РОЛЬ НІШЕВИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Ключові слова: продовольча безпека, ніша, сільськогосподарські культури, нішеві культури, гречка

Анотація

Одним із шляхів забезпечення продовольчої безпеки є диверсифікація продовольства та харчового раціону, що передбачає розширення асортименту сільськогосподарських культур і продуктів харчування з метою підвищення стійкості продовольчих систем до зовнішніх впливів, таких як кліматичні зміни, економічні кризи або перебої в постачанні. Стаття присвячена аналізу ролі нішевих сільськогосподарських культур у забезпеченні продовольчої безпеки України, зокрема на прикладі вирощування гречки як важливої зернової агрокультури. У сучасних умовах, коли український аграрний сектор стикається з викликами глобальних ринків, зміною клімату та внутрішніми соціально-економічними факторами, нішеві культури набувають стратегічного значення. Гречка, як традиційна культура для України, має унікальні властивості, які роблять її важливою для забезпечення продовольчої незалежності держави.

Посилання

Аверчев О.В., Фесенко Г.О. Аналіз економічних аспектів вирощування та виробництва гречки, проса та рису в Україні. Таврiйський науковий вiсник. Серiя: Eкoноміка». 2022. Випуск 14. С. 7–15. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2022.14.1

Бойко Л. Нішеві культури для ревіталізації агробізнесу у період невизначеності. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. № 17. С. 44–49. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.6

Височанська М.Я., Зубченко В.В. Еколого-економічні аспекти вирощування нішевих культур сільськогосподарськими підприємствами. Збалансоване природокористування. 2024. № 1. С. 53–59. DOI: https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2024.302623

Гречка – основна круп’яна культура. 2019. URL: https://www.rivneprod.gov.ua/2019/04/15/grechka-osnovna-krup-yana-kultura/

Державна служба статистики України. URL: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

Міністерства аграрної політики та продовольства України. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/08/11/703143/

Міністерство фінансів України. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/markets/wares/prods/grocery/groats/buckwheat/

Мірзоєва Т.В. Щодо питання економічної доцільності виробництва гречки в умовах сьогодення. Бізнес інформ. 2017. № 7. С. 167–172. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2017_7_28

Продовольча безпека: світові тенденції та можливості агропродовольчого комплексу України. URL: https://nubip.edu.ua/317/2022/prodovolcha/bezpeka

Averchev, O., Fesenko, H. (2022). Analiz ekonomichnih aspektiv viroschuvannya ta virobnitstva grechki, prosa ta risu v Ukrayini [Analysis of economic aspects of growing and production of buckwheat, millet and rice in Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, Economics, 14, 7–15. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2022.14.1 [in Ukrainian]

Boiko, L. (2023). Nishevi kultury dlia revitalizatsii ahrobiznesu u period nevyznachenosti [Niche crops for revitalization of gribusiness in the period of uncertainty]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, Economics, 17, 44–49. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.6 [In Ukrainian]

Vysochanska, M., Zubchenko, V. (2024). Ekoloho-ekonomichni aspekty vyroshchuvannia nishevykh kultur silskohospodarskymy pidpryiemstvamу. [Ecological and economic aspects of growing niche crops by agricultural enterprises]. Balanced nature management, 1, 53–59. DOI: https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2024.302623 [In Ukrainian]

Hrechka – osnovna krupiana kultura [Buckwheat is the main cereal crop]. 2019. Available at: https://www.rivneprod.gov.ua/2019/04/15/grechka-osnovna-krup-yana-kultura/

State Statistics Service of Ukraine [Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy]. (2024). Available at: https://ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine [Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy]. (2024). Available at: https://www.epravda.com.ua/news/2023/08/11/703143/

Ministry of Finance of Ukraine [Ministerstvo finansiv Ukrainy]. (2024). Available at: https://index.minfin.com.ua/ua/markets/wares/prods/grocery/groats/buckwheat/

Mirzoieva, T. (2017). Shchodo pytannia ekonomichnoi dotsilnosti vyrobnytstva hrechky v umovakh sohodennia [On the Issue of the Economic Feasibility of the Buckwheat Production in Modern Terms]. Business-inform, 17, 167–172. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2017_7_28. [In Ukrainian]

Prodovolcha bezpeka: svitovi tendentsii ta mozhlyvosti ahroprodovolchoho kompleksu Ukrainy [Food security: global trends and possibilities of the agro-food complex of Ukraine]. Available at: https://nubip.edu.ua/317/2022/prodovolcha/bezpeka

Переглядів статті: 3
Завантажень PDF: 4
Опубліковано
2024-08-26
Як цитувати
Ткач, Н. (2024). РОЛЬ НІШЕВИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ. Економіка та суспільство, (66). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-110
Розділ
ЕКОНОМІКА