МЕХАНІЗМ ВПЛИВУ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Мотяікін, Ігор (Економіка та суспільство, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі нематеріальних активів у забезпеченні конкурентоспроможності економічних систем в умовах цифровізації економіки. Метою статті є розвиток теоретичних положень щодо механізму конкурентного впливу нематеріальних активів за цифрової трансформації. Методологічну основу становлять методи теоретичного узагальнення, структурно-логічного аналізу, систематизації та концептуального моделювання. Обґрунтовано, що цифровізація трансформує способи конкурентного впливу нематеріальних активів, формуючи нові механізми створення та відтворення конкурентних переваг. Запропоновано концептуальний підхід, який пояснює взаємозв’язок між нематеріальними активами, конкурентними перевагами та конкурентоспроможністю через систему стратегічних ефектів. Практична цінність результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення стратегій управління нематеріальними активами та забезпечення конкурентоспроможності економічних систем.