АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗВИТКУ КРАФТОВОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ОЦІНКА ЙОГО ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІКИ ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

Ключові слова: крафт, економіка, економічне зростання, крафтові вироби, крафтові виробники

Анотація

Розвиток крафтового виробництва набуває дедалі більшого значення в контексті сучасних викликів і можливостей диверсифікації економіки гірських територій. Відтак, метою статті є дослідження особливостей розвитку крафтового виробництва в гірських територіях та визначення його впливу на диверсифікацію місцевих економік. Аналіз особливостей розвитку крафтового виробництва на гірських територіях Закарпатської області дозволяє виокремити кілька ключових напрямків, які можуть сприяти диверсифікації їх економіки та підвищенню рівня життя населення. Розвиток таких секторів, як сироваріння, виготовлення молочних продуктів, меду, хліба, шоколаду, морозива, косметики, прикрас, декору, меблів, одягу, взуття, аксесуарів та іграшок, має потенціал стати важливим чинником економічного зростання та культурного відродження регіону.

Посилання

Глотова І. Mineсraft для фермера: абетка розвитку дрібнооптового виробництва харчів, 2019. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/minesraft-dla-fermera-abetka-rozvitku- dribnooptovogo-virobnictva-harciv (дата звернення 25.10.2019 р.).

Danko Y., Nifatova O. Agro-sphere determinants of green branding: eco-consumption, loyalty, and price premium. Palgrave Communications. 2022. vol. 9(1). P. 1–9.

Duarte Alonso A. and Northcote J. Investigating farmers’ involvement in value-added activities: A preliminary study from Australia. British Food Journal. 2013. Vol. 115(10). Р. 1407–1427.

Івашина Л., Бишовець Л., Оліферчук, О. Крафтові сири як перспективний екопродукт для закладів ресторанного господарства. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023. № 2 (8). С. 32-39.

Осадчук І. В., Боліла С. Ю., Кириченко Н. В. Розвиток крафтового органічного сімейного фермерства – шлях до подолання безробіття на селі. Ефективна економіка, 2020. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7772 (дата звернення: 10.08.2024).

Svynous І., Havryk O., Rudych О., Svynous N. Foreign experience of taxation of agricultural goods producers – a challenge for ukraine in the context of food supply of the population. The Institute of Accounting, Control and Analysis in the Globalization Circumstances. 2023. № 3-4. Р. 7-15.

Yurovchyk V., Marusei T., Kotsiuk V. The contemporary role of "craft" production in the development of tourism and restaurant industry. Інвестиції, практика та досвід. 2023. № 16. С. 90-96.

Hlotova I. (2019) Minesraft dlya fermera: abetka rozvytku dribnooptovoho vyrobnytstva kharchiv [Glotova I. Minesraft for the farmer: the alphabet of the development of small-scale food production]. Available at: https://agravery.com/uk/posts/show/minesraft-dla-fermera-abetka-rozvitku- dribnooptovogo-virobnictva-harciv (accessed: 25.10.2019).

Danko Y., Nifatova O. (2022) Agro-sphere determinants of green branding: eco-consumption, loyalty, and price premium. Palgrave Communications, vol. 9(1). pp. 1–9.

Duarte Alonso, A. and Northcote, J. (2013) Investigating farmers’ involvement in value-added activities: A preliminary study from Australia. British Food Journal, vol. 115(10), pp. 1407–1427.

Ivashyna L., Byshovetsʹ L., Oliferchuk, O. (2023) Kraftovi siri yak perspektyvnyy ekoprodukt dlya zakladiv restorannoho hospodarstva [Craft cheeses as a promising eco-product for restaurants]. Innovatsiyi ta tekhnolohiyi u sferi obsluhovuvannya ta kharchoviy promyslovosti - Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, vol. 2 (8), pp. 32-39.

Osadchuk I. V., Bolila S. YU., Kyrychenko N. V. (2020) Rozvytok kraftovoho orhanichnoho simeynoho fermerstva – shlyakh do podolannya bezrobittya na seli [Development of craft organic family farming - a way to overcome unemployment in the countryside]. Efektyvna ekonomika - Efficient economy, vol. 4. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7772 (accessed: 10.08.2024).

Svynous І., Havryk O., Rudych О., Svynous N. (2023) Foreign experience of taxation of agricultural goods producers – a challenge for ukraine in the context of food supply of the population. The Institute of Accounting, Control and Analysis in the Globalization Circumstances. 2023. № 3-4. pp. 7-15.

Yurovchyk V., Marusei T., Kotsiuk V. (2023) The contemporary role of "craft" production in the development of tourism and restaurant industry. Investytsiyi, praktyka ta dosvid - Investment, practice and experience, vol. 16, pp. 90-96.

Переглядів статті: 8
Завантажень PDF: 7
Опубліковано
2024-07-29
Як цитувати
Феєр , А. (2024). АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗВИТКУ КРАФТОВОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ОЦІНКА ЙОГО ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІКИ ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ. Економіка та суспільство, (65). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-77
Розділ
ЕКОНОМІКА