ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ МОНІТОРИНГУ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Гайворонський, Богдан; Ревенко, Даніїл (Економіка та суспільство, 2026)
У статті обґрунтовано теоретико-методичний підхід до формування архітектури системи інтелектуального моніторингу економічної безпеки підприємства. Розкрито сутність інтелектуалізації як еволюційного переходу від ретроспективної фіксації відхилень до створення проактивного когнітивного середовища. Запропоновано багаторівневу структуру архітектури, що включає модулі інтелектуальної конвергенції даних, цифрової симуляції через двійників, предиктивної діагностики та рециркуляції знань. Особливу увагу приділено принципам адаптивного синтезу та когнітивної автономності. Сформовано систему вимог до інтелектуального моніторингу та розроблено методику оцінювання його ефективності на основі інтегрального індексу інтелектуальної резильєнтності, що враховує превентивність, адаптивну швидкість і когнітивну оптимізацію процесів.