THE METHODOLOGY USING OF TAXONOMIC ANALYSIS FOR EVALUATION THE LEVEL OF FOOD SECURITY IN UKRAINE

Keywords: food security, economic and mathematical methods, taxonomic analysis, taxonomic indicator, indicators

Abstract

The article proves the practical value of using special economic and mathematical methods for the process of assessing the level of state food security. It is proposed to use the taxonomy method for a simplified formalization of food security index calculations. The proposed method makes it possible to assess the degree of cumulative influence of factor characteristics on the level of state food security. The research was used publicly available, reliable and representative indicators with statistical significance. The formalized indicators of food security according to the Methodological recommendations are: average daily caloric content of human nutrition; ratio of production and consumption volumes: meat products, milk and dairy products, eggs, oil, sugar, potatoes, vegetables and food melon crops; production of grain per person per year; the level of stocks of grain crops; the share of sales imported food products through the trade network of enterprises. The use of the taxonomy method as methodical research is determined to the search for a generalizing integral indicator among a significant number of indicators (multiple signs that have a vector character), which form the most significant impact on the overall level of food security and contribute to the sustainable development of agriculture. A step-by-step algorithm was used to calculate the food security on the basis of taxonomic analysis: a system of indicators (multiple signs) is defined for evaluating the integral indicator of the level of food security for the retrospective period from 2015 to 2021, which create a weighted (stimulating, disincentive) contribution to the overall food security index. In accordance with the rules of the taxonomic procedure, the indicators of the input matrix were normalized, the coordinates of the reference point were determined, the deviation between individual indicators and the base comparison was determined, and the integral (taxonomic) indicator of the level of food security of Ukraine was calculated.

References

Методичні рекомендації щодо розрахунку рівня економічної безпеки України: Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 29.10.2013 №1277. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1277731-13

Залізнюк В.П. Оцінка індикаторів продовольчої безпеки України. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 2. С. 128–133. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2019.2.128

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua.

Урба С.І. Зміцнення продовольчої безпеки як інструмент реалізації потенціалу конкурентоспроможного розвитку суб’єктів аграрного сектору в системі економічної безпеки України. Економіка та управління національним господарством. 2022. № 5. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2022-5-03-07

Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення: Постанова Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 року №780. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-п

Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки: Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання продовольчої безпеки» від 05.12.2007 №1379. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-п

Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року: Указ Президента України від 30.09.2019 № 722/2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/722/2019

Цілі сталого розвитку Україна. Добровільний національний огляд (2020) URL: https://ukraine.un.org/sites/default/files/2021-10/VNR%20SDG%20Ukraine%202020.pdf

Metodychni rekomendatsii shchodo rozrakhunku rivnia ekonomichnoi bezpeky Ukrainy: Nakaz Ministerstva ekonomichnoho rozvytku i torhivli Ukrainy [Methodological recommendations for calculating the level of economic security of Ukraine: Order of the Ministry of Economic Development and Trade of Ukraine] 29.10.2013 №1277. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1277731-13 [in Ukrainian]

Zalizniuk V.P. (2019) Otsinka indykatoriv prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Assessment of the indicators of food security of Ukraine]. Investytsii: praktyka ta dosvid – Investments: practice and experience, vol. 2, pp. 128–133. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2019.2.128 [in Ukrainian]

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian]

Urba S.I. (2022) Zmitsnennia prodovolchoi bezpeky yak instrument realizatsii potentsialu konkurentospromozhnoho rozvytku subiektiv ahrarnoho sektoru v systemi ekonomichnoi bezpeky Ukrainy [Strengthening the food security as a tool for the implementation of agricultural entities competitive development capacity in the system of Ukraine’s economic security]. Ekonomika ta upravlinnia natsionalnym hospodarstvom – Economy and management of the national economy, vol. 5. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2022-5-03-07 [in Ukrainian]

Pro zatverdzhennia naboriv produktiv kharchuvannia, naboriv neprodovolchykh tovariv ta naboriv posluh dlia osnovnykh sotsialnykh i demohrafichnykh hrup naselennia: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy [On the approval of sets of food products, sets of non-food products and sets of services for the main social and demographic groups of the population: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine] 11.10.2016 № 780. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-п [in Ukrainian]

Metodyka vyznachennia osnovnykh indykatoriv prodovolchoi bezpeky: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy «Deiaki pytannia prodovolchoi bezpeky» [Methodology for determining the main indicators of food security: Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine "Some issues of food security"]. 05.12.2007 №1379. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-п [in Ukrainian]

Pro Tsili staloho rozvytku Ukrainy na period do 2030 roku: Ukaz Prezydenta Ukrainy [On the Sustainable Development Goals of Ukraine for the period up to 2030: Decree of the President of Ukraine] 30.09.2019 № 722/2019. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/722/2019 [in Ukrainian]

Tsili staloho rozvytku Ukraina. Dobrovilnyi natsionalnyi ohliad (2020) [Goals of sustainable development of Ukraine. Voluntary National Review] Available at: https://ukraine.un.org/sites/default/files/2021-10/VNR%20SDG%20Ukraine%202020.pdf [in Ukrainian]

Article views: 154
PDF Downloads: 149
Published
2023-03-28
How to Cite
Strashynska, L., & Mykhailyk, O. (2023). THE METHODOLOGY USING OF TAXONOMIC ANALYSIS FOR EVALUATION THE LEVEL OF FOOD SECURITY IN UKRAINE. Economy and Society, (49). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-49-33
Section
ECONOMICS