ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ КОНТРОЛЮ ПОДАТКОВИХ РОЗРАХУНКІВ: МОЖЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ В У КРАЇНСЬКУ ПРАКТИКУ - Грицай, Ольга; Горбатий, Андрій (Економіка та суспільство, 2026)
У статті досліджено зарубіжний досвід оцінювання економічної ефективності контролю податкових розрахунків та обґрунтовано можливості його впровадження в Україні. В роботі розглядається сутність економічної ефективності податкового контролю як співвідношення витрат до досягнутих фіскальних та поведінкових результатів. У ході дослідження проведено аналіз підходів, що застосовуються країнами ЄС та Сполученими Штатами, а саме використання ризик-орієнтованих моделей, використання цифрових технологій, проведення аналізу даних, а також оцінка непрямих ефектів на наслідки податкових перевірок. Встановлено переваги використання стандартів обміну інформацією (SAF-T), електронної звітності та інтегрованих інформаційних систем. Вивчено можливості адаптації світового досвіду в Україні з урахуванням процесів цифровізації, євроінтеграції та післявоєнного економічного відновлення. Доведено необхідність усебічної модернізації податкового контролю, що передбачає запровадження автоматизації процесів, посилення прозорості та ефективності адміністрування, а також зміцнення довірчих відносин з платниками податків. Зроблено пропозиції щодо вдосконалення інформаційно-аналітичного супроводу та підходів до оцінки ефективності контролю.