МЕНЕДЖМЕНТ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ: МАЛІ МОДУЛЬНІ РЕАКТОРИ ТА ЕЛЕКТРОМОБІЛІ – КЛЮЧОВІ ФАКТОРИ УСПІХУ

Ключові слова: зміна клімату, Саміт з атомної енергії, менеджмент, енергетика, малі модульні реактори, декарбонізація, інновації, інвестиції, перспективи, вітряні електростанції, водневе паливо

Анотація

Аналізується інтенсивність зміни клімату планети під впливом господарської діяльності людства. 2023 рік, на думку експертів, став найспекотнішим за всю історію спостережень. Відзначено найвищий вміст шкідливих газів у атмосфері. Зміна клімату завдає величезних економічних збитків світовій економіці. У березні 2024 року глави держав та урядів, а також інші високопоставлені представники 32 країн зібралися в Брюсселі на перший Саміт з ядерної енергетики, який підтримав глобальні зусилля щодо її розвитку в таких галузях, як інвестиції, інновації та навчання для вирішення проблем зміни клімату та підвищення енергетичної безпеки глобальної економіки. У позиції учасників саміту відзначено потребу людства в кліматично нейтральній енергії, зроблено акцент на глобальні зусилля, узгоджені дії всіх країн світу, необхідність використання коштів міжнародних фінансових організацій для інвестицій у розвиток атомної енергетики та збільшення її потужності. Показано загальне переконання у необхідності комплексного розвитку атомної енергетики та відновлюваних джерел енергії, якщо людство має на меті досягнення нульових викидів шкідливих газів в атмосферу. Глобальний форум виступає як яскравий політичний сигнал визнання атомної енергетики для всього світу і важливий інструмент досягнення нульових викидів. Вказується на необхідність прискорення темпів енергетичного переходу. Відзначається важлива зміна у громадській думці у бік розвитку атомної енергетики. Наголошено, що для такого розвитку принциповою є довіра світової спільноти на основі прозорості, доступності та повноти інформації. Важливим завданням визнано поєднати зусиль громадян, політиків, представників промисловості у розвитку ядерної енергії. Проведено аналіз системи елементів економічної декарбонізації, їх поточного та перспективного значення, проблем розробки таких елементів, що показав ключове значення у найближчому майбутньому для глобального розвитку виробництва малих модульних атомних реакторів та морської вітроенергетики у поєднанні з масовим випуском та використанням електромобілів. Важливим для декарбонізації економіки є ефективне управління.

Посилання

Global Climate Highlights 2023. (2023). Retrieved from: https://climate.copernicus.eu/copernicus-2023-hottest-year-record.

The human cost of disasters: an overview of the last 20 years (2000-2019). (2020). Retrieved from: https://www.preventionweb.net/files/74124_humancostofdisasters20002019reportu.pdf.

Leaders commit to 'unlock potential' of nuclear energy at landmark summit. (2024). Retrieved from: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Leaders-back-nuclear-at-summit.

Q&A with Belgian Prime Minister Alexander De Croo: The Road to Net Zero Starts Here. (2024). Retrieved from: https://www.iaea.org/newscenter/news/qa-with-belgian-prime-minister-alexander-de-croo-the-road-to-net-zero-starts-here.

Declaration on Nuclear Energy. Nuclear Energy Summit, Brussels 2024. (2024). Retrieved from: https://fdn01.fed.be/84ac04269691863995994892f272c38d/NES_Declaration_on_Nuclear_Energy.pdf

The Power Reactor Information System. (2024). Retrieved from: https://pris.iaea.org/PRIS/WorldStatistics/OperationalReactorsByCountry.aspx.

Nuclear Power Status 2022. (2022). Retrieved from: https://pris.iaea.org/pris/PRIS_poster_2022.pdf.

Переглядів статті: 32
Завантажень PDF: 5
Опубліковано
2024-04-29
Як цитувати
Харін , С., Папіж, Ю., & Коровін, С. (2024). МЕНЕДЖМЕНТ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ: МАЛІ МОДУЛЬНІ РЕАКТОРИ ТА ЕЛЕКТРОМОБІЛІ – КЛЮЧОВІ ФАКТОРИ УСПІХУ. Економіка та суспільство, (62). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-62-55
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ