ЕКОНОМІЧНІ ЦІННОСТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА: ЗА ДАНИМИ СЬОМОЇ ХВИЛІ WORLD VALUES SURVEY - Сакало, Олександр; Степаненко, Сергій; Яковенко, Лариса (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена аналізу ціннісних орієнтацій українців в одній з основних сфер життя сучасного суспільства – економічній. У фокусі уваги авторів знаходяться різні аспекти економічної сфери життя: зайняття бізнесом, професійна діяльність, різниця в доходах, проблема безробіття, ґендерна та вікова нерівність, ставлення до конкуренції, форма власності, місце роботи тощо. Для вивчення системи економічних цінностей використано дані, отримані в ході Сьомої (останньої на сьогодні) хвилі найбільш масштабного міжнародного дослідницького проєкту вивчення соціальних цінностей – World Values Survey. Здійснено аналіз відповідей українських респондентів на низку запитань, які напряму або опосередковано стосуються соціального інституту економіки. Визначено окремі особливості ціннісних орієнтацій українців у залежності від вікової та ґендерної ознак.