КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО ІТ-СЕКТОРА В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Кузьома, Олена (Економіка та суспільство, 2026)
Розкрито, що однією з галузей, здатних забезпечити стійкість і виживання національної економіки в умовах війни, є ІТ-сектор України, який попри воєнний стан демонструє швидке відновлення і, навіть, зростання. Виявлено, що факторами сприяння міжнародній конкурентоспроможності вітчизняного ІТ-сектора є: значна кількість висококваліфікованих ІТ-фахівців, зростаючий попит на вітчизняні ІТ-послуги з боку провідних країн, залучення українськими стартапами іноземних інвестицій, зростаюча підтримка з боку держави. Найбільш суттєвими факторами загроз розвитку ІТ-сектора України та його міжнародній конкурентоспроможності є: безпекові ризики, зростаюча міжнародна конкуренція, можливі зміни регуляторного та податкового середовища. Доведено, що окреслені загрози загалом перекриваються факторами можливостей. На основі статистичного аналізу охарактеризовано значну роль ІТ-сектору України у створенні ВВП, податкових і валютних надходженнях. Окреслено перспективи розвитку ІТ-сектора України в умовах глобальної невизначеності.