlya TOPiv [Management under uncertainty. Business Intelligence for executives]. Kyiv: Laboratoriya, 544 p.

Vovkohon A.H., Nadtochii V.M., Rol N.V., Merzlova H.V., Sliusarenko A.O., Sliusarenko S.V., Cherniuk S.V., Kachan A.D., Nedashkivskyi V.M. (2020) Vstanovlennya krytychnykh kontrolnykh tochok za systemoyu HACCP pry vyrobnytstvi vershkovoho masla [Establishment of critical control points under the HACCP system in butter production]. Zbirnyk naukovykh prats «Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobky produktsiyi tvarynnytstva», no 2, pp. 128–138. DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9289-2020-158-2-128-138 (accessed February 16, 2025).

Niemirich O.V., Havrysh A.V., Krykunova A.V. (2023) Vstanovlennya krytychnykh kontrolnykh tochok pry vyrobnytstvi tsybulevoho supu [Establishment of critical control points in onion soup production]. Tavriyskyi naukovyi visnyk. Seriya: Tekhnichni nauky, no 1, pp. 75–88. DOI: https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2023.1.8 (accessed February 16, 2025).

Dashkovskyi O., Salata V. (2016) Analiz ryzykiv ta krytychnykh kontrolnykh tochok (HACCP) pry vyrobnytstvi miasnykh kovbas na PP «Stryiski delikatesy» [Risk analysis and critical control points (HACCP) in the production of meat sausages at PP «Stryiski Delicacies». NV LNU veterinary medicine and biotechnology. Seriya: Veterinary sciences, no 18/3(70), pp. 83–87. DOI: https://doi.org/10.15421/nvlvet7019 (accessed February 16, 2025).

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2025-01-27
Як цитувати
Воробйова, С. (2025). РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ КОМЕРЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ КОНТРОЛЬНО-КРИТИЧНИХ ТОЧОК: ПІДХОДИ, МЕТОДИ ТА ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ. Економіка та суспільство, (71). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-153
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ