БІЗНЕС-АНАЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВ ЯК СИСТЕМА МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Одрехівський, Микола (Економіка та суспільство, 2026)
У роботі досліджено бізнес-аналітику підприємств як систему методів та засобів підтримки прийняття управлінських рішень, зокрема методи та засоби збирання, оброблення, аналізування та візуалізування даних про діяльність підприємств для прийняття оптимальних управлінських рішень. Обґрунтовано основні цілі бізнес-аналітики підприємств, до яких віднесено: підтримку прийняття рішень; виявлення проблем та можливостей; прогнозування майбутніх тенденцій; оптимізування ресурсів та процесів; моніторинг та контроль; інформаційну підтримку стратегічного планування. Досліджено основні функції бізнес-аналітики підприємств, зокрема: збирання та інтегрування даних; оброблення та підготовка даних; аналізування даних; візуалізація результатів; підтримка прийняття рішень; моніторинг ключових показників; прогнозування тенденцій; оцінювання ризиків та сценарне моделювання. Запропоновано аналізування діяльності підприємств за описовою аналітикою, аналітикою в реальному часі, діагностичною, прогностичною та прескриптивною аналітиками як складовими бізнес-аналітики.