ВЕЛНЕС У РАЦІОНАЛЬНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ КОМАНДИ РЕСТОРАННОЇ ІНДУСТРІЇ

Ключові слова: індустрія гостинності, оздоровлення, велнес, готель, бізнес

Анотація

У науковій статті представлено аналіз основних тенденцій раціональної організації праці команди у велнес-підприємствах. Зазначено необхідність оновлення переліку послуг, які надаються на базі ресторану для працівників закладу. Проаналізовано можливість створення велнес-послуг для персоналу підприємств громадського харчування з мотою покращення їх віддачі, Охарактеризовано доцільність персоналізації харчування як інтелектуальної послуги велнес. Визначено велнес як систему оздоровлення. Встановлено, що в Україні індустрія релаксотерапії знаходиться на недостатньо розвиненому рівні. Охарактеризовано інновації у wellness-туризмі: продуктові, процесні, організаційні, маркетингові. Визначено ідею велнес, як можливість природного оздоровлення, яка підходить до стереотипів і потреб наших співгромадян. Зазначено важливість здорового сну як однієї зі складових частин філософії. Описано широке коло інноваційних методик, які можуть використовуватися у рекреаційно-оздоровчому комплексі. Визначено переваги, які має готель, надаючи послуги велнес-центру. Вказано, що персонал висококласних велнес-готелів мають можливість обирати між сучасними та найдавнішими методиками оздоровлення. Наголошено, що велнес міцно увійшли в готельний бізнес і поступово займають провідні місця в переліку додаткових послуг. У роботі використано такі методи дослідження: загальнонаукові, зокрема аналізу, синтезу, теоретичного узагальнення, компаративного аналізу.

Посилання

. Головата К.Ю. Перспективи застосування антивікового меню в закладах ресторанного господарства при готелях. Матеріали Х Міжнародної науково-практичної конференції «Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні: проблеми розвитку та регулювання», 21–22 березня 2019 р. Черкаси : ЧДТУ, 2019. С. 34–36.

Іщенко Т.І. Перспективи розвитку wellness-індустрії в готельному господарстві України. Географія та туризм. 2018. № 26. С. 87–93.

Кифяк В.Ф. Організація туристичної діяльності в Україні. Чернівці : Книги – ХХІ, 2008. 300 с.

Масляк П.О. Рекреаційна географія : навчальний посібник. Київ : Знання, 2018. 343 с.

Модернізація економіки в умовах зростання суспільної свідомості: туризм, людиномірність, партнерство, кооперація. Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції (м. Полтава 14 грудня 2017 р.). Полтава : ПУЕТ, 2017. 848 с.

Наумік-Гладка К.Г. Маркетингові та психологічні аспекти діяльності spa-індустрії при готельних комплексах. Modern Economics. 2017. № 4. С. 100–106.

Пересічна С.М. Тенденції розвитку СПА-індустрії в Україні. Гостинність, сервіс, туризм: досвід, проблеми, інновації: тези доповідей VІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., Київ, 9–10 квіт., 2020 р. Київ : Вид. центр КНУКіМ, 2020. С. 50–53.

Назаренко І.А. Современные тенденции развития Spa-отелей Украины и определение их роли в структуре Spa-индустрии. Науковий журнал «Вісник Хмельницького національного університету», Серія: Економічні науки. 2018. № 1 (5). С. 73–77.

Устименко Л.М. Розвиток wellness-туризму та його вплив на трансформацію туристичної індустрії України. Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Туризм. 2019. Т. 2. № 1. С. 49–59.

Eight Dimensions of Wellness. 2019. Center for Psychiatric Rehabilitation. URL: https: //cpr.bu.edu/living-well/eightdimensions-of-wellness. Видавництво Ліра-К., 2020. 484 с.

Круль Г.Я. Основи ресторанної справи: навчальний посібник. Чернівці: Чернівецький нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. 496 с.

Holovata K.Iu. Perspektyvy zastosuvannia antyvikovoho meniu v zakladakh restorannoho hospodarstva pry hoteliakh. Materialy Kh Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii «Turystychnyi ta hotelno-restorannyi biznes v Ukraini: problemy rozvytku ta rehuliuvannia», 21–22 bereznia 2019 r. Cherkasy : ChDTU, 2019. S. 34–36.

Ishchenko T.I. Perspektyvy rozvytku wellness-industrii v hotelnomu hospodarstvi Ukrainy. Heohrafiia ta turyzm. 2018. № 26. S. 87–93.

Kyfiak V.F. Orhanizatsiia turystychnoi diialnosti v Ukraini. Chernivtsi : Knyhy – KhKhI, 2008. 300 s.

Masliak P.O. Rekreatsiina heohrafiia : navchalnyi posibnyk. Kyiv : Znannia, 2018. 343 s.

Modernizatsiia ekonomiky v umovakh zrostannia suspilnoi svidomosti: turyzm, liudynomirnist, partnerstvo, kooperatsiia. Materialy II Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi internet-konferentsii (m. Poltava 14 hrudnia 2017 r.). Poltava : PUET, 2017. 848 s.

Naumik-Hladka K.H. Marketynhovi ta psykholohichni aspekty diialnosti spa-industrii pry hotelnykh kompleksakh. Modern Economics. 2017. № 4. S. 100–106.

Peresichna S.M. Tendentsii rozvytku SPA-industrii v Ukraini. Hostynnist, servis, turyzm: dosvid, problemy, innovatsii: tezy dopovidei VII Mizhnar. nauk.-prakt. internet-konf., Kyiv, 9–10 kvit., 2020 r. Kyiv : Vyd. tsentr KNUKiM, 2020. S. 50–53.

Nazarenko I.A. Sovremennыe tendentsyy razvytyia Spa-otelei Ukraynы y opredelenye ykh roly v strukture Spa-yndustryy. Naukovyi zhurnal «Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu», Seriia: Ekonomichni nauky. 2018. № 1 (5). S. 73–77.

Ustymenko L.M. Rozvytok wellness-turyzmu ta yoho vplyv na transformatsiiu turystychnoi industrii Ukrainy. Visnyk Kyivskoho natsionalnoho universytetu kultury i mystetstv. Seriia: Turyzm. 2019. T. 2. № 1. S. 49–59.

Eight Dimensions of Wellness. 2019. Center for Psychiatric Rehabilitation. URL: https: //cpr.bu.edu/living-well/eightdimensions-of-wellness. Vydavnytstvo Lira-K., 2020. 484 s.

Krul H.Ia. Osnovy restorannoi spravy: navchalnyi posibnyk. Chernivtsi: Chernivetskyi nats. un-t im. Yu. Fedkovycha, 2020. 496 s.

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2024-12-30
Як цитувати
Олійник, О. (2024). ВЕЛНЕС У РАЦІОНАЛЬНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ КОМАНДИ РЕСТОРАННОЇ ІНДУСТРІЇ. Економіка та суспільство, (70). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-70-30