MODERN ASPECTS OF ORGANIC FARMING DEVELOPMENT IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE AGRICULTURE

  • Anna Orel Sumy National Agrarian University
  • Viktor Diachenko Sumy National Agrarian University
Keywords: organic agriculture, organic products, organic farming, market, crop production, production, agricultural products, certification, SWOT analysis, risk management, competitiveness

Abstract

The article deals with the aspects of organic farming in modern economic conditions. The dynamism of development of the European market of organic agricultural products is established. The pioneers in the "organic" movement were the European Union and the United States. It is in these countries that the organic farming sector has acquired modern features: legislative registration, certification and standardization. The world leaders among the countries producing organic products are identified. The factors of actualization of organic farming in Ukraine are determined. It is noted that the transition to organic farming is an urgent need of modern society. The uncontrolled use of chemicals is a real threat to nature, and the consumption of low-quality food is a threat to human health. The consequences of the transition to organic farming in the transition period are determined. Such consequences require agricultural producers of organic products to monitor soil fertility, phytosanitary condition of crops and product quality. Conducting these studies will allow to evaluate the agroecological efficiency of the used organic farming system and improve the technologies used for growing crops. The consequences of the use of intensive moldboard tillage were determined. It was found that the intensive tillage method led to the development of wind and water erosion, a decrease in soil biodiversity, a decrease in humus content, deterioration of agrophysical properties and water-air regime, and, as a result, to a significant decrease in the yield of field crops in unfavorable years. The basic principles of organic farming are defined. The legislative requirements for the production of organic crop production are defined. It is noted that organic products must be certified by the relevant domestic or international accredited bodies. The influence of organic farming on the quality of food products is determined. A comparison of the cost of the organic method of growing products at different stages of technology development with the traditional method is carried out. A SWOT-analysis of the development of organic production as an element of business diversification for agricultural producers is carried out. The tools for risk management in the production of organic products are identified. The factors that need to be developed to increase the competitiveness of organic products are identified.

References

FiBL & IFOAM. the World of organic agriculture (2021). URL: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf

Danko, Y., & Nifatova, O. (2022). Agro-sphere determinants of green branding: eco-consumption, loyalty, and price premium. Humanities and Social Sciences Communications, 9(1), 1–9.

Research of factors of development of agriculture in Ukraine: methodical approach on the basis of econometric modeling / Yu. Danko, O. Nifatova, V. Orel, V. Zhmailo, T. Lutska // Review of Economics and Finance. – 2022. – Vol. 20. – P. 581–587.

Антонець А.С. Формування ринку екологічно безпечної продукції при органічному землеробстві. Економіка АПК. 2010. № 12. С. 75–79.

Артиш В.І. Особливості органічного агровиробництва в концепції сталого розвитку АПК України. Економіка АПК. 2012. № 7. С. 19–23.

Біологічний захист рослин / за ред. О.А. Деречі, Є.М. Данкевича, В.М. Венгера, В.А. Мельниченка. Житомир, 2007. 16 с.

Грабак Н.Х., Топіха І.Н., Шевель І.В. Основи ведення сільського господарства та охорона земель : навч. посіб. Київ : Професіонал, 2006. 496 с.

Данько Ю.І., Блюмська-Данько К.В., Галинська А.В. (2017). Маркетингова система формування конкурентоспроможності аграрних підприємств. Бизнес информ. 2017. № 1. С. 353–357.

Довідник стандартів ЄС щодо регулювання органічного виробництва та маркування органічних продуктів. Кн. 4. Львів : Видавнича компанія «АРС», 2015. 136 с.

Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування : навч. посіб./ за ред. Т.М. Димань. Київ : Лібра, 2006. 304 с.

Жибак М.М., Христенко Г.М. Світовий ринок органічної продукції: сучасний стан та перспективи розвитку. Економічний форум. 2019. № 3. С. 3–8.

Завадська Ю.С. Ринок органічної агропродовольчої продукції: методологія становлення та розвитку : монографія / за наук. ред. О.М. Яценко. Житомир : Полісся, 2015. 216 с.

Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Відомості Верховної Ради (ВВР), 2018, № 36, ст.275. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text

Методика випробування і застосування пестицидів / за ред. проф. С.О. Трибеля. Київ : Світ, 2001. 448 с.

Органічне землеробство: з досвіду ПП «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області. Практичні рекомендації / С.С. Антонець, А.С. Антонець, В.М. Писаренко та ін. Полтава : РВВ ПДАА, 2010. 200 с.

Смаглій О. Ф. Агроекологія : навч. посіб. Київ : Вища освіта, 2006. 671 с.

Ульянченко О.В., Шиян Д.В., Герасименко Ю.С. Прогнозування світових тенденцій розвитку ринку органічної продукції. Ефективна економіка. 2020. № 10. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.10.9

Шкуратов О.І., Чудовська В.А., Вдовиченко A.B. Органічне сільське господарство: еколого-економічні імперативи розвитку. Kиїв : TOB «ДІА», 2015. 248 с.

FiBL & IFOAM. the World of organic agriculture (2021). URL: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf

Danko, Y., & Nifatova, O. (2022). Agro-sphere determinants of green branding: eco-consumption, loyalty, and price premium. Humanities and Social Sciences Communications, 9(1), 1–9.

Research of factors of development of agriculture in Ukraine: methodical approach on the basis of econometric modeling / Yu. Danko, O. Nifatova, V. Orel, V. Zhmailo, T. Lutska // Review of Economics and Finance. – 2022. – Vol. 20. – P. 581–587.

Antonets A.S. Formuvannia rynku ekolohichno bezpechnoi produktsii pry orhanichnomu zemlerobstvi. Ekonomika APK. 2010. № 12. S. 75–79.

Artysh V.I. Osoblyvosti orhanichnoho ahrovyrobnytstva v kontseptsii staloho rozvytku APK Ukrainy. Ekonomika APK. 2012. № 7. S. 19–23.

Biolohichnyi zakhyst roslyn / za red. O.A. Derechi, Ye.M. Dankevycha, V.M. Venhera, V.A. Melnychenka. Zhytomyr, 2007. 16 s.

Hrabak N.Kh., Topikha I.N., Shevel I.V. Osnovy vedennia silskoho hospodarstva ta okhorona zemel : navch. posib. Kyiv : Profesional, 2006. 496 s.

Danko Yu.I., Bliumska-Danko K.V., Halynska A.V. (2017). Marketynhova systema formuvannia konkurentospromozhnosti ahrarnykh pidpryiemstv. Biznes inform. 2017. № 1. S. 353–357.

Dovidnyk standartiv YeS shchodo rehuliuvannia orhanichnoho vyrobnytstva ta markuvannia orhanichnykh produktiv. Kn. 4. Lviv : Vydavnycha kompaniia «ARS», 2015. 136 s.

Ekotrofolohiia. Osnovy ekolohichno bezpechnoho kharchuvannia : navch. posib./ za red. T.M. Dyman. Kyiv : Libra, 2006. 304 s.

Zhybak M.M., Khrystenko H.M. Svitovyi rynok orhanichnoi produktsii: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku. Ekonomichnyi forum. 2019. № 3. S. 3–8.

Zavadska Yu.S. Rynok orhanichnoi ahroprodovolchoi produktsii: metodolohiia stanovlennia ta rozvytku : monohrafiia / za nauk. red. O.M. Yatsenko. Zhytomyr : Polissia, 2015. 216 s.

Zakon Ukrainy «Pro vyrobnytstvo ta obih orhanichnoi silskohospodarskoi produktsii ta syrovyny». Vidomosti Verkhovnoi Rady (VVR), 2018, № 36, st.275. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text

Metodyka vyprobuvannia i zastosuvannia pestytsydiv / za red. prof. S.O. Trybelia. Kyiv : Svit, 2001. 448 s.

Orhanichne zemlerobstvo: z dosvidu PP «Ahroekolohiia» Shyshatskoho raionu Poltavskoi oblasti. Praktychni rekomendatsii / S.S. Antonets, A.S. Antonets, V.M. Pysarenko ta in. Poltava : RVV PDAA, 2010. 200 s.

Smahlii O. F. Ahroekolohiia : navch. posib. Kyiv : Vyshcha osvita, 2006. 671 s.

Ulianchenko O.V., Shyian D.V., Herasymenko Yu.S. Prohnozuvannia svitovykh tendentsii rozvytku rynku orhanichnoi produktsii. Efektyvna ekonomika. 2020. № 10. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.10.9

Shkuratov O.I., Chudovska V.A., Vdovychenko A.B. Orhanichne silske hospodarstvo: ekoloho-ekonomichni imperatyvy rozvytku. Kyiv : TOB «DIA», 2015. 248 s.

Article views: 115
PDF Downloads: 97
Published
2023-02-28
How to Cite
Orel, A., & Diachenko, V. (2023). MODERN ASPECTS OF ORGANIC FARMING DEVELOPMENT IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE AGRICULTURE. Economy and Society, (48). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-48-91
Section
ECONOMICS