ІНТЕГРОВАНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ АГРОПІДПРИЄМНИЦТВА

Ключові слова: розвиток, агропідприємництво, сталий розвиток, передові технології, освіта

Анотація

У статті досліджується концепція "розвитку агропідприємництва" з акцентом на стимулюванні та удосконаленні діяльності агрокомпаній для досягнення підвищення ефективності, конкурентоспроможності та стійкості. Основний фокус робиться на використанні передових технологій, освіті та консультаціях. Використання сучасних технологій в агропідприємництві розглядає прецизійне землеробство, генетично модифіковані організми, машинне навчання та автоматизація. Підкреслюється їхній внесок у покращення продуктивності, ефективності та стійкості сільськогосподарської сфери. Надається важливість освіти та консультацій для працівників агросфери та підприємців, зазначаючи приклади організацій, які надають навчання та консультації для адаптації до новітніх технологій. Фінансова підтримка та сталість розвитку підкреслює роль банків та фінансових установ у забезпеченні росту агрокомпаній. Наводяться приклади таких установ, як Rabobank, AgFirst Farm Credit Bank, Ощадбанк та Український Аграрний Фонд. Досліджується розширення ринків збуту як стратегічний аспект розвитку, висвітлюючи різні підходи, такі як дослідження ринків, маркетинг та брендування, диверсифікація продукції, розвиток регіональних ринків, електронна комерція та цифровий маркетинг, співпраця та партнерство, стандарти якості та сертифікація. Аргументується важливість сталого розвитку в агропідприємництві та необхідність використання екологічно безпечних практик. Підкреслюється потреба у балансі між потребами сучасності та збереженням природних ресурсів для майбутніх поколінь. Узагальнюючи, пропонується комплексний підхід до розвитку агропідприємництва, що враховує технологічні інновації, освіту та стратегії для сталого розвитку галузі.

Посилання

Grynko, T., Hviniashvili, T. & Romanova, L. A. Scientific-methodical approach to the formation of a management mechanism for the development of the enterprise innovative potential. Innovation and Sustainability. 2022. Vol. 4. P. 30-38. DOI: https://doi.org/10.31649/ins.2022.4.30.38

Кушнір О., Жигулін О. Механізм формування інклюзивної моделі розвитку бізнесу в агропродовольчій, готельній і ресторанній сферах. Food Industry Economics. 2022. №14(1). DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i1.2264 .

Фролова Л. В., Котов Б.В. Тенденції розвитку підприємницьких структур в Україні. Економічний журнал Одеського політехнічного університету. 2022. №4 (22). С. 52-61. DOI: https://doi.org/10.15276/EJ.04.2022.6.

Milian G., Jorge F., and Delgado T. Sustainable Management of Environmental Risks in Agricultural Production: Ensuring the Right to Food. Global Jurist. 13 January 2022. Р. 1-19. DOI: https://doi.org/10.1515/gj-2021-0086.

Burliai A., Burliai O., Revutska A., Smolii L., Klymenko L. Organizational and economic risks of greening of agriculture. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. 2021. Vol.7. No.1. Р. 96–114. DOI: https://doi.org/10.51599/are.2021.07.01.06.

Kucher L., Knіaz S., Pavlenko O., Holovina O., Shayda O., Franiv I., & Dzvonyk V. Development of Entrepreneurial Initiatives in Agricultural Business: A Methodological Approach. European Journal of Sustainable Development. 2021. Vol. 10. No. 2. Р. 321-335. DOI: https://doi.org/10.14207/ejsd.2021.v10n2p321.

Sumets A., Kniaz S., Heorhiadi N., Farat O., Skrynkovskyy R., Martyniuk V. Methodical approach to the selection of options for ensuring competitiveness of enterprises in the system of development of agricultural clusters. Agricultural and Resource Economics. 2021. Vol. 7. No. 1. P. 192-210. DOI: https://doi.org/10.51599/are.2021.07.01.10.

Erisman J.W. Setting ambitious goals for agriculture to meet environmental targets. One Earth. 2021. Vol. 4. Р. 15–18. https://doi:10.1016/j.oneear.2020.12.007 .

Shen S., Li J., Xu R. Agricultural ecological environment protection based on the concept of sustainable development. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil & Plant Science. 2021. Р. 1–11. DOI: https://doi.org/10.1080/09064710.2021.1961852 .

Khadija van der Straaten, Rajneesh Narula and Elisa Giuliani. The multinational enterprise, development, and the inequality of opportunities: A research agenda. Journal of International Business Studies. 2023. DOI: https://doi.org/10.1057/s41267-023-00625-y.

Hayward T., Preston J. Chaos theory, economics and information: The implications for strategic decision-making. Journal of Information Science. 1999. Vol. 25. No. 3. Р. 173-182. URL: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/016555159902500301 .

Кернасюк Ю.В. Прогноз розвитку аграрного сектору економіки з використанням штучних нейронних мереж, Вісник аграрної науки, 2019. Том 97. № 6. С. 75-81. DOI: https://doi.org/20.31073/agrovisnyk201906-11.

D. Akullo, H. Maat, A.E.J. Wals. An institutional diagnostics of agricultural innovation; Public-private partnerships and smallholder production in Uganda, NJAS - Wageningen J. Life Sci. 2019. Vol.84 P. 6-12 https://doi.org/10.1016/j.njas.2017.10.006.

Ren Y., Miroslaw J. Skibniewski & Shaohua J. Building information modeling integrated with electronic commerce material procurement and supplier performance management system. Journal of Civil Engineering and Management. 2012. Vol. 18. No 5. Р. 642-654. DOI: https://doi.org/10.3846/13923730.2012.719835 .

Гладкова А.О. Стратегічний розвиток підприємства в умовах глобальної конкуренції. Економiка i органiзацiя управлiння. 2019. Том 4(36). С. 198-209. DOI: https://doi.org/10.31558/2307-2318.2019.4.19.

Grynko, T., Hviniashvili, T. & Romanova, L. A. (2022). Scientific-methodical approach to the formation of a management mechanism for the development of the enterprise innovative potential. Innovation and Sustainability. Vol. 4. 30-38. DOI: https://doi.org/10.31649/ins.2022.4.30.38.

Kushnir O., Zhyhulin O. (2022). Mekhanizm formuvannya inklyuzyvnoyi modeli rozvytku biznesu v ahroprodovolʹchiy, hotelʹniy i restoranniy sferakh. [The mechanism of formation of an inclusive model of business development in the agro-food, hotel and restaurant spheres]. Food Industry Economics. №14(1). DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i1.2264 [in Ukraine].

Frolova L. V., Kotov B.V. (2022). Tendentsiyi rozvytku pidpryyemnytsʹkykh struktur v Ukrayini. [Trends in the development of entrepreneurial structures in Ukraine]. Ekonomichnyy zhurnal Odesʹkoho politekhnichnoho universytetu. Vol. 4. No. 22. 52-61. DOI: https://doi.org/10.15276/EJ.04.2022.6 [in Ukraine].

Milian G., Jorge F., and Delgado T. (2022). Sustainable Management of Environmental Risks in Agricultural Production: Ensuring the Right to Food. Global Jurist. 13 January 2022. Р. 1-19. DOI: https://doi.org/10.1515/gj-2021-0086.

Burliai A., Burliai O., Revutska A., Smolii L., Klymenko L. (2021). Organizational and economic risks of greening of agriculture. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. Vol.7. No.1. Р. 96–114. hDOI: https://doi.org/10.51599/are.2021.07.01.06.

Kucher L., Knіaz S., Pavlenko O., Holovina O., Shayda O., Franiv I., & Dzvonyk V. (2021). Development of Entrepreneurial Initiatives in Agricultural Business: A Methodological Approach. European Journal of Sustainable Development. Vol. 10. No. 2. Р. 321-335. DOI: https://doi.org/10.14207/ejsd.2021.v10n2p321.

Sumets A., Kniaz S., Heorhiadi N., Farat O., Skrynkovskyy R., Martyniuk V. (2021). Methodical approach to the selection of options for ensuring competitiveness of enterprises in the system of development of agricultural clusters. Agricultural and Resource Economics. Vol. 7. No. 1. P. 192-210. DOI: https://doi.org/10.51599/are.2021.07.01.10.

Erisman J.W. (2021). Setting ambitious goals for agriculture to meet environmental targets. One Earth. Vol. 4. Р. 15–18. https://doi:10.1016/j.oneear.2020.12.007 .

Shen S., Li J., Xu R. (2021). Agricultural ecological environment protection based on the concept of sustainable development. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil & Plant Science. Р. 1–11. DOI: https://doi.org/10.1080/09064710.2021.1961852 .

Khadija van der Straaten, Rajneesh Narula and Elisa Giuliani. (2023). The multinational enterprise, development, and the inequality of opportunities: A research agenda. Journal of International Business Studies. DOI: https://doi.org/10.1057/s41267-023-00625-y.

Hayward T., Preston J. (1999). Chaos theory, economics and information: The implications for strategic decision-making. Journal of Information Science. Vol. 25. No. 3. Р. 173-182. URL: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/016555159902500301 .

Kernasyuk YU.V. (2019). Prohnoz rozvytku ahrarnoho sektoru ekonomiky z vykorystannyam shtuchnykh neyronnykh merezh. [Forecast of the development of the agricultural sector of the economy using artificial neural networks]. Visnyk ahrarnoyi nauky. Vol. 97. No. 6. 75-81. DOI: https://doi.org/20.31073/agrovisnyk201906-11 [in Ukraine].

D. Akullo, H. Maat, A.E.J. Wals. (2019 ). An institutional diagnostics of agricultural innovation; Public-private partnerships and smallholder production in Uganda, NJAS - Wageningen J. Life Sci. Vol.84 P. 6-12 DOI: https://doi.org/10.1016/j.njas.2017.10.006.

Ren, Y., Miroslaw, J. Skibniewski & Shaohua J. (2012). Building information modeling integrated with electronic commerce material procurement and supplier performance management system. Journal of Civil Engineering and Management. Vol. 18. No 5. Р. 642-654. DOI: https://doi.org/10.3846/13923730.2012.719835 .

Hladkova, A.O. (2019). Stratehichnyy rozvytok pidpryyemstva v umovakh hlobalʹnoyi konkurentsiyi. [Strategic development of the enterprise in conditions of global competition]. Ekonomika i orhanizatsiya upravlinnya. Vol. 4. No. 36. P. 198-209. DOI: https://doi.org/10.31558/2307-2318.2019.4.19 [in Ukraine].

Переглядів статті: 37
Завантажень PDF: 20
Опубліковано
2023-11-28
Як цитувати
Пелех, К. (2023). ІНТЕГРОВАНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ АГРОПІДПРИЄМНИЦТВА. Економіка та суспільство, (57). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-75
Розділ
ПІДПРИЄМНИЦТВО, ТОРГІВЛЯ ТА БІРЖОВА ДІЯЛЬНІСТЬ