МОДЕЛЬ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН: ПИТАННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ІННОВАЦІЙ

Ключові слова: клімат, зміна, менеджмент, енергетика, екологія, модель, декарбонізація, інновації, електростанції, економічна ефективність, перспективи, вітрові, сонячні електростанції, малі модульні реактори, водневе паливо, помірне споживання

Анотація

Аналізуються питання впливу економічної діяльності людства на природні умови. Відзначено рекордні параметри зміни клімату планети в останні роки: 2023 рік визнаний найтеплішим роком, за даними глобальних температурних спостережень, починаючи з 1850 року. Показано, що 2023 рік був на 0,60 °C тепліше, ніж в середньому за 1991-2020 роки, і на 1,48 °C тепліше, ніж у доіндустріальний рівень 1850-1900 років. Аналіз даних авторитетних міжнародних кліматичних організацій показав також, що глобальна середня температура поверхні моря у 2023 році залишалася стійко та незвичайно високою. Все більш активна зміна клімату планети, що постійно посилюється, робить необхідним постійне і детальне інформування найширших кіл громадськості про гостроту проблеми та її невідворотні наслідки. Ці наслідки можуть торкнутися протягом найближчих кількох років сотні мільйонів людей на всій землі та створити для багатьох з них дуже несприятливі умови для проживання. Внаслідок підвищення рівня Світового океану у певній перспективі можуть бути затоплені водою великі прибережні ділянки суші. Для збереження клімату планети необхідне широке застосування інновацій у різних галузях глобальної економіки планети, які забезпечують максимально ефективне на даний момент використання всіх видів ресурсів, особливо енергетичних ресурсів, які негативно впливають на кліматичні зміни на планеті. Це стосується всіх можливих сфер господарської діяльності, найбільш важливими у цьому випадку будуть енергетика, металургія, гірничодобувна промисловість, машинобудування, виробництво будівельних матеріалів, будівництво, опалення житла та інших будівель, хімічна промисловість, транспорт та інші галузі. Для досягнення кліматичної нейтральності глобальної економіки запропоновано комплексну модель менеджменту інновацій, яка поєднує в собі управління формуванням екологічного мислення широких верств громадськості, створенням потужностей екологічної енергетики та її раціонального використання у контексті декарбонізації.

Посилання

Global Climate Highlights 2023. (2023). Retrieved from: https://climate.copernicus.eu/copernicus-2023-hottest-year-record.

Greenland glaciers melt five times faster than 20 years ago. (2023). Retrieved from: https://www.reuters.com/business/environment/greenland-glaciers-melt-five-times-faster-than-20-years-ago-2023-11-10/.

NASA Uses 30-Year Satellite Record to Track and Project Rising Seas. (2023). Retrieved from: https://www.nasa.gov/centers-and-facilities/jpl/nasa-uses-30-year-satellite-record-to-track-and-project-rising-seas/.

The Climate Crisis – A Race We Can Win. (2020). Retrieved from:

https://www.un.org/en/un75/climate-crisis-race-we-can-win.

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 0
Опубліковано
2024-01-30
Як цитувати
Харін, С., Папіж, Ю., & Коровін, С. (2024). МОДЕЛЬ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН: ПИТАННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ІННОВАЦІЙ. Економіка та суспільство, (59). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-59-45
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ