ФОРМУВАННЯ КОМПЛЕКСУ ЗНАНЬ З HR-МЕНЕДЖМЕНТУ В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ
Анотація
Стаття присвячена основним викликам, з якими стикаються HR-менеджери в цій галузі, а також окреслюються сучасні підходи до підбору, навчання та мотивації персоналу. Особливу увагу приділено впровадженню сучасних технологій та їх впливу на управління людськими ресурсами. Досліджено, що управління людськими ресурсами – ключова функція, яка спрямована на забезпечення ефективної роботи працівників, розвиток їх професійних навичок та створення позитивного клімату в колективі. Визначено, що HR-менеджмент – це процес планування, організації, розвитку, управління і мотивації персоналу в організації з метою досягнення її стратегічних і операційних цілей. Доведено, що ефективний HR-менеджмент сприяє підвищенню продуктивності праці, розвитку талантів, зниженню плинності кадрів і досягненню конкурентної переваги компанії на ринку. Запропоновано наступні ефективні інструменти управління людськими ресурсами, а саме: автоматизовані системи управління (HRM-системи); оцінювання персоналу; KPI (ключові показники ефективності); психологічне тестування.
Посилання
Playhunt Блог про HR та рекрутинг. Рекрутинг в індустрії готельно-ресторанного бізнесу: виклики та поради щодо пошуку найкращих талантів. URL: https://playhunt.io/ua/blog/recruitment-in-hospitality-industry (дата звернення: 26.01.2025).
Паска М.З., Чемеринська М.І. Управління персоналом у закладах ресторанного господарства. Матеріали Х Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, академіка НАН України Миколи Григоровича Чумаченка: «Соціальна відповідальність як основа інноваційного розвитку бізнесу», (Тернопіль, 18 листопада 2022 року). С.80-81 (дата звернення: 25.01.2025). URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/39995/2/SRBD_2022_Paska_M-Personnel_management_in_restaurants_80-81.pdf
Кушнірук Г. Сучасні технології HR-менеджменту в готельно-ресторанному бізнесі: аутсорсинг vs. аутстафінг. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2023 Том 6 № 2. С. 171-183. URL: http://restaurant-hotel.knukim.edu.ua/article/view/291699/285197 (дата звернення: 24.01.2025).
Рябенька М.О, Мазуркевич І.О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Національна економіка. Інтелект ХХІ № 1 2020. С.75-80. URL: http://www.intellect21.nuft.org.ua/journal/2020/2020_1/13.pdf (дата звернення: 20.01.2025).
Hurma Блог. Як утримати персонал у HoReCa? URL: https://hurma.work/blog/yak-utrymaty-personal-u-horeca/ (дата звернення: 22.01.2025).
Томаля Т.С. Особливості управління персоналом на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу. Хмельницький національний університет. Вісник Хмельницького національного університету 2017, № 2, Том 2, С. 271-274 (дата звернення: 22.01.2025).
Василик А.В., Кравченко А.Є. Сучасні практики формування залученості персоналу в компаніях. Бізнес Інформ. 2020. № 4. С. 398-403. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2020_4_50 (дата звернення: 22.01.2025).
Дуга В.О. HR-менеджмент на підприємствах індустрії гостинності в умовах кризи. Матеріали І Всеукр. наук.-практ. конф. «Сучасний стан та потенціал розвитку індустрії гостинності в Україні» (м. Херсон, 23 квітня 2021 р.) Херсон: ХДАЕУ, 2021. 327 с. C.76-79. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/duga.htm (дата звернення: 19.01.2025).
Віталій І.О. Зарубіжний досвід управління персоналом в готельно-ресторанному бізнесі. № 3-4 (2020). Інноваційна економіка. URL: http://inneco.org/index.php/innecoua/article/view/572 (дата звернення: 15.01.2025).
Лявинець Г.М. Антикризовий менеджмент у готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство, випуск № 66, 2024. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4623/4565 (дата звернення: 15.01.2025).
Застрожнікова І.В., Безугла Л.С. Концепція цифровізації сучасної освіти, як основа розвитку кадрового потенціалу виробничого сектору економіки. Перспективи та інновації науки. 2021. Вип. 2 (2) С. 58-64 URL: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/article/view/383
Playhunt. HR. Rekrutynh v industrii hotelno-restorannoho biznesu: vyklyky ta porady shchodo poshuku naikrashchykh talantiv [Recruitment in the hospitality industry: Challenges and tips for finding the best talents]. Playhunt Blog about HR and Recruiting. Available at: https://playhunt.io/ua/blog/recruitment-in-hospitality-industry (accessed January 26, 2025).
Paska, M. Z., & Chemerinska, M. I. (2022). Upravlinnia personalom u zakladakh restorannoho hospodarstva [Personnel management in restaurants]. Proceedings of the X All-Ukrainian Scientific and Practical Conference in Memory of Honored Professor of Ternopil National Technical University Named after Ivan Puluj, Academician of the National Academy of Sciences of Ukraine Mykola Hryhorovych Chumachenko: "Social Responsibility as the Basis of Innovative Business Development", (Ternopil, November 18, 2022), 80-81. Available at: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/39995/2/SRBD_2022_Paska_M-Personnel_management_in_restaurants_80-81.pdf (accessed January 25, 2025).
Kushniruk, H. (2023). Suchasni tekhnolohii HR-menedzhmentu v hotelno-restorannomu biznesi: autsorsynh vs. autstafinh [Modern HR management technologies in the hospitality business: Outsourcing vs. outstaffing]. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations, 6(2), 171-183. Available at: http://restaurant-hotel.knukim.edu.ua/article/view/291699/285197 (accessed January 24, 2025).
Riabenka, M. O., & Mazurkevych, I. O. (2020). Upravlinnia personalom u zakladakh hotelno-restorannoho hospodarstva [Personnel management in hospitality establishments]. National Economy. Intellect XXI, (1), 75-80. Available at: http://www.intellect21.nuft.org.ua/journal/2020/2020_1/13.pdf (accessed January 20, 2025).
Hurma. (n.d.). Yak utrymaty personal u HoReCa? [How to retain staff in HoReCa?]. Hurma Blog. Available at: https://hurma.work/blog/yak-utrymaty-personal-u-horeca/ (accessed January 25, 2025).
Tomalia, T.S. (2017). Osoblyvosti upravlinnia personalom na pidpryiemstvakh hotelno-restorannoho biznesu [Peculiarities of personnel management in hospitality enterprises]. Bulletin of Khmelnytskyi National University, (2), 2, 271-274. (accessed January 25, 2025).
Vasylik, A.V., & Kravchenko, A. Ye. (2020). Suchasni praktyky formuvannia zaluchenosti personalu v kompaniakh [Modern practices of employee engagement formation in companies]. Business Inform, (4), 398-403. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2020_4_50 (accessed January 22, 2025).
Duga, V.O. (2021). HR-menedzhment na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti v umovakh kryzy [HR management in hospitality enterprises during a crisis]. In Proceedings of the I All-Ukrainian Scientific and Practical Conference "Current State and Potential of Hospitality Industry Development in Ukraine" (Kherson, April 23, 2021) (pp. 76-79). Kherson: KhDAEU. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/duga.htm (accessed January 19, 2025).
Vitalii, I. O. (2020). Zarubizhnyi dosvid upravlinnia personalom v hotelno-restorannomu biznesi [Foreign experience in personnel management in hospitality business]. Innovative Economy, (3-4). Available at: http://inneco.org/index.php/innecoua/article/view/572 (accessed January 19, 2025).
Lavynts, H.M. (2024). Antykryzovyi menedzhment u hotelno-restorannomu biznesi [Crisis management in the hospitality business]. Economy and Society, (66). Retrieved January 15, 2025. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4623/4565 (accessed January 15, 2025).
Zastrozhnikova, I.V., & Bezuhla, L.S. (2021). Kontseptsiia tsyfrovizatsii suchasnoi osvity, yak osnova rozvytku kadrovoho potentsialu vyrobnychoho sektoru ekonomiky [The concept of digitalization of modern education as a basis for the development of human resources in the production sector of the economy]. Perspectives and Innovations of Science, (2) 2, 58-64. Available at: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/article/view/383 (accessed January 16, 2025).

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.